kamat
Üzlet

Mínuszban zárt Amerika

Portfolio
A tegnapi napot emelkedéssel zárták a tőzsdék Amerikában, ám a széria nem folytatódott eddig, esnek az amerikai indexek.  Ma reggel Ázsiában vegyes hangulatban telt a kereskedés. A hazai piacokon a mai nap egyértelműen a Magyar Telekomról szól, miután a vállalat részvényei már közel 10 százalékos pluszban vannak azt követően, hogy bejelentették, hogy 123 milliárd forintos beruházási programot indítanak, a magyar kormány pedig megerősítette, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettséget 2024 januárjától, a távközlési pótadót pedig 2025 januárjától megszünteti.

Mínuszban zárt Amerika

A tengerentúli tőzsdéken elromlott a hangulat, a hét utolsó kereskedési napján a vezető amerikai indexek közül a Dow Jones Index 0,8, az S&P 500 1,2, a Nasdaq pedig 1,6 százalékos esést jelzett.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.
Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Még mindig mínuszban az indexek

Tovább esnek az indexek: a Dow már 0,8, az S&P 500 1,2, a Nasdaq pedig már 1,6 százalékos esést jelez.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.
Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Hiába kapcsolták ki a helymeghatározást, a Google lenyomozta az embereket

A Google beleegyezett, hogy 155 millió dollárt fizet, hogy rendezze a kaliforniai és magán felperesi vádakat, amelyek szerint a technológiai óriás félrevezette a fogyasztókat a helymeghatározási gyakorlatáról, és hozzájárulás nélkül használta fel az adataikat. Az Alphabet leányát azzal vádolták, hogy megtévesztette a felhasználókat, és elhitette velük, hogy ők rendelkeznek a személyes adataik felett, sőt, még azután is folytatta az egyének profilozását célzott reklámozás céljából, hogy azok lemondtak a "helymeghatározási előzményekről" - írja a Reuters. 

Tovább a cikkhez

Esik Amerika

A kereskedés félidején az amerikai indexek esést jeleznek: a dow 0,5, az S&P 500 0,8 százalékos, a Nasdaq pedig 1,33 százalékos esést jelez.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.
Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Nem lassít a Magyar Telekom

A zárás előtt a Magyar Telekom részvényei már 10,2 százalékos pluszban vannak.

mtelekom_09150

Most szabadulhat el a bika a német tőzsdén?

Az előző napokat kivárás jellemezte a vezető európai tőzsdéken. Nem véletlenül, hiszen a némiképp csalódást keltő augusztusi inflációs számok, valamint az Európai Unió legnagyobb gazdaságának egyre romló kilátásai igencsak feladták a leckét az Európai Központi Bank döntéshozóinak a csütörtöki kamatdöntést megelőzően. Az EKB végül kisebb meglepetésre 25 bázisponttal, 4 százalékra emelte az irányadó rátát, emellett pedig a Kormányzótanács erős kijelentést tette arra vonatkozóan, hogy a mostani lehetett az utolsó emelés a mostani szigorítási ciklusban. Ennek hatására az euró gyengülni kezdett, a vezető európai részvényindexek pedig felpattantak. A lendület kitart a hét utolsó kereskedési napján is, a német DAX index pedig máris kulcsfontosságú szinthez ért.

Tovább a cikkhez

Mínuszban Amerika

A nyitást követően a Nasdaq 0,5, az S&P 500 0,4, a Dow pedig 0,1 százalékos mínuszban van.

sp500_0915

Továbbra is lendületben a Magyar Telekom

A vállalat papírjai jelenleg 8,6 százalékos pluszban vannak.

mtelekom_0915

A forgalom is átlagon felül alakul, a nap eddigi részében már több mint 900 millió forint értékben cseréltek gazdát a vállalat részvényei, ami több mint háromszorosa az elmúlt 30 kereskedési nap átlagforgalmának.

Képernyőkép 2023-09-15 145016

Kisebb elmozdulások jöhetnek Amerikában

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Dow 0,2, az S&P 500 pedig 0,1 százalékos pluszban , a Nasdaq pedig 0,1 százalékos mínuszban nyithat.

Száguld a Magyar Telekom árfolyama - Meddig mehet még?

Ma kora délután közölte a Magyar Telekom, hogy 123 milliárd forintos beruházási programot indít, a magyar kormány pedig megerősítette, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettséget 2024 januárjától, a távközlési pótadót pedig 2025 januárjától megszünteti. A bejelentés hatására kilőttek a Magyar Telekom részvényei, már közel 11 százalékos pluszban is volt a jegyzés. A vállalat papírjai nagy utat tettek meg a tavaly októberi mélypontról, ahonnan már kis híján duplázott az árfolyam, a mostani emelkedéssel együtt pedig több mint 6 éve nem látott szintre emelkedett.

Tovább a cikkhez

Ugrik a Telekom

Megugrott a Magyar Telekom árfolyama a mai kereskedésben a hírre, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ma a Karmelita kolostorban fogadta Timotheus Höttgest, a Deutsche Telekom vezérigazgatóját és Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját. A Magyar Telekom vállalta, hogy 2024-2027 között összesen 123 milliárd forintot kíván vezetékes és mobilhálózat-fejlesztésére fordítani, a magyar kormány pedig megerősítette, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettséget 2024 januárjától és a távközlési pótadót 2025 januárjától megszünteti.

A Magyar Telekom árfolyama 8,4 százalékos pluszban áll.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Orbán Viktor a Deutsche Telekom vezérével tárgyalt - Itt a megállapodás

Orbán Viktor miniszterelnök és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ma a Karmelita kolostorban fogadta Timotheus Höttgest, a Deutsche Telekom vezérigazgatóját és Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját. A Magyar Telekom vállalta, hogy 2024-2027 között összesen 123 milliárd forintot kíván vezetékes és mobilhálózat-fejlesztésére fordítani, a magyar kormány pedig megerősítette, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettséget 2024 januárjától és a távközlési pótadót 2025 januárjától megszünteti.

Tovább a cikkhez

Több mint 4 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert a Delta Technologies leányvállalata

 Több mint 4 milliárd forint értékben nyert közbeszerzéseket a Delta Technologies leányvállalata, a Delta Systems Kft.

Tovább a cikkhez

Egyre fentebb a tőzsdék

Kiváló hangulatban teltek a délelőtti órák a kontinens vezető tőzsdéin, a CAC már 1,4, a DAX 1, a FTSE pedig 0,7 százalékos pluszban van.

dax

Bombasiker lett az év legnagyobb tőzsdei bevezetése

A tegnapi tőzsdei debütálás bombasiker volt az idei év legnagyobb tőzsdei bevezetését bonyolító Arm számára. A vállalat részvényárfolyama csaknem 25 százalékkal emelkedett a bevezetési ár fölé, majd a zárás után még tovább menetelt felfelé az árfolyam. Az IPO sikere egyesek szerint fordulatot jelenthet az elsődleges nyilvános részvénykibocsátások piacán.

Tovább a cikkhez

Erős kezdés a kontinens vezető tőzsdéin

A nyitást követően a vezető európai részvényindexek közül a CAC 1,2, a DAX 0,9, a FTSE pedig 0,8 százalékos pluszban van.

dax0915

Fókuszban az ellátásbiztonság, kilőtt az urán ára

Ismét reneszánszát éli az atomenergia a globális energiaellátási bizonytalanságok apropóján, ezt mi sem támasztja jobban alá, mint hogy az urán árutőzsdei árfolyama 12 éves csúcsra emelkedett nemrég.  

Tovább a cikkhez

Az irányt keresi a magyar tőzsde

A reggeli nyitást követően kisebb mínuszban van a magyar tőzsde. A blue chipek közül emelkedik a Magyar Telekom, stagnál az OTP és a Richter, valamint mínuszban vannak a Mol részvényei.

Tovább a cikkhez

Minimális elmozdulások a magyar tőzsdén

A nyitást követően a BUX minimális, 0,1 százalékos mínuszban van.

bux0915

Bejelentetést tett a UBS vezérigazgatója, nem túl optimista

A UBS Group vezérigazgatója, Sergio Ermotti bejelentette, hogy 2026-ig marad pozíciójában, hogy felügyelje a korábbi rivális Credit Suisse integrációját, a globális pénzügyi válság óta a legnagyobbnak számító bankfúziót.

Tovább a cikkhez

Nyugtat a Nikola új vezérigazgatója - Kilőttek a vállalat részvényei

A Nikola részvényei a csütörtöki ralit követően ismét az 1 dollár fölé, miután a vállalat újonnan kinevezett vezérigazgatója, Steve Girsky a legfontosabb befektetői aggályokkal foglalkozott – írja a Marketwatch.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1 százalékkal került feljebb, a S&P 500 0,8 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,8 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,46 százalékos pluszban van, a Hang Seng 1,39 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 0,06 százalékot esett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 1,59 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,71 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 1,42 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,26 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,22 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,25 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

A hét utolsó munkanapjára is marad egy adat, a KSH az építőipar júliusi számait közli ma reggel. Közben Kínában az ipar és a kiskereskedelem kapcsán már augusztusi statisztikák jelennek meg, Amerikában pedig az ipari termelés mellett egy lényeges hangulatindex érkezik.

2023. szeptember 11-17. makronaptár
Magyar makrogazdaság
szeptember 11. hétfő 8:30 MNB Aranykönyv 2022
szeptember 12. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
szeptember 13. szerda 8:30 KSH Ipar (részletes) júl.
szeptember 14. csütörtök 8:30 MNB Az MNB előzetes statisztikai mérlege aug.
szeptember 15. péntek 8:30 KSH Építőipar júl.
Nemzetközi makrogazdaság
szeptember 12. kedd 11:00 EU ZEW hangulatindex szept.
szeptember 13. szerda 8:00 UK Ipar júl.
szeptember 13. szerda 11:00 EU Ipar júl.
szeptember 13. szerda 14:30 USA Infláció aug.
szeptember 14. csütörtök 14:15 EU EKB kamatdöntés  
szeptember 14. csütörtök 14:45 EU Christine Lagarde sajtótájákoztatója  
szeptember 14. csütörtök 14:30 USA Ipari termelői árak aug.
szeptember 14. csütörtök 14:30 USA Kiskereskedelem aug.
szeptember 15. péntek 4:00 Kína Ipar aug.
szeptember 15. péntek 4:00 Kína Kiskereskedelem aug.
szeptember 15. péntek 11:00 EU Külkereskedelem júl.
szeptember 15. péntek 15:15 USA Ipar aug.
szeptember 15. péntek 16:00 USA Michigan Consumer Sentiment szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 41,4 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 8,8 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 45,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 4,8 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 12,4 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 907,11 1,0% 1,2% -1,1% 5,3% 12,1% 33,5%
S&P 500 4 505,1 0,8% 1,2% 0,3% 17,3% 14,2% 55,1%
Nasdaq 15 473,89 0,8% 1,4% 1,8% 41,4% 27,5% 105,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 168,1 1,4% 0,5% 3,5% 27,1% 19,2% 43,6%
Hang Seng 18 047,92 0,2% -0,8% -3,9% -8,8% -4,2% -33,9%
CSI 300 3 733,51 -0,1% -0,7% -3,2% -3,6% -8,2% 15,2%
Európai részvényindexek              
DAX 15 805,29 1,0% 0,6% -0,6% 13,5% 21,3% 30,4%
CAC 7 308,67 1,2% 1,6% -0,5% 12,9% 17,5% 36,5%
FTSE 7 673,08 2,0% 3,1% 2,2% 3,0% 5,4% 5,1%
FTSE MIB 28 872,73 1,4% 2,5% 1,5% 21,8% 28,8% 38,2%
IBEX 9 549 1,3% 2,6% 1,3% 16,0% 18,5% 2,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 57 689,26 0,9% 1,9% 3,1% 31,7% 40,1% 59,1%
ATX 3 189,45 1,4% 1,6% 1,3% 2,0% 7,5% -4,2%
PX 1 356,22 1,3% 1,4% -0,2% 12,9% 9,9% 23,8%
WIG20 67 199,88 0,8% 1,9% -4,2% 16,9% 33,6% 16,6%
Magyar blue chipek              
OTP 14 680 1,2% 2,7% 5,6% 45,2% 70,7% 45,3%
Mol 2 728 0,7% 1,8% 1,3% 4,8% 1,9% -5,6%
Richter 9 240 0,0% 0,6% -0,6% 11,3% 17,3% 82,8%
Magyar Telekom 475 0,2% 5,9% 7,3% 40,1% 54,0% 17,3%
Nyersanyagok              
WTI 90,16 1,9% 3,8% 9,3% 12,4% 1,3% 30,7%
Brent 93,95 2,1% 4,4% 8,9% 10,6% -0,2% 20,1%
Arany 1 911,2 -0,1% -0,3% 0,1% 5,3% 12,1% 59,7%
Ezüst 22,58 -1,4% -1,9% -0,3% -4,9% 14,9% 59,6%
Devizák              
EURHUF 383,9250 -0,1% -0,9% -0,3% -4,1% -5,4% 18,1%
USDHUF 359,9691 0,6% -0,5% 1,9% -4,1% -11,3% 29,2%
GBPHUF 447,9451 0,3% -0,7% 0,3% -0,8% -4,5% 22,7%
EURUSD 1,0666 -0,7% -0,4% -2,2% -0,1% 6,7% -8,6%
USDJPY 147,5300 0,0% 0,3% 1,4% 10,7% 3,4% 31,6%
GBPUSD 1,2418 -0,6% -0,5% -1,9% 3,2% 7,2% -5,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 26 529 1,2% 1,1% -9,8% 59,8% 31,1% 309,6%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,29 0,9% 0,7% 2,3% 11,9% 25,7% 43,3%
10 éves német állampapírhozam 2,57 -2,2% -0,8% -1,7% 0,2% 51,2% 469,6%
10 éves magyar állampapírhozam 6,9 -2,5% -4,0% -7,3% -25,4% -25,3% 89,6%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

lakóautó kemping
dróntámadás házak ellen drónraj
kolera vakcina
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
internetno tablet