Előfizetői tartalom

Masterplast: nem javul a piac, várhatóan nem fognak teljesülni az idei eredménycélok

Portfolio
Újabb veszteséges negyedévet zárt a Masterplast a piaci lejtmenet közepette, különösen a magyarországi tevékenység gyengélkedik – derül ki a társaság ma reggel közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentéséből. A menedzsment a negyedik negyedévre már javulást vár, de az idei évre tervezett eredménycélokat várhatóan nem fogja elérni a vállalat – olvasható a közleményben.

A bevételek

Közel a harmadával csökkent a harmadik negyedévben a Masterplast bevétele az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az elmúlt időszakok történései - orosz-ukrán háború, a járványügyi intézkedések, az energiaválság – világszerte magas inflációt, a kamatlábak emelkedését eredményezte. Mindez európai szinten is az építőipari kereslet szűküléséhez vezetett a tavalyi utolsó negyedévtől mind az új építések piacán, mind a felújítási szegmensben. Az épület-felújítási támogatási programok kifutása, illetve az új programok indításának elhúzódása miatt kivárás jellemző a piacra. Eközben a korábban tapasztalt beszerzési nehézségek megszűntek, az áruellátottság jó, mindezeknek tulajdoníthatóan kiélezett versenyhelyzet alakult ki az építőiparban, az árak jelentősen csökkentek – vázolja gyorsjelentésében a piaci környezetet a Masterplast.

A Masterplast negyedéves számai
ezer EUR 3Q 22 3Q 23 változás
Értékesítés árbevétele 55029 38301 -30,4%
EBITDA 5729 -439 --
EBITDA-szint 10,4% -1,1% -11,6pp
Üzemi eredmény 4358 -2065 --
Üzemi eredményszint 7,9% -5,4% -13,3pp
Pénzügyi eredmény 1824 1129 --
Adózás előtti eredmény 6268 -936 --
Adózott eredmény 5554 -598 --
EPS (EUR) 0,57 -0,04 --
Forrás: Masterplast, Portfolio      

A régiók közül különösen nagy a visszaesés a cég legnagyobb bevételű piacán, Magyarországon, ahol 45 százalékkal csökkentek a bevételek a harmadik negyedévben év/év alapon.

A legnagyobb súlyú piacok közül Romániában 23 százalékos bevételcsökkenést könyvelt el a Masterplast, míg Lengyelországban 21 százalékos növekedést ért el. ahol jól teljesített a homlokzati hőszigetelő rendszerek, továbbá a tetőfóliák és tetőelemek forgalma is. Szerbiában 16 százalékos volt a visszaesés mértéke.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés