GettyImages
Üzlet

Szaldó elszámolás: friss menetrend érkezett

Portfolio
Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára Szilágyi Lászlóval, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnökével és Szolnoki Ádámmal, a MANAP Iparági Egyesület elnökével találkozott 2023. szeptember 6-án, Budapesten - közölte szerda esti közleményében az Energiaügyi Minisztérium. A tájékoztatás szerint a felek egyetértettek abban, hogy a napelemeket üzemeltető családok érdekeit a meglévő beruházások esetében az éves elszámolás fenntartása szolgálná a legjobban. A találkozón felvázolták, hogy az érintett 200 ezer háztartás miként maradhat mégis az éves szaldó elszámolásban azok után, hogy a kormánypárt azt kérte a kormánytól: vizsgálja felül a döntését, amivel havi szaldóra állították volna át a már meglévő napelemes rendszert üzemeltetőket.

Az EM közleménye azért fontos, mert ez volt az első hivatalos találkozó a minisztérium illetékesei, valamint a szakmai szervezetek képviselői között azóta, hogy a kormánypárt frakcióvezetője közölte: Lantos Csabától azt kérik, hogy a meglévő háztartási napelemes rendszerek éves szaldó elszámolása ne módosuljon. Emlékezetes, Lantos Csaba másfél héttel ezelőtt rövid videóban közölte a kormány legújabb tervét, ami az éves szaldó elszámolás teljes kivezetését jelentette volna, ami a meglévő háztartási napelemes rendszerek tulajdonosai számára méretes arcul csapás lett volna.

A szerda esti tájékoztatás szerint "a felek közös nevezőre jutottak abban, hogy a meglévő háztartási napelemes rendszereket működtetők körében a havi szaldónál kedvezőbb módon is végrehajtható a fokozatos átmenet az éves szaldó fenntartásával, ahogy azt a nagyobbik kormánypárti frakció is kezdeményezte".

Ez lényegében azt jelenti, hogy eldőlt: a kormány elfogadta a Fidesz javaslatát az éves szaldó elszámolás fenntartására azon háztartások esetében, akiknek a napelemes rendszere már működik és ezt most hivatalosan is közölték a szakmai szervezetekkel.

A tárca érdemben vizsgálja az éves elszámolás méltányos feltételek szerinti fenntartásának lehetőségét, e folyamat részeként hallgatta meg az ágazati szervezetek álláspontját - áll a közleményben.

Hozzátették: megkerülhetetlen szakmai feladat ugyanakkor a napenergia minden korábbi várakozásnál gyorsabb térnyeréséhez folyamatosan alkalmazkodó szabályozási, műszaki-hálózatbiztonsági és gazdasági keretek kidolgozása, megteremtése. Az Energiaügyi Minisztérium ebben a munkában hosszabb távon is számít az iparági szereplők közreműködésére.

Czepek Gábor a találkozón elmondta, levélben fordul Juhász Edithez, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökéhez. Megkeresésében azt kezdeményezi, hogy a hatáskörrel rendelkező Hivatal fontolja meg a meglévő napelemes rendszereket érintő szabályozás módosításának lehetőségeit az éves elszámolás fenntartása érdekében. Lantos Csaba energiaügyi miniszter a lezajlott iparági találkozó tapasztalatait is figyelembe véve a napokban egyeztet a MEKH elnökével.

Vagyis a fentebb ismertetett menetrend szerint válhat hivatalossá - a mostani egyeztetéseket követően - az éves szaldó elszámolás fenntartása. De tulajdonképpen ezek már csak a formai és hivatalos körök, Kocsis Máté frakcióvezető keddi felhívásával lényegében már eldőlt, hogy a kormány felülvizsgálja tervét. Hogy ez politikailag miért ilyen keretek között valósul meg (bevonva a kormánypártokat), már másodlagos a szakpolitikai végeredményhez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images

spanyol parlament
idojaras-vihar-eso-esernyo-figyelmeztetes-piros-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato
lakóautó kemping
dróntámadás házak ellen drónraj
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
internetno tablet