befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
Üzlet

Mínuszban álltak meg az amerikai tőzsdék

Portfolio
A hét korábbi részében jellemzően estek a tőzsdék, tegnap is nagyrészt lejjebb kerültek a vezető indexek az USA-ban elsősorban a technológiai szektor vezetésével, miután a WSJ arról írt, hogy Kínában elrendelték a kormányzati dolgozók számára, hogy nem használhatnak iPhone-t a munkahelyeken. Erre a hírre nem csak az Apple és a beszállítói, hanem a szélesebb tech szektor is esni kezdett, melyhez hozzá jött egy vártnál erősebb munkaerőpiaci adat, ami pedig a kamatvárakozásokra hatott kedvezőtlenül. Ezek után Ázsiában is folytatódott az esés, itt részben az is negatívan hatott, hogy a második negyedéves japán GDP-adatot lefelé módosították. A rossz nemzetközi hangulat Európát sem kerülte el, itt leginkább csapkodás jellemzi a tőzsdéket, vegyesek a mozgások. Az amerikai indexek egy pocsék hét végén sem tudtak erőt mutatni, mert mindenki a Fed újabb kamatemelésétől tart.

Mínuszban maradt a hét

Pénteken az amerikai tőzsdék minimális változásokkal zártak, de a Wall Street az egész hetet tekintve mínuszban maradt, főleg azért, mert aggodalmak merültek fel, hogy a Federal Reserve agresszívebben emelheti a kamatlábakat, mint várták.

Az S&P 500 és a Dow Jones Industrial Average a stagnálás körül mozgott, míg a Nasdaq Composite enyhe, 0,1%-os csökkenést mutatott.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Az energiaipari részvények az emelkedő olajárakkal együtt figyelemre méltó emelkedést produkáltak, az S&P 500 energiaipari ágazati 1%-kal emelkedett, ami 1,4%-os heti pluszt jelent.

Egyes technológiai részvények, amelyek a közelmúltban szenvedtek, a fellendülés jeleit mutatták. Az Apple két egymást követő veszteséges napot követően csekély nyereséget könyvelhetett el. A Microsoft és a Salesforce egyaránt nagyjából 1%-os emelkedést ért el. Néhány technológiai óriás, például az Nvidia és a Tesla azonban 2% körüli csökkenést mutatott.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Lesújtó képet fest a Coca Cola

A Coca-Cola részvényei veszítenek lendületükből: Az italóriás részvényei már a nyolcadik egymást követő kereskedési napon zárhatnak mínuszban.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Ha a csökkenés ma is folytatódik, akkor a részvény 2018 márciusa óta a leghosszabb veszteségsorozatát produkálja majd. A részvények ára mintegy 4%-ot esett augusztus 28. óta.

Az S&P 500 és a Nasdaq Composite indexek a hét utolsó kereskedési napján egyelőre 0,1%-os szerény emelkedést mutatnak, míg a Dow Jones Industrial Average 45 ponttal emelkedett. Az energiaipari részvények jelentős emelkedést produkáltak az olajárak emelkedésével párhuzamosan. Az S&P 500 energiaipari cégeket tömörítő alindexe 1,3%-ot erősödött, és heti szinten 1,7%-os nyereséget ért el. A Marathon Petroleum, a Valero Energy és a Phillips 66 voltak az emelkedés fő haszonélvezői, mindegyikük 3%-os emelkedést mutatott.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A technológiai részvények, amelyek az utóbbi időben eléggé szenvedtek, újra megindultak felfelé. Az Apple részvényei két egymást követő veszteséges nap után több mint 1%-kal emelkedhetnek, és más jelentős technológiai szereplők, mint a Microsoft, a Meta Platforms és a Tesla is több mint 1%-os nyereséget értek el. A Block részvényei azonban 5%-os eséssel állnak a fizetési vállalatot érintő rendszerleállás miatt.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A pénteki pozitív fejlemények ellenére a részvények általános teljesítménye negatív maradt a hét során. A Dow és az S&P 500 indexek 0,8%-os, illetve 1,2%-os csökkenést mutattak, míg a Nasdaq 1,7%-os esést könyvelhetett el.

Még tart a szufla

Közelítve a záráshoz az amerikai részvények még enyhe erősödést mutattak, miután az emelkedő hozamok és az olajárak miatt aggodalmakkal teli hét megtépázta az indexeket.

A Dow Jones Industrial Average 0,2%-kal, az S&P 500 0,3%-kal, a Nasdaq Composite pedig 0,3%-kal emelkedett eddig

Azonban a jövő héten várhatóan csökkenés lesz az összes főbb index esetében: a befektetők figyelik a gazdasági adatokat, és remélik, hogy a teljesítmény "jó, de nem nagyszerű" lesz, hogy elkerüljék a Federal Reserve agresszív kamatemelését. A Fed több tisztviselője is jelezte, hogy a szeptemberi kamatemelés valószínűtlen, de a jövőbeni emelésekre szükség lehet.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A Fed elkezdett hinni benne, hogy képes a csodára

A Federal Reserve tisztviselői már optimisták az infláció megfékezésével kapcsolatban: egyre inkább elhiszik, hogy ez sikerülhet, anélkül, hogy a gazdaságnak ártanának, és a kamatlábak stabilan tartásával egy ritka "puha leszállás" elérésére törekednek. A közelmúltbeli adatok azt sugallják, hogy az infláció lassul, de a Fed továbbra is éber, és igyekszik elkerülni a történelmileg gyakori hibát, a túlszigorítást és ezzel a recesszió kiváltását.

Tovább a cikkhez

Jó nap, rossz hét

Az amerikai tőzsdék pénteken egyelőre pluszban állnak, de jó eséllyel a Wall Street a hetet mínuszban zárja. A befektetők aggódnak, hogy a Federal Reserve az eredeti várakozásokat meghaladó mértékben emelheti a kamatlábakat.

Az S&P 500 fél hétig 0,4%-kal emelkedett, a Nasdaq Composite pedig 0,5%-kal jár magasabban, míg a Dow Jones ipari átlag pedig 100 pontot hozott, ami 0,3%-os növekedésnek felel meg. Ez enyhítette a technológiai részvényekre nehezedő nyomást, és a kincstári hozamok enyhe csökkenéséhez vezetett.

Az Apple két egymást követő veszteséges nap után több mint 1%-os emelkedéssel tért magához, és olyan vállalatok, mint a Microsoft, a Meta Platforms és a Tesla is 1%-ot meghaladó nyereséget könyvelhettek el.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Felpattant a nap végére a magyar tőzsde, történelmi csúcsra ment a Richter

Az elmúlt napokban elromlott a hangulat a nemzetközi piacokon, és igazán érdemi javulásról a mai napon sem lehet beszámolni, ugyan a napot kisebb emelkedéssel indították az európai tőzsdék, ezt valamivel később egy elég határozott lefordulás követte, majd a délután felé megint felfelé vették az irányt a tőzsdék. Ezzel párhuzamosan a magyar piacot is rángatták, dél környékén volt napon belüli mélyponton a BUX, majd innen indult a felpattanás a délutáni órákban. A blue chipek közül a Richtert kell kiemelni, amely történelmi csúcsot döntött.

Tovább a cikkhez

Nagy pénzügyi csapás érte a cseh bankokat

Több mint 2%-ot esett pénteken a cseh Komercni Banka és szektortársa, a Moneta Money Bank részvényárfolyama a prágai tőzsdén, miután a cseh jegybank a kötelező tartalékra fizetett kamat megszüntetéséről döntött.

Tovább a cikkhez

Történelmi csúcson a Richter

Történelmi csúcsot döntött a Richter árfolyama az elmúlt percekben, a gyógyszergyártó jegyzése 9 435 forinton is járt.

richter0908

Óvatos mozgások

Kis emelkedéssel indították a napot az amerikai tőzsdék, a Dow 0,1 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,2 százalékot emelkedett, a Nadaq pedig 0,3 százalékos pluszban van.

spx0908

Eközben az európai tőzsdéken is javult a hangulat, így a kora délutáni esést mostanra iránykeresés váltotta fel.

Lefordulás

Ahogy ráfordultunk a délutánra, tovább romlott a hangulat az európai tőzsdéken, egyre lejjebb kerülnek a vezető indexek.

Rekordbevétel az AKKO Investnél

Jelentősen bővült a AKKO Invest árbevétele, miután legnagyobb érdekeltsége, a NEO Property Services bevétele és nyeresége is újabb rekordot döntött - derült ki a vállalat frissen publikált féléves jelentéséből.

Tovább a cikkhez

Fogy a lendület

Ahogy távolodunk a nyitástól, ismét elkezdett fogyni a lendület a tőzsdéken, így mostanra inkább vegyes kép látszik. A kontinenst felölelő STOXX 600 index már 0,1 százalékos mínuszban van, vagyis egyelőre úgy áll a helyzet, hogy a folytatódik az az eső sorozat, amelynek során tegnap már zsinórban a hetedik napja zárt mínuszban a benchmark. Ez egyébként 2018 februárja óta a leghosszabb ilyen sorozat.

Óvatos emelkedés Európában

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,3 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,4 százalékos pluszban indított, a FTSE 100 pedig 0,3 százalékot emelkedett. Az olasz és a spanyol tőzsde szintén 0,4 százalékos erősödéssel indította a napot.

dax0908

Olyan ütést kapott az Apple Kínában, amibe beleremegtek a tőzsdék

Az Apple árfolyama jelentősen esett csütörtökön, miután jelentések szerint Kína kiterjesztette a kormányzati alkalmazottakra az iPhone-használatára vonatkozó korlátozásokat. A döntés felerősítette a Washington és Peking közötti feszültség eszkalálódásának pénzügyi hatásaival kapcsolatos félelmeket, és a tőzsdéken is hullámokat vert.

Tovább a cikkhez

Gyengén indítja a napot a magyar tőzsde

Esik a magyar tőzsde a kereskedés első perceiben, ezzel a BUX alulteljesítő az európai színtéren, ahol jellemzően kis emelkedés látszik.

Tovább a cikkhez

Mi lesz most a forinttal? – Ezt gondolják a profi befektetők

Mi lesz a forinttal a napokban látott gyengülési hullám után? Merre mehet a magyar tőzsde a következő hónapokban? A Portfolio szeptember elején is elkészítette havi felmérését, melyben a hazai alapkezelők a devizapiaci és a részvénypiaci várakozásaikról nyilatkoznak. Íme az eredmények.

Tovább a cikkhez

Itt a friss adat: esik tovább a magyar infláció, mégis sokaknak csalódást okozhat

Augusztusban 16,4 százalékra csökkent a magyar infláció, ezzel tavaly nyár óta nem látott szintre került – derül ki a KSH péntek reggeli tájékoztatójából. Az elemzők valamivel nagyobb csökkenésre számítottak, azonban az élelmiszerek és az üzemanyagok erőteljes áremelkedése ezt keresztülhúzta.

Tovább a cikkhez

Kis emelkedés jöhet

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,3 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,7 százalék mínuszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,9 százalékos mínuszban van, a Hang Seng 1,25 százalékkal került lejjebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,39 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,19 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,15 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,11 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,12 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,23 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

A hét utolsó munkanapján, ma jelenik meg itthon az augusztusi inflációs statisztika, mely várhatóan az áremelkedési ütem további mérséklődéséről tanúskodik majd. Emellett a külkereskedelem júliusi számai jönnek, melyek várhatóan további pozitív híreket hoznak majd. Közben német inflációs adat is érkezik, sőt még szombatra is marad egy kínai statisztika.

2023. szeptember 4-10. makronaptár
Magyar makrogazdaság
szeptember 4. hétfő 8:30 KSH Turisztikai szálláshelyek forgalma júl.
szeptember 4. hétfő 8:30 MNB Hitelintézetek prudenciális adatai Q2
szeptember 5. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
szeptember 6. szerda 8:30 KSH Kiskereskedelem júl.
szeptember 7. csütörtök 8:30 KSH Ipar (előzetes) júl.
szeptember 7. csütörtök 8:30 MNB Értékpapírstatisztika júl.
szeptember 7. csütörtök 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok aug.
szeptember 7. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
szeptember 8. péntek 8:30 KSH Infláció aug.
szeptember 8. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem júl.
Nemzetközi makrogazdaság
szeptember 4. hétfő   USA Munka napja  
szeptember 4. hétfő 8:00 Németo. Külkereskedelem júl.
szeptember 4. hétfő 15:30 EU Christine Lagarde beszéde  
szeptember 5. kedd 3:45 Kína Caixin szolgáltató bmi aug.
szeptember 5. kedd 11:00 EU Ipari termelői árak júl.
szeptember 6. szerda 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések júl.
szeptember 6. szerda 11:00 EU Kiskereskedelem júl.
szeptember 6. szerda 14:30 USA Külkereskedelem júl.
szeptember 6. szerda 16:00 USA ISM szolgáltató bmi aug.
szeptember 6. szerda 20:00 USA Fed Bézs Könyv  
szeptember 7. csütörtök 5:00 Kína Külkereskedelem aug.
szeptember 7. csütörtök 8:00 Németo. Ipar júl.
szeptember 7. csütörtök 11:00 EU GDP (részletes) Q2
szeptember 8. péntek 1:50 Japán GDP Q2
steptember 8. péntek 8:00 Németo. Infláció aug.
steptember 9. szombat 3:30 Kína Infláció aug.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 39,5 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 8,0 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 41,3 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 3,0 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 8,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 500,73 0,2% -0,6% -2,7% 4,1% 9,2% 33,1%
S&P 500 4 451,14 -0,3% -1,3% -1,5% 15,9% 11,8% 55,0%
Nasdaq 15 258,52 -0,7% -1,6% -1,0% 39,5% 24,5% 105,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 32 991,08 -0,8% 1,1% 2,3% 26,4% 20,3% 47,9%
Hang Seng 18 202,07 -1,3% -1,0% -6,8% -8,0% -4,4% -32,5%
CSI 300 3 758,47 -1,4% -0,2% -5,8% -2,9% -7,3% 14,7%
Európai részvényindexek              
DAX 15 718,66 -0,1% -1,4% -1,5% 12,9% 21,7% 31,4%
CAC 7 196,1 0,0% -1,6% -1,7% 11,2% 17,9% 37,0%
FTSE 7 441,72 0,2% 0,0% -1,5% -0,1% 2,8% 2,3%
FTSE MIB 28 155,58 -0,2% -2,3% -1,4% 18,8% 31,0% 37,7%
IBEX 9 310 0,0% -2,1% -0,5% 13,1% 18,5% 1,5%
Régiós részvényindexek              
BUX 56 590,98 1,3% 1,5% 3,9% 29,2% 37,0% 52,2%
ATX 3 139,94 -1,1% -0,5% -2,1% 0,4% 8,1% -3,8%
PX 1 337,14 -0,2% -0,3% -2,2% 11,3% 16,0% 24,9%
WIG20 65 932,94 -1,2% -3,7% -6,9% 14,7% 34,9% 14,5%
Magyar blue chipek              
OTP 14 290 1,1% -0,5% 5,9% 41,3% 64,6% 38,3%
Mol 2 680 0,8% 0,7% -1,1% 3,0% -0,1% -9,5%
Richter 9 185 3,1% 4,1% 1,6% 10,7% 17,9% 74,6%
Magyar Telekom 448,5 -0,3% -4,2% 5,3% 32,3% 38,9% 9,4%
Nyersanyagok              
WTI 86,87 -0,8% 3,9% 6,0% 8,3% 5,4% 28,2%
Brent 90,01 -0,7% 3,6% 5,4% 6,0% 2,1% 17,7%
Arany 1 917,8 0,1% -1,3% -0,9% 5,6% 12,0% 60,0%
Ezüst 23,01 -0,4% -5,9% -0,4% -3,1% 26,0% 61,8%
Devizák              
EURHUF 387,3500 -0,5% 1,5% -0,2% -3,3% -2,5% 19,1%
USDHUF 361,8403 -0,5% 2,9% 2,6% -3,6% -9,4% 28,9%
GBPHUF 451,2549 -0,6% 1,3% 0,0% -0,1% -1,0% 24,2%
EURUSD 1,0705 0,0% -1,4% -2,7% 0,3% 7,6% -7,6%
USDJPY 147,6100 0,0% 1,4% 3,7% 10,8% 2,2% 32,8%
GBPUSD 1,2477 -0,1% -1,5% -2,3% 3,7% 8,8% -3,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 26 245 1,9% 1,2% -10,1% 58,1% 36,2% 310,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,26 -0,8% 3,8% 4,2% 11,1% 30,5% 44,8%
10 éves német állampapírhozam 2,59 -1,6% 6,1% 1,2% 1,1% 64,4% 562,7%
10 éves magyar állampapírhozam 7,19 -1,6% 0,7% -5,1% -22,3% -21,2% 105,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Trevor Williams via Getty Images

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Csárt