Előfizetői tartalom

Küszöbön az új aranyláz? Most nagyot mehet az arany

Portfolio
Az arany az örök nagy reménység. Majd, ha infláció lesz, majd, ha háború lesz, akkor nagyot megy az arany! Az elmúlt hónapokban sajnos mindkettő, háború és infláció is volt, az arany mégsem mozgott úgy, mint ahogy egy menekülőterméktől vagy infláció elleni védelemtől elvárnánk. De mi van, ha majd most bizonyít? Most a fundamentumok és a technikai kép is jól néz ki ahhoz, hogy nagyot menjen az arany.

Kíváncsi vagy, mibe fektetnek a profik, szeretnél gyakorlati tippeket kapni a vagyonépítésről a legsikeresebb magyaroktól? Akkor gyere el te is a Portfolio november 8-ai Portfolio Investment Day exkluzív befektetői rendezvényére!

Újra menekülőeszköz az arany

Az arany árfolyama az októberi mélypont óta már több mint 7 százalékot emelkedett, ezzel pedig a bitcoin mellett egyike volt az elmúlt időszakban legjobban teljesítő eszközöknek. A mostani emelkedés mögött elsősorban az arany menekülőeszköz mivolta áll, hiszen amíg az izraeli háború kitörése előtt az erős dollár tartotta komoly nyomás alatt a jegyzést, addig az azóta eltelt közel egy hónapban már majdnem 200 dollárt emelkedett az árfolyam, úgy, hogy alapvetően nem beszélhetünk komolyabb dollárgyengülésről.

gold

Az emelkedéshez nagyban hozzájárul az amerikai gazdasági helyzet jelenlegi komplexitása is, különösen az erős gazdaság okozta bizonytalanságok. Miután a vártnál erősebb számok következtében nőttek a kamatvárakozások is, azzal együtt pedig a kötvényhozamok is emelkedtek, a kötvénypiaci átárazódás sebessége pedig még inkább az arany felé tereli a befektetőket. Ez jól látható az alábbi grafikonon is, az S&P 500 és az arany teljesen ellentétesen mozgott az elmúlt hetekben.

sp500_1031

Az arany emelkedése részben annak is köszönhető, hogy a nemesfém árának csökkenésére spekuláló kereskedők kénytelenek voltak kiszállni short pozícióikból. Márpedig az izraeli háború kitörése előtt a piac meglehetősen pesszimista volt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés