Előfizetői tartalom

Az év egyik legnagyobb sztorija a Tesla - Most érdemes igazán figyelni!

Igencsak nagy utat járt be idén a Tesla, miután az EV-piaci részesedésért folytatott árháború mellett a mesterséges intelligencia őrület is alaposan megmozgatta a befektetők fantáziáját az utóbbi időben. A szeptemberi korrekciót követően azonban ismét erőt mutat a Tesla, az izgalmakat pedig tovább fokozhatja, hogy az október 18-i piaczárás után teszi közzé idei harmadik negyedéves gyorsjelentését a cég.  Többek között az amerikai részvénypiacokról is szó lesz a Portfolio Signature Online Klubján.

Meghívott szakértőinkkel arról beszélgetünk, hogy mik most a nagy sztorik a tőkepiacokon, mik a piacnak azon szegmensei, amik már drágák, mik azok, amik még olcsók, miben van most fantázia, hol vannak a kockázatok, és természetesen, hogy mibe érdemes most fektetni? Jön a PORTFOLIO SIGNATURE ONLINE KLUB – Egyedi tartalmak után exkluzív események Signature előfizetőknek.

Mi mozgatta idén az árfolyamot?

A Tesla idei kimagasló, 113 százalékos tőzsdei emelkedését számtalan tényező hajtotta az idei évben:

  • Januártól február közepéig több mint duplájára emelkedett a Tesla árfolyama. Az emelkedést az hajtotta, hogy a vállalat intenzív árháborúba kezdett és jelentős árcsökkentést foganatosított járműveinél azzal a céllal, hogy piaci részesedést szerezzen, különösen Kínában.
  • Február közepén azonban megtorpant a rali, miután Musk bejelentette, hogy egyes modellek esetében hosszú idő után ismét áremelést hajtanak végre azt követően, hogy számottevően növelni tudták részesedésüket a kínai piacon, és a kereslet is jócskán megnövekedett a kedvezőbb árazás következtében. 
  • Májusig pedig több mint 30 százalékot korrigált az árfolyam, az igazi rali pedig csak ezután indult el, egyrészt az AI-boom, másrészt pedig azon híreszteléseknek köszönhetően, melyek szerint hamarosan a Tesla töltőrendszerét használhatják majd a nagy múltú amerikai autógyártók is. (Ennek nagyon komoly jelentősége lehet, hiszen ezzel gyakorlatilag az amerikai elektromos járművek piacának 60 százalék fogja a Tesla féle North America Charging Standard (NACS) technológiát használni).
teslasimaa

Harapófogóban a Tesla

Szeptember végén közzétett elemzésünkben még arra figyelmeztettünk, hogy veszélybe kerülhet a tavaly december óta tartó emelkedő trend, miután az árfolyam ismét a 2021 vége óta tartó hosszabb távú csökkenő trendvonalról fordult le.

Azóta azonban ismét úgy tűnik, hogy magára talált a Tesla, miután májushoz és augusztushoz hasonlóan most is a megfelelő támaszként szolgált az említett emelkedő trendvonal, és az árfolyam rövidesen megpróbálhat kitörni a beszűkülésből.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés