Előfizetői tartalom

Magyarország nagyratörő tervei - Így leszünk vagy nem leszünk a nap-, szél- és geotermikus energia országa

Portfolio
A fejlesztési pályák kijelöléséről, az egyes szektorok vagy technológiák hosszú távú megváltozásáról, átalakulásáról szól többek között a múlt hónapban elkészült Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgálati tervezete. Mivel Magyarország is vállalta a 2050-es nettó klímasemlegesség elérését, így a következő 25 év, illetve kiemelten a 2030-ig tartó időszak beruházási politikájának, ösztönzési rendszerének, megvalósítani kívánt zöld megoldásainak az alapja ez a dokumentum. Mit tartalmaz? Például a nap-, a szél-, és a geotermikus energia berobbantását Magyarországon, a hidrogén alapú közlekedés jövőjét, valamint 2,6 millió lakóépület felújítására vonkozó célokat. Sajnos az előbbi felsorolás és a mögöttük rejlő nagyratörő tervek a távolabbi jövő elképzelései, rövid távon ugyanis egy lassabban csökkenő CO2-kibocsátási utat jelöl ki a tervezet és inkább a 2030-as évek utánra csoportosítja át a feladatok markáns részét. A Green Policy Center értékelte a legújabb NEKT tervezetet: rámutatott a hiányosságokra, illetve a legfontosabb célkitűzésekre, amit a dokumentum tartalmaz, és összefoglalta az alszektorokban - energia, ipar, közlekedés, épületek, stb. - várható változásokat, amely mind a klímasemlegesség elérése érdekében fog hazánkban bekövetkezni.

A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv

Minden uniós tagállamnak kötelező volt 2020-ig elkészítenie a saját energia-, és klímatervét a 2021-2030-as időszakra vonatkozóan, a tagországok azonban lehetőséget kaptak arra is, hogy felülvizsgálják ezt a tervet menet közben. Az oroszországi invázió által kiváltott válság új kontextusba helyezte az egész világon az energiapolitikát, illetve az eddigi EU-s klímatervet is, így indokolttá vált Magyarország és más országok számára is, hogy éljenek a felülvizsgálat lehetőségével. Így jutottunk el 2023 szeptemberéig, amikor nyilvánosságra hozták a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) felülvizsgálatának tervezetét, amely többek között tartalmazza az előrejelzéseket az energiafogyasztásra és az ÜHG-kibocsátásokra vonatkozóan 2050-ig - többségében felvázolva a WAM (with additional measures/kiegészítő intézkedésekkel) és a referenciának tekintett WEM (with existing measures/meglévő intézkedésekkel) forgatókönyveket is. A tervezet fő célkitűzéseit, az egyes területek kibocsátási szintjeit, illetve a CO2-kibocsátás csökkentési pályájára vonatkozó megállapításokat értékelte a Green Policy Center egy online esemény keretében.

Az új tervezet fő célkitűzése:

  • bruttó 50%-os csökkentés az ÜHG-kibocsátásban 2030-ig az 1990-eshez képest. (korábban 40%-os volt a célérték).
  • végső energiafelhasználás legfeljebb 750 PJ (785 PJ helyett).
  • 29% a megújuló energia részaránya a bruttó végsőenergia-felhasználásban 2030-ban (korábbi 21% helyett).
  • energia-import: a földgáz csak 80%-ra csökkenne a korábbi 85%-ról, az áram-import 20%-ra, míg a kőolajban nem eszközöltek érdemi változást.
  • Paks I. meghosszabbított üzemidővel és Paks II. két blokkal termelne.
  • a lignit-tüzelésű Mátrai Erőmű "alacsony szén-dioxid kibocsátású technológiákra való átalakítása, ezzel a szén és a lignit kivezetése a hazai villamosenergia-termelésből legkésőbb 2030-ig." - áll a tervezetben.

Az erőművi mixet illetően a tervezetben a korábban meghatározott dupláját, mintegy 12 000 megawattot állítanának elő a naperőművek, és 1000 MW-ot a szélerőművek. Emellett az aktualizált tervben szerepel az is, hogy "az átmenet során nélkülözhetetlen a földgázalapú technológiák alkalmazása a folyamatos és kiszámítható energiaellátás biztosításához, mely érdekében döntés született 1500 MW CCGT (zárt ciklusú gázturbina) kapacitás rendszerbe állításáról."

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés