Előfizetői tartalom

Leleplezték a nagy AI-robbanást: erre jutott a mesterséges intelligencia boom szűk egy év alatt

Portfolio
A generatív AI eszközök robbanásszerűen terjednek a vállalatok körében - állapította meg a McKinsey friss éves AI-témában készített felmérése. Kevesebb mint egy évvel azután, hogy a ChatGPT, majd az OpenAI váratlan lépése után lóhalálában piacra dobott eszközök debütáltak, a felmérésben részt vevők egyharmada állítja, hogy szervezeteik rendszeresen használják a generatív AI-t legalább egy üzleti területen. Kiderült az is, kik lettek eddig az AI-boom nagy nyertesei, milyen változást hozott a technológia a vállalatok működésében és hogy mi lesz a foglalkoztatottak sorsa.

Erről a témáról is szó lesz a Portfolio november 7-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

Üzleti célok és a generatív AI

Az AI-boom hatására a mesterséges intelligencia technológia kérdés helyett üzleti kérdéssé vált, sőt, egyenesen a vállalati vezetők figyelmének középpontjába került:

a megkérdezett felsővezetők közel negyede állítja, hogy személyesen is használ generatív AI eszközöket munkája során, és a vállalatok negyedénél a generatív AI már szerepel a felsőmenedzsment térképén.

A McKinsey átfogó kutatásában résztvevő összes válaszadó egyharmada állítja, hogy a cégük már rendszeresen alkalmazza a generatív AI megoldásokat legalább egy területen. Ha az összes, AI-t állítása szerint használó szervezetet nézzük, akkor ezen cégek mintegy 60 százaléka dolgozik generatív AI-jal. A mesterséges intelligenciát már most használó társaságok 40 százaléka kifejezetten a generatív AI megoldások megjelenése miatt tervez több befektetést a területen, 28 százalékuk szerint a generatív AI használata már szerepel a menedzsment terveiben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés