Előfizetői tartalom

Ennyit kereshetnél, ha a világ egyik legnagyobb cégét vezetnéd

Portfolio
Kézenfekvő, hogy a világ legnagyobb cégeit vezető CEO-k zsíros összegeket visznek haza. A kompenzációs csomag teljes értéke azonban nagyban függ a csomag változó részétől, elsősorban a részvényjuttatatástól. Ez a tavalyi tőzsdei esés során sok esetben negatívan befolyásolta a csomag végleges értékét. A Google CEO-je tavaly eredetileg közel 84 milliárd forintnak megfelelő összeget vitt volna haza, viszont a részvényárfolyam esése miatt a kompenzációs csomagjának értéke alig több mint a fele lett ennek. Ha viszont a magyar cégvezetőkkel vetjük össze, az amerikai kompenzációs csomagok egészen más dimenzióban mozognak.

Nem kis összegeket visznek haza

Az amerikai S&P 500 részvényindex ad otthont több olyan vállalatnak, amelyek a világ legnagyobbjainak számítanak. A legnagyobb cégek révén nem meglepő, hogy ezen vállalatok vezetői dollártízmilliókat visznek haza minden évben. Persze gyakran attól is függ a vezetők kompenzációja, hogy a vállalat hogyan teljesít a tőzsdén, hiszen a vállalatok vezérigazgatóinak javadalmazási csomagja nemcsak a fizetésekből, hanem bónuszokból, részvényjuttatásokból és egyéb ösztönzőkből is áll.

Íme, az S&P 500 vállalatok vezérigazgatói, akik tavaly a legmagasabb juttatási csomagot kapták, valamint az ágazatok, amelyekhez ezek a cégek tartoznak.

ceo1

A lista elején Sundar Pichai, az Alphabet (Google) vezérigazgatója áll. Juttatási csomagja mintegy 226 millió dollárt (tavalyi átlagos forintárfolyamon számolva 84,5 milliárd forint) ért el,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés