Előfizetői tartalom

Rég meghaltak, mégis óriási összegeket keresnek - Itt a toplista azokról, akik haláluk után is hozzák a dollármiliókat

Portfolio
A legnagyobb sztárok haláluk után is millió dollárokat keresnek hagyatékuk kezelőinek jogdíjak formájában, nem csak a műveikkel, de nevük, arcképük használatával is. A Forbes összegyűjtötte, hogy az elmúlt egy évben kik voltak a legtöbb bevételt hozó elhunyt művészek.

Az elmúlt 12 hónapban mintegy 470 millió dollárt kerestek a legtöbb bevételt hozó elhunyt hírességek – derül ki a Forbes listájáról, amely 13 egykori zenész, író és művész örökségét követi. Ez jóval alulmúlja a tavalyi rekordszintű, 1,6 milliárd dolláros összeget, ami például J.R.R. Tolkien, a Gyűrűk Ura rég elhunyt szerzőjének, vagy David Bowie szellemi tulajdonának értékesítése dobott meg.

Egy, a Forbes által megszólaltatott szórakoztatóipari ügyvéd szerint, aki élő és elhunyt hírességeket egyaránt képvisel, az összegek csökkenésének oka, hogy ezen befektetések általában hosszú megtérülési idővel rendelkeznek és a felvásárló cégek mostanra kimerítették tőkéjüket. A hitelfelvétel is drágább jelenleg. Az értékesítésre pedig korlátozott a mozgástér, ugyanis a művész halála után csak 70 évig tartják fenn a szerzői jogokat. Vannak olyan sztárok is, akik még életükben pénzre váltják szellemi tulajdonukat, így tett például Justin Bieber, Katy Perry és Dr. Dre, akik idén eladták zenei jogaikat, fejenként 200 millió dollárt meghaladó összegért.

A Forbes idei listájának élére négy év után visszatért Michael Jackson, mint az elmúlt egy évben legjobban kereső elhunyt színész. Íme a top 10 a Forbes gyűjtése szerint, nagységrendileg fordított sorrendben:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés