Előfizetői tartalom

Bombasiker lett az év legnagyobb tőzsdei bevezetése

Portfolio
A tegnapi tőzsdei debütálás bombasiker volt az idei év legnagyobb tőzsdei bevezetését bonyolító Arm számára. A vállalat részvényárfolyama csaknem 25 százalékkal emelkedett a bevezetési ár fölé, majd a zárás után még tovább menetelt felfelé az árfolyam. Az IPO sikere egyesek szerint fordulatot jelenthet az elsődleges nyilvános részvénykibocsátások piacán.

Ahogy arról a Portfolio korábban beszámolt, a tőzsdei bevezetési ár 51 dollár volt, ehhez képest viszont 56,1 dolláron nyitott a részvény, majd a zárásig 24,7 százalékot ralizott, így végül 63,6 dolláron zárta a hét éves kihagyás utáni első kereskedési napját az Arm. Ezek után a zárás utáni kereskedésben sem csökkent a lendület, így a rendes kereskedési időn kívül további 6,9 százalékot emelkedett a papír 68 dollárig.

armholdings0915

Ezzel a cég piaci értéke 65,3 milliárd dollárra nőtt, vagyis nem kis szereplőről van szó a chiprészvények univerzumában. Persze az olyan óriásoktól, mint az Nvidia vagy a TSMC, még így is bőven elmarad.

Hosszú út vezetett addig, hogy az Arm ismét tőzsdére kerüljön. A japán befektetési óriás SoftBank 2016-ban 32 milliárd dollárért vette magánkézbe az Armot, de már évek óta szeretett volna megválni a részesedésétől. 2020-ban a SoftBank megállapodott az Nvidiával, hogy 40 milliárd dollárért eladja az Armot a chipgyártónak, de végül az üzletet a szabályozó oldal által támasztott akadályok miatt el kellett vetni. Azóta a SoftBank a tőzsdei bevezetés felé fordult, bár ennek is megvoltak a maga akadályai, többek között a brit kormánnyal való összeütközés, miután a britek azért kampányoltak, hogy az Armot Londonban jegyezzék be.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés