Előfizetői tartalom

Alaposan elromlott a hangulat, megreccsentek a tőzsdék

Amennyire jól indult az év első fele a tőzsdéken, úgy romlott el a piaci hangulat a harmadik negyedévben. A szezonálisan gyenge augusztus-szeptemberi időszak ezúttal is bizonyította, hogy az év ezen részében jellemzően silányak a részvénypiaci hozamok, bár azért a szezonalitásnál többről volt szó. Az olajárak meredek emelkedése elkezdte fűteni a várakozásokat, hogy az infláció legyőzése a vártnál nehezebb, és hosszabb folyamat lehet a jegybankok számára, miközben a kötvényhozamok emelkedése is nyomás alá helyezte a tőzsdéket. Tekintettel az elmúlt hónapok eseményeire, most a szokásos éves olvasat helyett a harmadik negyedévre fókuszálva néztük meg, hogy mi mozgatta a különböző eszközök árfolyamát.

Lezárult az év harmadik negyedéve, amely sok izgalmat hozott a tőzsdéken. A részvénypiacok lendülete a nyári hónapokban fogyni kezdett, majd az augusztus és a szeptember komolyabb hangulatromlással járt. Mindez párhuzamosan történt az olajárak elszállásával, amely tovább fűtötte a tartósan magas inflációval kapcsolatos aggodalmakat. Az infláció leszorítása érdekében a jegybankok hosszabb ideig tarthatják a magas kamatszintet, ami a kötvényhozamok megugrásához vezetett – ez utóbbi nyomás alá helyezi a részvénypiacokat.

Ha a fontosabb tőkepiaci eszközök harmadik negyedéves teljesítményét nézzük, a lista elején rögtön feltűnik a fosszilis energiahordozók árfolyamának meredek emelkedése. Az olajár-rali a kínálati oldalra vezethető vissza, miután Szaúd-Arábia és Oroszország tovább korlátozta a kínálatot, előbbi a kitermelés-csökkentés meghosszabbításával, utóbbi pedig exportkorlátozással. Jelenleg 93,5 dollár közelében áll az olajár, de egyre több elemzőnél jelennek meg a 100 dolláros olajárra vonatkozó prognózisok: a Goldman Sachs nemrégiben 100 dollárra emelte a következő 12 hónapra vonatkozó célárát, de még a pesszimistább Citi elemzői is úgy vélik, hogy az olajár átmenetileg elérheti ezt a szintet.

A másik oldalon – eltekintve egy pillanatra az árupiacoktól – a bitcoin mellett hosszú lejáratú amerikai állampapírokat látunk. A kötvényhozamok a kötvényárakkal ellentétesen mozognak, így a jelentős áresést követően a 10 éves állampapír hozama 2007 óta nem látott szintre került, és jelenleg sincs messze a csúcstól. Az amerikai állampapírok hozamát részben a vártnál erősebb gazdasági adatok nyomták felfelé, hiszen látszik lassulás a gazdaságban, de ez jóval mérsékeltebb, mint amire 6-12 hónapja számítani lehetett. Ez további muníciót ad a Fednek, hogy hosszabb ideig tartsa magasan a kamatokat, amelyre vonatkozóan a jegybank szigorú utalásokat tett a legutóbbi kamatdöntéskor. Végül érdemes megemlíteni az amerikai pénzügyminisztérium jelentős kötvénykibocsátási programját is, amely a kínálati oldalt növelve csökkenti az árakat, ezzel felnyomva a hozamokat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés