norvegia-20170410
Üzlet

Megnyílt a kontinentális Európa első űrrepülőtere

MTI
Európa kontinentális területének első űrrepülőterét avatta fel csütörtökön Haakon norvég trónörökös a Norvégiához tartozó Andoya szigetén, az északi sarkkörön túl.

Az űrrepülőtér megnyitását az tette szükségessé, hogy az ukrajnai háború óta az európai országok nem tudják igénybe venni az orosz űrrepülőtereket. Az új repülőtér lehetővé teszi, hogy az európai országok külső közreműködés nélkül, önállóan is útnak indíthassanak és földkörüli pályára állíthassanak kis- és közepes méretű műholdakat.

Az első, Spectrum nevet viselő űrrakétát egy német startupvállalat, az Isar Aerospace fogja fellőni a szigetről; a Spectrum akár egy tonnás terhet is képes lesz magával vinni az űrbe. Indításának pontos ideje egyelőre nem ismert, de a német vállalat közlése szerint még az év vége előtt odaküldik a rakát, hogy "a lehető leghamarabb" elindíthassák az első próbarepülést.

Az Isar Aerospace igazgatója, Daniel Metzler az űrrepülőtér megnyitása kapcsán kiadott közleményében azt írta, "az elmúlt öt év során egy olyan űrrakétát fejlesztettek ki, amely képes lesz az európai űripar legnagyobb hiányosságának pótlására, vagyis arra, hogy valóra váljon a világűrbe való önálló, versenyképes kilépés lehetősége".

Az Andoya Space norvég állami vállalat birtokában lévő területéről korábban is lőttek fel szuborbitális rakétákat tudományos kísérletezésként. Andoya szigetének sarkvidéki fekvése jelentős előnyt biztosít az olyan kis műholdak pályára állításához, amelyek azonos időpontban is képesek a Föld különböző pontjai feletti áthaladásra, lehetővé téve a meteorológiai és az egyéb Föld-megfigyelési célok megvalósítását.

Címlapkép forrása: Shutterstock

német tanulás diák
kína gazdaság város
gázai övezet izraeli-palesztin konfliktus háború
dunaferr dunaújváros vasmű liberty
Keddig még maradhat a semmittevés a forint piacán
dunahid
bét
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bét