napelem fordulat
Üzlet

Szép csendben még egy fontos bejelentés jött a napelemeseknek

Portfolio
Az elmúlt napokban valóságos hírdömping árasztotta el a napelem-tulajdonosokat, és külön öröm számukra, hogy kedvező fejlemények érkeznek az ügyükben. A hétfői híráramlás abból fakadt, hogy az Energiaügyi Minisztérium ismét leült a szakmai szervezetekkel, és a találkozón több fontos kérdés tisztázódott. Egy válaszra viszont nem a tárca hivatalos közléséből derült fény, hanem a szakmai szövetség tájékoztatójából.

A napelemesek esetében meglépett komoly hátraarc után a kormány aktívan egyeztet és kommunikál az ügyben. Olyannyira, hogy a közel 200 ezer napelemes életét pár napra felforgató bejelentések óta már másodszor ül le az Energiaügyi Minisztérium a Magyar Napelem Napkollektor Szövetséggel és a MANAP Iparági Egyesülettel szakmai egyeztetés céljából.

Az első egyeztetés eredményeiről itt számoltunk be:

A hétfői találkozóról részletesen írtunk a minisztérium hivatalos közlése alapján, és ezek szerint értelmeztük is a legújabb fejleményeket, amelyek alapvetően kedvezőek az érintett napelemrendszer-tulajdonosok számára:

Érdemes ugyanakkor elolvasni a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség hétfői ülésről kiadott tájékoztatását, amely azzal kezdődik, hogy "a mai napon sok kérdésre sikerült választ kapni az Energiaügyi Minisztériumban". Jelen voltak Steiner Attila államtitkár, Alföldy-Boruss Márk helyettes államtitkár, a MANAP képviseletében Szolnoki Ádám, az MNNSZ képviseletében Szilágyi László alelnök vett részt.

Szilágyi László arról számolt be, hogy a szakmai egyeztetésen első körben a múlt héten megjelent rendeletmódosítások kapcsán kérte az államtitkárt, hogy értelmezze azokat, kifejezetten a rendszerhasználati díj számítása kapcsán felmerült kételyek miatt.

Megerősítette a számomra is így értelemezett elszámolást, miszerint

az éves szaldó elszámolásban a napelemes felhasználók a rendszerhasználati díjat csak a szaldó elszámolás különbözete után, kizárólag a többletfogyasztásra számítva fizetik meg.

RHD-t a termelő nem fizet az általa termelt energia után - olvasható a beszámolóban. Szilágyi László tájékoztatása szerint az államtitkár felhívta a figyelmemét arra, hogy a rendeletet az MEKH hozta, és bár az államtitkár a MEKH szándékában biztos, de kérte, hogy tőlük kérjen pontos értelmezést. Ezt egyébként a szövetség alelnöke a múlt héten megtette, várja a pontos választ.

Az is kiderült itt, hogy a megbeszélésen újra javasolta, hogy a meglévő HMKE esetén a 10 éves limitet se érvényesítsék vagy legyen egységesen mostantól számítva a 10 év. "Az ajánlást megtettem újfent, de a minisztérium elsősorban az új elszámolási rendszert szeretné mindenki számára elfogadható módon szabályozni, hogy a bruttó elszámolás a 10 éves határidő lejárata után is vonzó befektetés legyen" - írta.

Azt is hozzátette a szövetség alelnöke, hogy mivel a január elsejétől életbe lépő bruttó elszámolási rendszerről a végleges döntés még nincs meg, ezért megtették a szakmai javaslataikat:

  • Az átvételi ár és a vételi ár aránya legyen sokkal kisebb.
  • Elsősorban magasabb átvételi ár, akár piaci átlagárral kalkulálva.
  • A megtermelt áramot a felhasználók értékesíthessék energiakereskedők felé magasabb áron.
  • Az energiaközösségek létrehozását és működését támogassák törvényi akadályok elhárításával, szabályzással.
  • A napelemes rendszerek ÁFA tartalmát csökkentsék.
  • Ha lesz napelemes támogatás, azt ne külső forrásra várva, hanem meglévő költségvetésből finanszírozzak, az adminisztratív hibákat küszöböljék ki és egyszerűsítsék. A kivitelezők kifizetését garantálják határidőben, hogy ne nekik kelljen hitelezni.
  • A visszatáplálás feloldását minél előbb indítsák el és engedjék a napelemes rendszerek visszatáplálását a hálózatra.
  • Ha lesz pályázati támogatási keret a napelemeken túl, akkor azt energiatakarékos beruházásokra, szigetelésre, hőszivattyúkra és az energetikai tervezésre is terjesszék ki.

Címlapkép forrása: Getty Images

orosz ukrán háború kedd frontvonal percről percre
bull bear tőzsde
KSH
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
benzin üzemanyag