31 hónapja minden nap nyer a tőzsdén, itt a tökéletes pénzcsináló gép
Üzlet

Meginogtak a befektetők, kapott egy pofont a Nasdaq

Portfolio
Nyomás alá kerültek a napokban az amerikai tőzsdék a kamatemelési félelmek erősödése közepette, és ma reggel az ázsiai részvénypiacokon sem látszott hangulatjavulás. Európában az irányadó német és francia index csökkenéssel kezdte a kereskedést, a magyar tőzsdén pedig iránykereséssel indult a nap, a délelőtt folyamán azonban fokozatosan javult a hangulat, és pluszba fordultak a főbb indexek. Az amerikai nyitáshoz közeledve azonban ismét elbizonytalanodtak a befektetők, és a mai német makrogazdasági adatok sem segítettek. Az európai és az amerikai tőzsdéken vegyes mozgások látszanak a magyar tőzsde zárása időpontjában, csak a Nasdaq esik kitartóan. Ilyen környezetben felülteljesítő volt ma a BUX, amely komolyabb emelkedéssel zárt, amiben nagy szerepe volt a Richter szárnyalásának.

Esett Amerika

Zárásra sem igazán történt változás az Egyesült Államokban.

 • A Nasdaq végül 0,9%-ot esett,
 • az S&P 500 0,2%-ot veszített értékéből,
 • míg a Dow 0,15%-kal került feljebb.

Esik az Apple

A hangulatot jelentősen rontja, hogy az Apple 3,5%-os esést mutat. Kína ugyanis kibővítette az állami alkalmazottak iPhone-használatának korlátozását azután, hogy néhány központi kormányzati szervnél megkövetelte, hogy ne használjanak mobilt a munkahelyükön. Az Apple esése rányomja a bélyegét a technológiai szektor teljesítményére is.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Esik a Nasdaq

 • A Nasdaq továbbra is jelentős, 1%-os esést mutat,
 • az S&P 500 szintén gyengül, 0,3%-os az esés mértéke,
 • egyedül a Dow emelkedik, mintegy 0,2%-kal.
Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Jól szerepelt a magyar tőzsde, nagyot ment a Richter

Felülteljesítő volt ma a magyar piac az európai tőzsdék között, és ez főként a Richter emelkedésének volt köszönhető.

Tovább a cikkhez

Megint jöhet a 100 dollár feletti olajár? Ennek sokan nem örülnének

Jelentős emelkedést tapasztaltak az olajárak az elmúlt hónapokban, miután a világ nagy kitermelői a kínálat visszafogásával igyekeznek reagálni a bizonytalan gazdasági környezetre, amely képes befolyásolni a keresletet. A legfrissebb hír ezzel kapcsolatban éppen a héten jött, miután mind Oroszország, mind Szaúd-Arábia bejelentette, hogy meghosszabbítja önkéntes termeléscsökkentését az év végéig. Utóbbi lépése meglepetésként érte a piacot, beleértve a Goldman Sachs csapatát, amely mostmár elképzelhetőnek tart egy olyan forgatókönyvet, mely szerint 100 dollár fölé emelkedhet az olajár. Ez az inflatórikus hatások miatt nem kis fejfájást jelenthetne a világnak.

Tovább a cikkhez

Nem javul a hangulat az amerikai tőzsdén

Folytatódik az esés a csütörtöki kereskedésben az amerikai tőzsdén, különösen a Nasdaq indexet ütik.

Tovább a cikkhez

Negyedik napja esik a Nasdaq

Vegyesen állnak az irányadó amerikai indexek a nyitást követő percekben, miközben a Dow minimális, 0,1 százalékos pluszban áll, az S&P 500 0,5 százalékot, a Nasdaq tovább esik, 1,2 százalékkal került lejjebb.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Elbizonytalanodak a befektetők

Mínuszos nyitást jeleznek előre az amerikai tőzsdékre a határidős indexek, a Dow futures 0,1 százalékos, az S&P 500 futures 0,4 százalékos, a Nasdaq 0,8 százalékos csökkenést vetít előre.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A tengerentúli részvénypiacok nyitásához közeledve ismét elbizonytalanodtak az európai tőzsdék, a DAX ismét mínuszba fordult, a FTSE-100 még tartja magát, a CAC-40 pedig tegnapi záróértékén áll.

Az amerikai nyitás előtti kereskedésben komolyabb, 2 százalékot meghaladó mértékben esik az Apple árfolyama a híreket követően, miszerint Kína kiterjesztené az iPhone használatának tilalmát állami vállalatokra. A főbb papírok közül nagyobb elmozdulást mutat még a McDonald’s, amely közel 1 százalékot erősödött nyitás előtt, miután a Wells Fargo felminősítette a papírokat.

A Richter húzza ma a magyar tőzsdét

Mérsékelten pozitív hangulatban zajlik a kereskedés az európai tőzsdéken, a magyar piacon pedig a BUX index a javuló nemzetközi hangulat közepette felfelé araszol reggel óta. A blue chipek közül a Richter vezeti az emelkedést.

Tovább a cikkhez

Elmaradhat a várva várt fellendülés Európa legnagyobb gazdaságában

Tovább romlottak a német gazdaság kilátásai az utóbbi hónapokban, az év második felére várt fellendülés valószínűleg elmarad, a 2024-es növekedés pedig a korábbi becslésekhez képest szerényebb lehet a müncheni ifo gazdaságkutató intézet csütörtökön ismertetett előrejelzése szerint.

Tovább a cikkhez

A kínai külkereskedelmi adatokon is látszik az ország gyengélkedése

Kína csütörtökön újabb havi import- és exportcsökkenésről számolt be, bár a vártnál kevésbé meredeken.

Tovább a cikkhez

Itt a friss ranglista: alig találni a magyarnál gyengébb növekedést Európában

Éves alapon csak az észt és a svéd gazdaság teljesítménye esett nagyobbat a magyarnál – erősítette meg az Eurostat friss rangsora. Közben az eurózóna az eddig vártnál gyengébben muzsikált a második negyedévben.

Tovább a cikkhez

Zajlik a totális átalakulás: egy szempillantás alatt Telekom méretűre nőtt a 4iG

Néhány évvel ezelőtt még szinte jelentéktelen cég volt a magyar tőzsdén a 4iG, mostanra azonban egy Magyar Telekomhoz mérhető méretű vállalattá nőtt, így már két nagy távközlési vállalat is van a magyar tőzsdén. Bár a 4iG egy növekedési sztori, ahol még folyamatban van az átalakulás, a Telekom pedig egy stabil, érett vállalat, így nehezen összehasonlíthatók, de mutatunk néhány szempontot, ami alapján összevethető a két cég.

Tovább a cikkhez

Pluszba fordultak az európai tőzsdék

Fordult a hangulat az európai tőzsdéken, az irányadó nyugat-európai indexek pluszba fordultak és a magyar piacon is jelentősebb erősödés látszik kibontakozni.

Miközben a DAX 0,3 százalékos, a CAC-40 0,6 százalékos pluszban áll, a BUX 0,9 százalékot emelkedett.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A hazai blue chipek közül elsősorban a Richter húzza felfelé az indexet, 1,9 százalékot emelkedett a gyógyszergyártó, de az OTP és a Mol is pluszban áll, 0,8, illetve 0,3 százalékkal került feljebb a tegnapi záróértékhez képest. A Magyar Telekom közben 0,9 százalékot erősödött.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Kiugró forgalom volt tegnap a 4iG-ban

A 4iG árfolyama az átlagosnak megfelelő forgalommal emelkedik a mai kereskedésben a tegnapi, kiugró forgalmú nap után. A tegnapi kereskedésben mintegy 3 milliárd forint értékben cseréltek gazdát részvények, amivel a második legnagyobb forgalmú papír volt szerdán a magyar tőzsdén, ebből 2,8 milliárd forintot egyetlen nagykötés tett ki délután. Információink szerint ez nem a vállalathoz köthető tranzakció volt és nem érinti az 5 százalék feletti tulajdonosi kört.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Izgalmak a lengyel tőzsdén

A lengyel tőzsdén lenyugodtak ma reggelre a kedélyek azt követően, hogy tegnap a meglepetésszerű lengyel kamatcsökkentés hírére nyomás alá kerültek a bankpapírok.

Ma reggel a WIG-20 index 0,1 százalékos mínuszban áll, ami megfelel az európai tőzsdéken általánosan uralkodó hangulatnak, a bankpapírok közül pedig a PKOBP és az MBank 0,1 és 0,6 százalékkal emelkedik, a Pekao és a Handlowy mérsékeltebb, 0,9 és 1,1 százalékos esést mutat.

wig20

Mínuszok Európában

Csökkenéssel indul a nap az európai tőzsdéken, a DAX és a FTSE-100 0,3 százalékot esett, a CAC-40 0,1 százalékkal került lejjebb. A befektetők emésztik a ma reggeli német ipari termelési adatot, ami már a harmadik egymást követő hónapban csökkenést mutat, ez pedig egy újabb jele annak, hogy a német gazdaság recesszióban lehet a harmadik negyedévben. Ami ennél elszomorítóbb, hogy az ipari termelés jócskán a koronavírus-válság előtti szinten van, és a kilátások is kifejezetten borúsak.

dax0907

Felemásan indítják a napot a hazai blue chipek

Csökkenéssel indul a nap az európai tőzsdéken, a BUX közben tegnapi záróértéke körül mozog a nyitást követő percekben.

Tovább a cikkhez

Itt az újabb baljós jele annak, hogy Európa nagy betege tényleg nagyon beteg

Az ipari termelés júliusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent, ami újabb jele annak, hogy a német gazdaság recesszióban van a harmadik negyedévben. Ami ennél elszomorítóbb, az az, hogy az ipari termelés jócskán a koronavírus-válság előtti szinten van, és a kilátások is kifejezetten borúsak.

Tovább a cikkhez

Bemondta a Morgan Stanley, melyik európai bankrészvény most a legjobb választás

A Morgan Stanley szerint a francia Societe Generale részvényei tekinthetők a legjobb választásnak, ha európai bankrészvényekről beszélünk – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Végre magára talál a magyar ipar?

Júliusban az ipari termelés volumene 2,9%-kal haladta meg az előző havi szintet, ezzel végre bele lehet látni egy óvatos növekedést a másfél éve szenvedő szektor teljesítményébe. Pezsgőt azért még korai lenne durrogtatni.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

 • Nyomott hangulatban zajlott a kereskedés tegnap az amerikai tőzsdén, részben az olajár emelkedése, részben a kamatemelési félelmek erősödése miatt, utóbbi elsősorban a techrészvények piacán éreztette hatását. Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,6 százalékkal került lejjebb, a S&P 500 0,7 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,9 százalékot esett.

 • Az ázsiai tőzsdék lefelé vették az irányt a ma reggeli kereskedésben, a Nikkei 0,7 százalékkal, a Kospi 0,9 százalékkal, a Hang Seng 1,1 százalékkal, a Shanghai Composite 0,8 százalékkal került lejjebb. Az általánosan negatívra forduló befektetői hangulat mellett Kínából érkező külkereskedelmi adatok mozgatták a piacokat, bár az import és az export esett év/év alapon, a Reuters konszenzusához képest kisebb volt a csökkenés mértéke.

 • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,23 százalékot eshet, a CAC 0,14 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,15 százalék mínuszban nyithat.
 • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,15 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,22 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,31 százalék mínuszban áll ma reggel.

Mi várható makro fronton?

Az ipari termelés előzetes adatát közli a KSH ma reggel, közben az MNB nemzetközi tartalékainak augusztusi statisztikája jelenik meg. A német ipari termelés adata mellett az Eurostat felülvizsgált GDP-adatokat közöl majd délelőtt.

2023. szeptember 4-10. makronaptár
Magyar makrogazdaság
szeptember 4. hétfő 8:30 KSH Turisztikai szálláshelyek forgalma júl.
szeptember 4. hétfő 8:30 MNB Hitelintézetek prudenciális adatai Q2
szeptember 5. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
szeptember 6. szerda 8:30 KSH Kiskereskedelem júl.
szeptember 7. csütörtök 8:30 KSH Ipar (előzetes) júl.
szeptember 7. csütörtök 8:30 MNB Értékpapírstatisztika júl.
szeptember 7. csütörtök 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok aug.
szeptember 7. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
szeptember 8. péntek 8:30 KSH Infláció aug.
szeptember 8. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem júl.
Nemzetközi makrogazdaság
szeptember 4. hétfő   USA Munka napja  
szeptember 4. hétfő 8:00 Németo. Külkereskedelem júl.
szeptember 4. hétfő 15:30 EU Christine Lagarde beszéde  
szeptember 5. kedd 3:45 Kína Caixin szolgáltató bmi aug.
szeptember 5. kedd 11:00 EU Ipari termelői árak júl.
szeptember 6. szerda 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések júl.
szeptember 6. szerda 11:00 EU Kiskereskedelem júl.
szeptember 6. szerda 14:30 USA Külkereskedelem júl.
szeptember 6. szerda 16:00 USA ISM szolgáltató bmi aug.
szeptember 6. szerda 20:00 USA Fed Bézs Könyv  
szeptember 7. csütörtök 5:00 Kína Külkereskedelem aug.
szeptember 7. csütörtök 8:00 Németo. Ipar júl.
szeptember 7. csütörtök 11:00 EU GDP (részletes) Q2
szeptember 8. péntek 1:50 Japán GDP Q2
szeptember 8. péntek 8:00 Németo. Infláció aug.
szeptember 9. szombat 3:30 Kína Infláció aug.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

 • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 40,5 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 6,7 százalékos eséssel a Hang Seng index.
 • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 39,9 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 2,2 százalékos emelkedéssel.
 • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 9,1 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 443,19 -0,6% -1,3% -1,8% 3,9% 10,6% 32,5%
S&P 500 4 465,48 -0,7% -1,1% -0,3% 16,3% 14,3% 55,2%
Nasdaq 15 371,44 -0,9% -0,6% 0,6% 40,5% 28,0% 106,2%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 241,02 0,6% 2,8% 3,3% 27,4% 20,3% 47,8%
Hang Seng 18 449,98 0,0% -0,2% -5,6% -6,7% -3,9% -31,6%
CSI 300 3 812,03 -0,2% 0,6% -5,2% -1,5% -5,9% 16,8%
Európai részvényindexek              
DAX 15 741,37 -0,2% -0,9% -1,3% 13,1% 22,3% 31,7%
CAC 7 194,09 -0,8% -2,3% -1,7% 11,1% 17,8% 37,2%
FTSE 7 426,14 -0,2% -0,6% -1,8% -0,3% 1,7% 1,5%
FTSE MIB 28 211,46 -1,5% -2,4% -1,3% 19,0% 31,3% 37,4%
IBEX 9 314,4 -0,8% -2,5% -0,6% 13,2% 18,8% 1,1%
Régiós részvényindexek              
BUX 55 884,54 0,3% -0,6% 3,5% 27,6% 36,8% 50,1%
ATX 3 175,66 -0,6% 0,2% -0,8% 1,6% 11,6% -2,3%
PX 1 339,28 0,2% -1,5% -1,9% 11,4% 17,7% 25,9%
WIG20 66 747,13 -1,6% -3,2% -6,6% 16,2% 38,0% 14,2%
Magyar blue chipek              
OTP 14 140 1,6% -3,0% 6,5% 39,9% 67,6% 36,6%
Mol 2 660 -1,6% -0,8% -2,8% 2,2% -1,5% -10,2%
Richter 8 905 -0,1% 1,0% -0,1% 7,3% 16,2% 69,8%
Magyar Telekom 450 -0,4% -3,1% 5,3% 32,7% 39,1% 8,7%
Nyersanyagok              
WTI 87,54 1,0% 7,2% 5,7% 9,1% 0,2% 29,2%
Brent 90,64 0,6% 5,4% 5,1% 6,7% -2,5% 18,5%
Arany 1 916,7 -0,6% -1,5% -1,2% 5,6% 12,4% 59,8%
Ezüst 23,11 -2,1% -6,4% -2,3% -2,7% 27,8% 63,0%
Devizák              
EURHUF 389,3 0,3% 2,7% 0,1% -2,8% -3,3% 19,3%
USDHUF 363,5599 0,3% 4,8% 3,0% -3,1% -10,6% 29,6%
GBPHUF 453,9900 -0,1% 2,7% 0,6% 0,5% -3,3% 25,2%
EURUSD 1,0708 0,0% -2,0% -2,9% 0,3% 8,1% -7,9%
USDJPY 147,7 0,0% 1,3% 4,1% 10,9% 3,5% 33,2%
GBPUSD 1,2490 -0,5% -1,9% -2,1% 3,8% 8,3% -3,5%
Kriptovaluták              
Bitcoin 25 748 -0,1% -5,7% -11,4% 55,1% 37,0% 296,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,3 0,7% 4,2% 6,1% 12,1% 28,7% 49,4%
10 éves német állampapírhozam 2,63 2,1% 5,0% 3,7% 2,7% 63,7% 652,0%
10 éves magyar állampapírhozam 7,31 0,3% 1,2% -4,8% -21,0% -19,4% 101,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Shutterstock

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék

Rossz hangulatban zajlik a kereskedés a kontinens tőzsdéin, ez többek között a tegnapi olajpiaci hírnek is köszönhető, az egyik legnagyobb olajtermelőnek számító Szaúd-Arábia ugyanis az év végéig meghosszabbította a napi 1 millió hordós önkéntes termeléscsökkentését, a hírre megugrott az olajár. Emellett a német gazdaságból érkeztek ma kedvezőtlen hírek, két egymást követő jelentős növekedést követően ugyanis júliusban a német iparban az új megrendelések több mint 10 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest, ez pedig nem jó hír az ország ipar kilátásait tekintve. A tengerentúlon ugyancsak nyomott hangulatban zajlott a kereskedés: a befektetők attól féltek, hogy a Fed ismét kamatokat akar emelni.

Tovább a cikkhez
Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Csárt