elon musk
Üzlet

Szaúd-Arábiában építhet gyárat a Tesla

Portfolio
Szaúd-Arábia előzetes tárgyalásokat kezdeményezett a Teslával, hogy gyártóüzemet létesítsen az országban – írja a Wall Street Journal. Egyre élesebb a verseny az amerikai elektromosautó-gyártó kegyeiért: a hír nem sokkal azután látott napvilágot, hogy a török elnök is felkérte a Tesla vezérigazgatóját, Elon Muskot, építsen autógyárat Törökországban.

Szaúd-Arábia azokkal a jogokkal csábítja a Teslát, amelyekkel a környező országokban rendelkezik az elektromos járművekhez szükséges fémek és ásványi nyersanyagok megvásárlásához. A szaúdiak júniusban megkörnyékezték a kongói kormányt annak érdekében, hogy eszközöket vásároljanak az afrikai országban – a világ kobaltkitermelésének 70 százaléka származik Kongóból.

Szaúd-Arábia azt is fontolgatja, hogy beszálljon a Trafigura nyersanyag-kereskedelmi óriáscég kobalt- és rézprojektjeinek finanszírozásába, amelyek végső soron hozzájárulhatnak a Tesla ellátásához. A Trafigura szóvivője szerint a vállalat a növekvő költségek és a tartósan alacsony kobaltárak miatt újraértékeli a kongói Mutoshi rézbányára vonatkozó lehetőségeket.

Nem a Tesla lenne az első elektromosautó-gyártó Szaúd-Arábiában. Az ország szuverén vagyonalapja a Tesla-rivális Lucid egyik nagybefektetője; a cég várhatóan ebben a hónapban kezdi meg gyártani az autókat első külföldi üzemében a Vörös-tenger partján.

Nagy a verseny a Tesla új gyáráért: mai hír, hogy Recep Tayyip Erdoǧan török elnök felkérte Elon Muskot, hogy a cég Törökországban építsen gyárat. Emellett Musk a tervek szerint Kaliforniában találkozik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel; vélhetően ott is téma a lesz a Tesla nemzetközi terjeszkedése.

Musk májusi bejelentése szerint a Tesla 2023 végéig dönthet az új gyár helyszínéről. A jelenleg hat gyárat működtető – a hetediket Mexikóban építő – Tesla 2030-ra évi 20 millió járművet tervez értékesíteni. Ez igen jelentős bővülést jelent a 2022-ben eladott 1,3 millió járműhöz képest.

A híreket követően a Tesla árfolyama a nyitás előtti kereskedésben még emelkedett, mostanra azonban lefordult, és jelenleg 2,3 százalékos mínuszban van. Idén ezzel együtt is több mint 120 százalékot emelkedett a jegyzés.

tesla0918

Címlapkép forrása: Getty Images

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
akkumulátor