villamosenergia áram
Üzlet

Elkezdődik az alföldi energiatárolók műszaki tervezése

Portfolio
A dél-alföldi régióban hamarosan elkezdődik olyan nagy teljesítményű energiatárolók tervezése, amelyek működésbe állítása újabb mérföldkövet jelent majd a megújulóalapú áramtermelés részarányának növelésében Magyarországon – hívja fel a figyelmet közleményében a Forest-Vill Kft., amely elnyerte az MVM Démász Áramhálózati Kft. villamosenergia-tárolók megtervezésére kiírt közbeszerzési pályázatát. A 2024 tavaszára elkészülő műszaki tervek alapján felépülő energiatároló létesítményeknek kulcsszerepük lesz az újabb naperőművek rendszerbe integrálásához szükséges műszaki feltételek megteremtésében, lehetővé téve a fosszilis energiaforrások használatának csökkentését.

A budaörsi székhelyű Forest-Vill Kft. nyerte öt pályázó közül az MVM Démász Áramhálózati Kft. két középfeszültségű vonalára csatlakozó energiatároló berendezések megtervezésére kiírt közbeszerzési pályázatot – emeli ki a cég a közleményében. A 131 millió forint értékű projekt a Kiskunfélegyházát Kiskunmajsával, valamint a Szabadszállást Izsákkal összekötő 22 kV-os vonalakra telepített energiatárolók megtervezésére szól, és előkészítése egy 6 áramszolgáltatót és a MAVIR-t érintő, az előzetes számítások szerint 33 milliárd forint összértékben tervezett beruházásnak.

A naperőművek felfutásából adódó szerteágazó kihívások kiemelt témaként szerepelnek a Portfolio október 5-i Energy Investment Forum konferencián. További részletek:

A megbízás keretein belül a Forest-Vill a középfeszültségű villamosvonalak utolsó harmadára tervezett, összesen 5 MW / 10 MWh kapacitású tárolóberendezések engedélyezési és kivitelezési folyamatainak, valamint műszaki leírásainak megtervezését vállalta. Emellett a későbbi munkálatok alatt a vállalat szakmai támogatást nyújt az ajánlatkérő számára a kivitelezés során esetlegesen felmerülő változtatások gördülékeny megoldása érdekében.

A projekt során az energiatárolók központi vezérléséhez szükséges informatikai platformot is kiépítik, amely többek között egykapus adatgyűjtésre, adatszolgáltatásra, monitoringra, továbbá adatmenedzsmentre is használható lesz.

Németh Csaba, a Forest-Vill Kft. ügyvezetője a projekt kapcsán azt emelte ki a közleményben, hogy „Napjaink egyik legnagyobb kihívása az energetika területén az energiatárolás, annak megoldása, hogy egyre több időjárásfüggő megújuló energiaforrást hasznosító zölderőművet lehessen a hálózatba integrálni. Nem kérdés, hogy ehhez a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése elengedhetetlen. A Forest-Vill mára aktívan kiveszi a részét a hazai hálózatok optimalizálásából a tervezéstől a kivitelezésig. Az MVM Démász által kiírt pályázat elnyerésével egy újabb lépést tudunk megtenni nemcsak a Kecskemét környéki települések, hanem az egész ország villamos energetikai modernizálása felé”.

Az ügyvezetővel a nyáron nagyinterjút készített a Portfolio, amely itt olvasható:

Címlapkép forrása: Getty Images

wall street
nonvwoven
Volkswagen
mobilfizetés pos-terminál bankkártya
repülőgép
citigroup_shutter
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
wall street