sam bankman-fried
Üzlet

Hét vádpontba bűnösnek találták, 115 év börtönt kaphat a bukott kriptokirályt

Portfolio
Az FTX alapítóját, Sam Bankman-Friedet bűnösnek találták hét vádpontban, köztük csalás és pénzmosás vádjában, és akár 115 év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá - írta meg a CNBC.

Az FTX alapítóját, Sam Bankman-Friedet az esküdtszék mind a hét ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta. A 31 éves férfi akár 115 év börtönbüntetésre is számíthat.

Bankman-Friedet elítélték az FTX ügyfelei és az Alameda Research hitelezői ellen elkövetett csalás és a csalásra irányuló összeesküvés miatt. Bűnösnek találták továbbá az FTX befektetői ellen elkövetett értékpapírcsalásban, árutőzsdei csalásban és pénzmosásban való összeesküvésben. Mindezek a vádak az FTX és testvér hedge fundja, az Alameda tavalyi összeomlásához kapcsolódtak.

New York déli körzetének amerikai ügyésze, Damian Williams az ítélethirdetést követően kijelentette,

hogy a Bankman-Fried az amerikai történelem egyik legnagyobb pénzügyi csalását követte el.

Hozzátette, hogy a kriptopénz-iparág és az olyan szereplők, mint Bankman-Fried talán újak, de az ilyen korrupció ősrégi gyakorlat.

A most 31 éves Sam Bankman-Fried vállalkozása sikerének csúcspontján 26 milliárd dollárt meghaladó vagyonnal rendelkezett, a világ leggazdagabb 30 év alatti vállalkozójaként tartották számon.

Merrick Garland főállamügyész is ezt az érzést tükrözte nyilatkozatában, azt állítva, hogy Bankman-Fried tévesen hitte, hogy a törvények felett áll. Hangsúlyozta, hogy bárkit, aki megpróbálja elrejteni a bűncselekményeit a bonyolult új technológiák mögé, az Igazságügyi Minisztérium felelősségre vonja majd.

A tárgyalás október elején kezdődött, és Bankman-Fried korábbi közeli barátainak és vezetőinek vallomásait állították szembe saját eskü alatt tett vallomásaival. Az esküdtszék a csütörtök délutáni tanácskozás után gyors ítéletet hozott.

Lewis Kaplan bíró elnökölt a tárgyaláson egy alsó manhattani bíróságon. Az ítéletek felolvasásakor csak Bankman-Fried és a bíró állt egymással szemben. Annak ellenére, hogy Bankman-Friedet minden vádpontban bűnösnek találták, végig higgadt maradt.

Bankman-Fried ügyvédje az ítéletet követő nyilatkozatában fenntartotta, hogy Bankman-Fried továbbra is ártatlannak vallja magát, és harcolni fog az ellene felhozott vádak ellen.

A tárgyaláson a vád mellett vallottak a koronatanúk, köztük Caroline Ellison, Bankman-Fried volt barátnője és az Alameda korábbi vezetője, valamint Gary Wang, az FTX társalapítója és Bankman-Fried gyermekkori barátja. Decemberben mindketten több vádpontban is bűnösnek vallották magukat, és együttműködtek az ügyészséggel.

Bankman-Fried védekezése nagyrészt saját vallomására épült, amelyben tagadta, hogy csalást követett volna el, vagy ellopta volna az ügyfelek pénzét, és minden rossz cselekedetet üzleti hibának tulajdonított.

Az esküdtszéknek azt kellett megállapítania, hogy Bankman-Fried szándékosan visszaélt-e az FTX ügyfeleinek pénzével személyes kiadásokra, például ingatlanvásárlásra, kockázati befektetésekre, vállalati szponzorációra, politikai adományokra és az Alameda veszteségének fedezésére a kriptoárak tavalyi zuhanását követően.

Nicolas Roos helyettes amerikai ügyész azzal érvelt, hogy nem volt vita az FTX kriptotőzsdéről eltűnt 10 milliárd dollárnyi ügyfélpénzről. A kérdés az volt, hogy Bankman-Fried tudta-e, hogy helytelenül vette el ezt a pénzt.

Címlapkép forrása: Michael M. Santiago/Getty Images

karácsony gergely property market reloaded konferencia
bull bear tőzsde
bét
boksz kiütve
Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
budapest magyarország magyar gazdaság
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde