szén-dioxid
Üzlet

Világelsőként vezet be az EU szén-dioxid-határadót

Portfolio
Az Európai Unió a jövő hónapban bevezeti a világ első szén-dioxid-határadóját. Ennek első szakaszában az importőröknek be kell jelenteniük az Európában értékesített termékek CO2-kibocsátását.

A jövő hónapban az Európai Unió elindítja úttörőnek minősülő, szén-dioxid-határadójának első szakaszát. Ez megköveteli majd az importőröktől, hogy nyilvánosságra hozzák az Európában értékesített termékek, például acél és cement CO2-kibocsátását. Ha nem tesznek eleget ennek a követelménynek, pénzbüntetést kaphatnak a nyakukba.

Az új rendszer elsődleges célja, hogy megóvja az uniós iparágakat a magasabb szennyezési szintekkel rendelkező külföldi versenytársak támasztotta, sokszor igazságtalan versennyel szemben. A tervek szerint 2026-ra az EU-ba irányuló importra olyan CO2-díjat vetnek ki, amely megegyezik az európai vállalatok által jelenleg, az európai szén-dioxid-piacon fizetett díjjal.

Az előrejelzések szerint az új CO2-adó elsősorban olyan országokat érint majd leginkább, mint Törökország, Ukrajna, Kína és Oroszország, a nagy exportvolumenük miatt (igaz, az EU és Oroszország közötti kereskedelem az ukrajnai konfliktust követően jelentősen visszaesett).

Októbertől, a CO2-adó kísérleti szakaszában az acél-, cement-, alumínium-, villamosenergia-, műtrágya- és hidrogénipari termékeket az EU-ba importáló vállalatoknak be kell jelenteniük ezek előállításával kapcsolatos kibocsátási számokat.

A jelentéstételt elmulasztó vállalatokra tonnánként akár 50 eurós CO2-bírság is kiszabható.

2026-tól kezdve az EU-ba importált árukra CO2-díjat kell majd fizetni, azonban az olyan országokból érkező behozatalra azonban, amelyek CO2-ára megegyezik az uniós CO2-árral, nem vonatkozik ez a határvám.

Brüsszel azt reméli, hogy ez a határadó Európa piaci erejét kihasználva arra ösztönözheti a külföldi vállalatokat, hogy a CO2-díj megfizetésének elkerülése érdekében csökkentsék a kibocsátást.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

daniela-santanche-matteo-salvini
orosz-ukran-haboru-terkep-ukrajna-ellentamadas-frontvonal
idojaras-eso-esernyo-figyelmeztetes-narancs-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-lesz-milyen-idojaras-varhato-idojaras
kina-europai-unio-eu-zaszlo
puskas-arena-budapest

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
sztrájk