GettyImages-457534494
Üzlet

Közel két éve nem volt ilyen szériája az amerikai tőzsdéknek

Portfolio
Felemás hangulatban telt ma reggel a kereskedés az ázsiai tőzsdéken, ezt követően Európában is vegyesen teljesítettek a tőzsdék, Amerikában viszont folytatódott az emelkedés, a Nasdaq kiemelkedően jól teljesített.

Kétéves rekord dőlt

A zárásig kitartott a jó hangulat az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,2 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,3 százalékot erősödött, a Nasdaq pedig 0,9 százalékos pluszban zárt. Az S&P 500 számára zsinórban az volt a hetedik egymást követő emelkedő nap, ilyen szériára utoljára 2021 novemberében volt példa (ami nyolc napig tartott). Eközben a Nasdaq a nyolcadik egymást követő emelkedő napját zárta, ami szintén két év óta a leghosszabb ilyen sorozat.

spx213trehng

Nem fogy a lendület

A zárás felé közeledve tartják az emelkedést az amerikai indexek, az S&P 500 0,3 százalékos pluszban van, míg a Dow 0,2 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 1 százalékos erősödést mutat. A technológiai részvények a hozamok csökkenésével párhuzamosan emelkednek. A megacap részvények közül a Microsoft, Apple és az Amazon 1-3 százalék közötti emelkedésben vannak.

spx213trehng

KItart az emelkedés, erősek a tech részvények

Kitart az emelkedés az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,2 százalékos pluszban, míg az S&P 500 0,4 százalékot erősödött, a Nasdaq pedig 1 százalékot erősödött. Utóbbi részben annak köszönhető, hogy a kötvényhozamok tovább estek. Ez már zsinórban a hetedik nap, amikor az S&P 500 emelkedik, ilyen hosszú nyerőszériára közel két éve nem volt példa.

spx1107a

Adósságrendezési tervének jóváhagyását kérte a 4iG érdekeltségébe tartozó SpaceCom

Kamattartozásai rendezése céljából adósságrendezési tervének jóváhagyását kérte egy izraeli bíróságon a 4iG érdekeltségébe tartozó SpaceCom.

Tovább a cikkhez

Kis eséssel zárt a magyar tőzsde

Egész nap vegyes mozgások jellemezték az európai részvénypiacokat, csupán mérsékelt elmozdulások mellett zajlott a mai kereskedés. Ebben a felemás hangulatban a magyar piac mérsékelt eséssel zárt.

Tovább a cikkhez

Éledeznek az európai tőzsdék

A zárás előtt a DAX már 0,3, míg a FTSE kisebb, 0,1 százalékos pluszban van. Ezzel szemben a CAC 0,2 százalékos mínuszban áll.

Felemás kezdés Amerikában

A nyitást követően a Nasdaq 0,3 százalékos pluszban van, a Dow és az S&P 500 kisebb, egyaránt 0,1 százalékos mínuszban nyitott.

sp500_1107

Csak a Magyar Telekom van pluszban a hazai blue chipek közül

A vállalat részvényei mindössze fél százalékos pluszban vannak a délutáni órákban.

telekom1107

A forgalom azonban átlagon felül alakul, a mai kereskedésben eddig több mint 369 millió forint értékben cseréltek gazdát a vállalat részvényei. Ezzel a Magyar Telekom az OTP és a Mol után a 3. legforgalmasabb papír ma a BÉT-en.

forgalom1107

Egy mondat mindent megváltoztatott: a semmiből jött az erő, ami magával rántotta a forintot is

Egészen múlt szerdáig a vártnál erősebb gazdaságot mutató adatok izzasztották meg a befektetőket az USA-ban, a piaci aggodalom pedig nyomást helyezett a részvényekre, megakadályozta a forint erősödését is. Jerome Powell múlt heti szavai viszont mindent megváltoztattak, azóta teljesen más szemüvegen keresztül kell nézni az amerikai gazdaságot. Máshogy nézik a befektetők, ez látszik az árazásokon idehaza is: a forint 3 havi csúcsra erősödött. Ehhez mindössze egy mondatra volt szükség Powelltől: a jegybankelnök azt állította, hogy az amerikai gazdaság valójában nem erős, hanem gyenge. Ez nem a valóság átrajzolása: olyan közgazdasági érvelés áll mögötte, aminek súlyáról az általa kiváltott piacmozgás is sokat elárul. De hogy igaza van-e a jegybankelnök, az egyáltalán nem biztos. Csak ezért tehát még ne rohanjunk a virtuális brókerünkhöz részvényeket vásárolni.

Tovább a cikkhez

Amerikában is esés jöhet

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Dow és az S&P 500 egyaránt 0,3, míg a Nasdaq 0,2 százalékos mínuszban nyithat.

Venni kell a Waberer's részvényeit a Concorde szerint

A Waberer’s tegnapi gyorsjelentése után friss elemzéssel jelentkezett a Concorde. Az elemzőház fenntartja vételi ajánlását és célárát.

Tovább a cikkhez

Esnek a tőzsdék, már a BUX sem kivétel

A kereskedési idő felénél a hazai blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom részvényei vannak pluszban.

Tovább a cikkhez

Tovább tart az aranyláz Kínában

Kína októberben már zsinórban 12. hónapja növelte aranykészletét, a szakértők szerint általánosságban a központi bankok nagymértékű vásárlásai is hozzájárultak az elmúlt időszakban látott árfolyam emelkedéshez - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Megbírságolta az MNB az Alteo-t, reagált a cég

Az Magyar Nemzeti Bank november 3-án 5 millió forintos bírságot szabott ki az Alteo-ra, és megtiltotta a vállalat számára, hogy a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet 18. cikk (2) bekezdését ismételten megsértse. Rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének eleget téve a cég most válaszolt a kiszabott bírságot követően - derül ki a cég közleményéből.

Tovább a cikkhez

Nagyértékű közbeszerzést nyert a Delta Technologies leányvállalata

A Delta Technologies bejelentette, hogy nagyértékű közbeszerzést nyert a vállalat 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, a Delta Systems Kft.

Tovább a cikkhez

Kisebb esés a kontinens vezető börzéin

A nyitást követően a CAC 0,3, a DAX 0,2, míg a FTSE 0,1 százalékos mínuszban van.

Jön a Richter nagy napja - Mire számítsunk?

Szerdán teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Richter a társaság eseménynaptárja szerint, ehhez kapcsolódóan a Portfolio ezúttal is elkészítette elemzői konszenzusát. Bemutatjuk, hogy az elemzők szerint hogyan alakulhatott a bevétel és az eredmény a július-szeptemberi időszakban.

Tovább a cikkhez

Tépik a Telekomot

A nyitást követően a Magyar Telekom részvényei már 1,2 százalékos pluszban vannak, a mostani emelkedéssel már a tegnapi 623 forintos csúcs közelében mozog a papír.

telekom1107

Kemény üzenet az olasz bankvezértől: bankfúzió nélkül Európa jelentéktelenné válik

Az európai bankoknak egyesülniük kell, hogy felvehessék a versenyt az Egyesült Államokkal és Kínával, de bankunió nélkül a határokon átnyúló fúziók nem megvalósíthatóak - mondja az Intesa Sanpaolo vezérigazgatója.

Tovább a cikkhez

Kész, vége: csődvédelmet kért a világ egykori legértékesebb startupja

Néhány napja már mi is beszámoltunk róla, hogy sajtóhírek szerint a rugalmas irodabérlésben és virtuális munkaterek biztosításában utazó WeWork csődeljárásra készülhet. A bejelentés végül tegnap este érkezett meg, amikoris a vállalat 11. fejezet szerinti csődvédelmet kért az Egyesült Államokban és Kanadában egyaránt. A cég a csődbejelentés szerint 10 milliárd és 50 milliárd dollár közötti összegű kötelezettségeket jelentett - írja a Cnbc.

Tovább a cikkhez

Nagy veszteségről jelentett a UBS a Credit Suisse miatt

2017 óta az első negyedéves veszteségről jelentett a UBS a Credit Suisse felvásárlásából eredő költségek miatt. A harmadik negyedévben 785 millió dolláros veszteségről jelentett a svájci nagybank, ami rosszabb, mint a várt 444 millió dolláros veszteség. A nyitás előtti kereskedésben 0,45%-os mínuszban van a bankpapír.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés jöhet Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,1 százalékkal került feljebb, a S&P 500 0,2 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,4 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,45 százalékkal került lejjebb, a Hang Seng 1,3 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,04 százalékot emelkedett.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,13 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,38 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,02 százalék mínuszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,26 százalékot eshet, a S&P 500 0,23 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Ma már jóval mozgalmasabb napunk lesz: jön az ipari termelés első becslése szeptemberből, emellett az MNB értékpapír-statisztikákat tesz közzé. Kínából külkereskedelmi, Németországban ipari statisztikák érkeznek.

2023. november 6.–november 12. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 6. hétfő 8:30 KSH Lakásépítési engedélyek Q1-Q3
november 7. kedd 8:30 KSH Ipar (első becslés) szept.
november 7. kedd 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák szept.
november 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 8. szerda 8:30 KSH Kiskereskedelem szept.
november 8. szerda 8:30 MNB Devizatartalék okt.
november 8. szerda 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) szept.
november 8. szerda 8:30 KSH Szálláshelyek forgalma szept.
november 9. csütörtök 11:00 PM Előzetes ÁHT okt.
november 10. péntek 8:30 KSH Infláció okt.
Nemzetközi makrogazdaság
november 6. hétfő 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések szept.
november 7. kedd 4:00 Kína Külkereskedelem okt.
november 7. kedd 8:00 Németo. Ipari termelés szept.
november 8. szerda 11:00 EU Kiskereskedelem szept.
november 9. csütörtök 2:30 Kína Infláció okt.
november 9. csütörtök   EU Ecofin-ülés  
november 10. péntek 8:00 UK GDP Q3
november 10. péntek 11:00 EU Bizottság előrejelzései  
november 10. péntek 16:00 USA Michigan-index nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 38,5 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 9,2 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 78,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 6,0 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 9,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 095,86 0,1% 3,5% 2,1% 2,9% 5,2% 33,0%
S&P 500 4 365,98 0,2% 4,8% 1,3% 13,7% 15,8% 58,4%
Nasdaq 15 154,93 0,4% 5,7% 1,2% 38,5% 39,6% 116,8%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 32 708,48 2,4% 6,6% 5,5% 25,3% 20,3% 47,7%
Hang Seng 17 966,59 1,7% 3,2% 2,7% -9,2% 11,2% -31,2%
CSI 300 3 632,61 1,4% 1,4% -1,5% -6,2% -3,6% 12,0%
Európai részvényindexek              
DAX 15 135,97 -0,4% 2,9% -0,6% 8,7% 12,5% 31,8%
CAC 7 013,73 -0,5% 2,8% -0,7% 8,3% 9,3% 38,2%
FTSE 7 417,76 0,0% 1,2% -1,0% -0,5% 1,1% 5,4%
FTSE MIB 28 592,6 -0,3% 4,6% 2,8% 20,6% 22,8% 48,4%
IBEX 9 241,5 -0,6% 2,5% 0,1% 12,3% 16,4% 2,8%
Régiós részvényindexek              
BUX 57 400,67 0,1% 1,7% 4,2% 31,1% 34,6% 52,4%
ATX 3 199,74 0,4% 4,6% 2,6% 2,3% 3,5% 1,3%
PX 1 381,54 0,0% 1,5% 3,7% 15,0% 13,0% 29,6%
WIG20 72 823,5 0,5% 2,5% 14,0% 26,7% 39,2% 27,9%
Magyar blue chipek              
OTP 13 745 -0,1% 1,2% 4,3% 36,0% 43,9% 29,8%
Mol 2 914 0,5% 0,6% 6,2% 12,0% 10,6% -2,4%
Richter 8 800 -0,5% 3,0% 1,7% 6,0% 7,4% 61,5%
Magyar Telekom 605 2,7% 8,4% 6,5% 78,5% 103,7% 49,9%
Nyersanyagok              
WTI 81,42 0,1% -1,8% -1,6% 1,5% -12,1% 30,9%
Brent 85,41 -0,2% -5,6% 0,9% 0,6% -13,5% 19,1%
Arany 1 984,05 -0,6% -0,7% 8,4% 9,3% 18,6% 61,6%
Ezüst 23,12 -0,2% -0,7% 7,1% -2,7% 12,1% 59,0%
Devizák              
EURHUF 379,5750 0,2% -0,7% -1,9% -5,2% -5,7% 17,9%
USDHUF 353,2737 0,1% -1,8% -3,8% -5,8% -13,1% 25,3%
GBPHUF 437,0200 -0,2% -0,4% -2,3% -3,3% -4,9% 18,4%
EURUSD 1,0745 0,1% 1,2% 2,0% 0,7% 8,6% -5,9%
USDJPY 149,3500 0,0% 0,2% 0,0% 12,1% 1,4% 31,7%
GBPUSD 1,2392 0,1% 1,9% 1,7% 3,0% 9,9% -5,3%
Kriptovaluták              
Bitcoin 35 042 0,9% 1,6% 25,4% 111,1% 65,7% 443,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,65 1,7% -4,7% -3,0% 21,3% 11,9% 43,9%
10 éves német állampapírhozam 2,7 3,8% -3,2% -5,4% 5,3% 17,8% 524,5%
10 éves magyar állampapírhozam 7,23 1,1% -5,6% -7,1% -21,8% -31,8% 99,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Fontos számok érkeznek a magyar tőzsde sztárpapírjáról holnap

Folytatódhatott a lendületes növekedés a harmadik negyedévben a Magyar Telekomnál, az elemzői konszenzus szerint a bevétel kétszámjegyű dinamikával növekedhetett az előző év azonos időszakához képest, eredményszinten pedig a bevételt meghaladó emelkedésről számolhat be a távközlési cég.

Tovább a cikkhez
napelem, napenergia, pv-panel, napelemes pályázat
karácsony gergely property market reloaded konferencia
bull bear tőzsde
bét
boksz kiütve
Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde