FONTOS 500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron
 
Előfizetői tartalom

Most szabadulhat el a bika a német tőzsdén?

Portfolio
Az előző napokat kivárás jellemezte a vezető európai tőzsdéken. Nem véletlenül, hiszen a némiképp csalódást keltő augusztusi inflációs számok, valamint az Európai Unió legnagyobb gazdaságának egyre romló kilátásai igencsak feladták a leckét az Európai Központi Bank döntéshozóinak a csütörtöki kamatdöntést megelőzően. Az EKB végül kisebb meglepetésre 25 bázisponttal, 4 százalékra emelte az irányadó rátát, emellett pedig a Kormányzótanács erős kijelentést tette arra vonatkozóan, hogy a mostani lehetett az utolsó emelés a mostani szigorítási ciklusban. Ennek hatására az euró gyengülni kezdett, a vezető európai részvényindexek pedig felpattantak. A lendület kitart a hét utolsó kereskedési napján is, a német DAX index pedig máris kulcsfontosságú szinthez ért.

Nincs több emelés?

Az EKB alapvetően arra számít, hogy ugyan az infláció fokozatosan csökken, de továbbra is túl magas szinten maradhat, az EKB szakértőinek szeptemberi euroövezeti makrogazdasági prognózisában 2023-ban 5,6 százalékos, 2024-ben 3,2 százalékos, 2025-ben pedig 2,1 százalékos átlagos inflációval számolnak. 2023-ra és 2024-re tehát felfelé, 2025-re pedig lefelé módosították a prognózist. Aktuális értékelésében pedig a Kormányzótanács úgy fogalmazott, hogy az irányadó kamatlábak olyan szinteket értek el, amelyek ha megfelelően hosszú ideig fennmaradnak, úgy lényegesen hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az infláció visszatérhessen a kitűzött 2 százalékos célhoz.

Ez a mondat pedig az első komoly utalás volt arra, hogy a csütörtöki volt az utolsó kamatemelés, ezt pedig lényegében Christine Lagarde, az ekb elnöke is megerősítette a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón.

Az események nagyobb hullámot vetettek, különösen a devizapiacon, hiszen az euró erőteljesen gyengülni kezdett a dollárral szemben, miközben az európai részvényindexek kisebb csapkodás után végül felfelé vették az irányt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés