Előfizetői tartalom

Új időszak indul, magukra találhatnak a tőzsdék

Portfolio
Beindul a héten a harmadik negyedéves a gyorsjelentési szezon, amelyre egyes befektetők úgy tekintenek, mint egy szikra, ami újra berobbanthatja a tőzsdék emelkedését. Nagy kérdés, hogy a cégek mit fognak mondani a fogyasztók állapotáról, illetve hogy mennyire fáj az exportorientált cégeknek a dollár erősödése. Szokásos módon az amerikai nagybankok indítják a jelentéseket, amelyek a kötvényhozamok emelkedése miatt külön izgalmakat is tartogathatnak.

Megint a gyorsjelentések kerülnek fókuszba

Ismét elérkezett a negyedév azon szakasza, amikor a vállalati gyorsjelentésekre kezd fókuszálni a piac. Az alapfelállás viszont nem túl kedvező a részvények számára: továbbra sem eldöntött a kemény vagy puha landolás közti vita; a kötvénypiacokon jelentősen nőtt a volatilitás, amely csökkenti a kockázatvállalási kedvet; nagyot erősödött a dollár; és ott vannak a geopolitikai bizonytalanságok. A bikák szempontjából pozitívum a szezonalitás, és hogy nincsen túl magasan a léc a vállalatok harmadik negyedéves jelentései előtt. Egyes várakozások szerint ez utóbbi adhat új szikrát a részvénypiacnak, amely az elmúlt hónapokban egyre lejjebb került, miközben a kötvényhozamok száguldottak.

spx1010a

A FactSet adati szerint az S&P 500 cégei átlagban 0,3 százalékos eredménycsökkenést fognak jelenteni a harmadik negyedévben (év/év alapon), ami az elmúlt négy negyedévben a legkisebb mértékű csökkenése lenne.

A 2023 hátralévő részére és a jövő évre vonatkozó profitvárakozások pozitívak. Az elemzők arra számítanak, hogy az S&P 500 vállalatai között a negyedik negyedévben mintegy 7,8 százalékkal nő a profit, míg 2024-ben pedig 12 százalékos eredménynövekedés várható.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés