Előfizetői tartalom

Nagy döntés előtt az MNB - Mi lesz most a forinttal?

Szeptemberben és október elején is az erősödő dollár, valamint a vágtató amerikai kötvényhozamok tettek keresztbe a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak is. Október végére azonban már látványos erősödésen van túl a magyar fizetőeszköz, amely az elmúlt hetekben ellenállónak bizonyult az izraeli konfliktus szülte bizonytalanságokkal és az emelkedő energiaárakkal szemben is, emellett pedig a lengyel választási eredmények is segítették a hazai fizetőeszköz erősödését. Izgalmakra pedig van is kilátás a forint háza táján, hiszen délután 14 órakor tartja kamatdöntő ülését az MNB Monetáris Tanácsa, az elemzői várakozások pedig igencsak megoszlanak a jegybank közelgő döntésével kapcsolatban. Hasonló témákkal, hazai és amerikai részvénypiaci befektetésekkel is foglalkozunk a Portfolio Signature Online Klubján.

Meghívott szakértőinkkel arról beszélgetünk, hogy mik most a nagy sztorik a tőkepiacokon, mik a piacnak azon szegmensei, amik már drágák, mik azok, amik még olcsók, miben van most fantázia, hol vannak a kockázatok, és természetesen, hogy mibe érdemes most fektetni? Jön a PORTFOLIO SIGNATURE ONLINE KLUB – Egyedi tartalmak után exkluzív események Signature előfizetőknek.

Ismét nagyot fordult a világ a forinttal

Augusztushoz hasonlóan szeptember végére is egészen 395 forintig gyengült az euróval szemben a forint, azóta azonban már közel 15 egységet erősödött vissza a magyar deviza, jelenleg pedig a 380 forintos szintek közelében mozog a jegyzés, amire közel két hónapja nem volt példa az EUR/HUF esetében.

eurhuf1024

Az elmúlt hetekben pedig a dollár is veszített erejéből, részben pedig ennek is volt köszönhető a forint erősödése: legutóbb szeptember végén állt ilyen alacsonyan a jegyzés a zöldhasúval szemben. Az október elején elért 376 forint közeli csúcsokról pedig már közel 20 forintot erősödött vissza a magyar fizetőeszköz.

usdhuf1024

Mihez kezd az MNB?

Forinterősödés ide vagy oda, rég nem övezték ekkora izgalmak az MNB döntését, hiszen azt követően, hogy szeptemberben ért újra egy szintre, 13 százalékra az alapkamat és az irányadó ráta, meglehetősen eltérő várakozások figyelhetőek meg a ma délutáni döntés előtt. Részben annak is köszönhetően, hogy a jegybank már többször is utalt egyfajta viszonyítási pontként a visszatekintő reálkamatra, azt követően pedig, hogy 7 év után először lett pozitív a reálkamat, meg is erősítették ezt a viszonyítási pontot.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mi áll az elmúlt hetekben látott forinterősödés mögött?
  • Mihez kezdhet az MNB?
  • Meddig erősödhet még a forint?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés