konténerhajó
Üzlet

Összefog két óriáscég a hajózási karbonlábnyom csökkentéséhez

Portfolio
Együttműködési megállapodást kötött kedden a dán Maersk és a francia CMA CGM konténerszállító óriáscég azért, hogy közösen jobb megoldásokat találjanak a hajók környezetbarát üzemanyagára, többek között a metanol felhasználására, illetve olyan kutatás-fejlesztéseket végezzenek, amelyek az ammónia felhasználását tűzik ki célul.

A hajózási iparág a globális karbonlábnyom mintegy 3%-áért felelős, és erősen nyomja az ágazat képviselőit az az elvárás, hogy az évszázad közepére nettó zéróra csökkentsék kibocsátásukat, noha egyelőre még kevés a valódi alternatíva az eddig használt fosszilis üzemanyagokat kiváltására nagy üzemméret mellett.

A mai megállapodás előzménye az volt, hogy Maersk csoport a múlt héten bejelentette: új vállalatot hoz létre a zöld metanol előállítására. A CMA CGM pedig a gázüzemű hajók felé fordult, ugyanakkor metanol használatára alkalmas hajókat is rendel.

A két cég által közösen kiadott közlemény azt emeli ki:

Bár jelenleg ez a két üzemanyagáram tűnik a legkiforrottabbnak a meglévő megoldások közül, mindkét vállalat arra számít, hogy a hajózás jövőbeli üzemanyag-összetétele más áramlatokat is tartalmazni fog, amelyeket az elkövetkező években kell kifejleszteni.

A két cég által kötött partnerség elsősorban a zöld metanolos hajók üzemeltetésére vonatkozó szabványok kidolgozására irányuló munkát, valamint a kikötők metanolos hajótankolásra való felkészültségének felgyorsítását foglalja magában. Emellett más lehetséges üzemanyag-megoldásokat, például ammóniát is vizsgálnák, illetve a hajók új technológiájával kapcsolatos kutatásokat is végeznek.

Címlapkép forrása: Getty Images

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Csárt