franfurt
Üzlet

Alig mozdultak a tőzsdék Amerikában, tovább szakadt az olajár.

Portfolio
Az európai tőzsdék emelkedéssel fejezték be a napot, a magyar tőzsde azonban stagnált. A hazai blue chipek közül a Richter vitte a prímet, miután a vállalat a harmadik negyedév során minden eredményszinten felülmúlta a várakozásokat. Eközben Amerikában minimális elmozdulásokkal telt a kereskedés.

Itt a vége

Az S&P 500 és a Nasdaq minimális, 0,1 százalékos pluszban zárt, míg a Dow 0,1 százalékkal került lejjebb.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Minimális mozgások a zárás előtt

Az S&P 500 stagnál, a Nasdaq 0,1, míg a Dow 0,2 százalékos mínuszban van.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Több mint 20 ezer embert küld el az Amazon

Elbocsátásokba kezd az Amazon, a Reuters információi szerint a leépítések újabb köre a vállalat zenei részlegét érinti, ahonnan mintegy 27 ezer alkalmazottat küldhetnek el, erről pedig az érintett dolgozókat is tájékoztatták már.

Tovább a cikkhez

Nem okozott csalódást a Telekom, tovább száguldhat a magyar tőzsde sztárpapírja?

Óriási száguldáson van túl idén a Magyar Telekom árfolyama, és ha valami a további emelkedés útjába is áll, az valószínűleg nem a szerdán zárás után közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentés lesz. Kisebb-nagyobb mértékben minden szinten felülteljesítette az elemzői konszenzust a Telekom a július-szeptemberi időszakban, a bevételek kétszámjegyű ütemben emelkedtek, a marzsok pedig jelentősen javultak. A kilátásokban nincs változás, a menedzsment megerősítette az idei és a jövő évre megfogalmazott publikus célokat is.

Tovább a cikkhez

Megjött a bejelentés: hamarosan jön az első hivatalos videó a GTA VI-ról

Ma délután hivatalosan is bejelentette a Rockstar Games, hogy december elején publikálják az évek óta várt Grand Theft Auto VI első hivatalos bemutatóvideóját.

Tovább a cikkhez

Szakad tovább az olajár

A globális benchmarknak számító Brent típusú kőolaj hordónkénti ára már 2,8 százalékos mínuszban van, ezzel július óta nem látott, 80 dollár alatti szintre esett a jegyzés.

brent1108

Kisebb esés Amerikában

A Nasdaq és a Dow egyaránt 0,2, míg az S&P 500 0,1 százalékos mínuszban van.

Összeszedte magát Európa a végére

A vezető európai részvényindexek közül a CAC 0,7, míg a DAX 0,5 százalékos pluszban zárta a napot, a FTSE stagnált.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A Richter nagyobb pluszban, a Mol nagyobb mínuszban zárt

A felemás nemzetközi hangulatban a magyar piac is vegyesen teljesített, a BUX index a tegnapi záróértékétől mindössze néhány pontra zárt. Ezt egyik oldalról részben a Mol esése befolyásolta, hiszen az olajárak esésével párhuzamosan az olajcég árfolyama nagyobb mínuszba került; a másik oldalról viszont a Richter emelkedése támogatta a BUX-ot, miután a gyógyszergyártó a várakozásokat meghaladó eredményeket közölt a ma hajnalban megjelent harmadik negyedéves gyorsjelentésében.

Tovább a cikkhez

Tovább szakad az olajár - Mi áll a háttérben?

Múlt hét végén a Portfolio is beszámolt róla, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország év végéig meghosszabbítja az önkéntes olajtermelés-csökkentést. A piaci szereplők úgy tűnik, hogy nem kifejezetten aggódnak a lépés miatt, ahogy a közel-keleti feszültséges miatt sem, hiszen szerdán délutánra már közel 4 hónapja nem látott szintre esett az olaj világpiaci ára. Az áresés hátterében ezúttal a kereslettel kapcsolatos aggodalmak állnak: úgy tűnik, hogy Kína után Amerikában is igencsak mérséklődhet a kereslet.

Tovább a cikkhez

Javul a hangulat

Délutánra az európai tőzsdéken elkezdett javulni a hangulat a német és a francia tőzsde vezetésével, a BUX azonban továbbra is a tegnapi záróértéke közelében mozog.

Teljesen tanácstalanok a profi befektetők, hogy mi lesz a forinttal a következő egy évben

Novemberben is elkészítette havi rendszeres alapkezelői felmérését a Portfolio, amelyben a magyar tőzsde kilátásairól, és a forintra vonatkozó várakozásaikról kérdeztük a profi befektetőket. Az is kiderül, hogy melyek a hazai alapkezelők kedvenc részvényei a budapesti tőzsdén, és mely papírok a legkevésbé kedveltek.

Tovább a cikkhez

Emelkedésben Amerika

A nyitást követően az S&P 500 és a Nasdaq egyaránt 0,2, míg a Dow 0,1 százalékos pluszban van.

sp500

Dübörög a mesterséges intelligencia őrület a tőzsdéken - Itt az új történelmi csúcs a Microsoftnál

A Microsoft részvényei kedden új történelmi csúcson zártak, miután egy hétfői San Franciscó-ban tartott rendezvényen a vállalat egyik stratégiai partnere, az OpenAI bejelentette, hogy árcsökkentést terveznek, emelett pedig lehetővé tennék a felhasználóknak a ChatGPT chatbot egyedi verzióinak elkészítését - írja a Cnbc.

Tovább a cikkhez

Ugrik a Take-Two

9,3 százalékos pluszban, 149 dolláron indíthatja a mai kereskedést a Take-Two Interactive árfolyama, miután kiszivárogtak információk azzal kapcsolatban, hogy a cég Rockstar Games nevű részlege már ezen a héten be akarja jelenteni a következő, nagy érdeklődéssel várt Grand Theft Auto játékot, a GTA 6-ot.

ttwo1108

Nő a nyomás a magyar tőzsdén, a Richter próbálja tartani a frontot

Az európai részvénypiacokon negatív hangulat jellemző, és kora délutánra már a magyar tőzsde is minimális esésben van a korábbi emelkedés után. A vezető papírok szinte kivétel nélkül esnek, egyedül a Richter igyekszik tartani a frontot, hiszen a reggeli gyorsjelentés után továbbra is pluszban van a gyógyszergyártó árfolyama.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék

Továbbra is negatív hangulat jellemző az európai tőzsdékre bár a magyar piac elsősorban a Richternek köszönhetően tartja magát. Európában a legnagyobb csapást a közmű és a pénzügyi vállalatok szenvedték el. A közmű szektorra rányomja a bélyegét, hogy Európa legnagyobb energiahálózat-üzemeltetője, az E.ON 1,7 százalékot esett, miután közölte, hogy a negyedik negyedévben jelentős csökkenhet a kiskereskedelmi üzletágának nyeresége.

Élőszereplős filmet csinálnak a világ egyik legnépszerűbb játékából, ugrik a Nintendo árfolyama

A Nintendo élőszereplős filmet készít a The Legend of Zeldából, remélve, hogy megismétli a Mario film sikerét - jelentette a CNBC. A Nintendo részvényárfolyama 6 százalékot emelkedett a bejelentés után.

Tovább a cikkhez

Richter: csalódás a különadó, az iparpolitika finanszírozói vagyunk

A nehézségek ellenére, mint a devizaárfolyamok kedvezőtlen változása, nőtt a Richter bevétele az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva, a cég szempontjából elsődlegesen figyelt gyógyszergyártási árbevétel és a tisztított működési eredmény pedig kétszámjegyű mértékben emelkedett – emelte ki Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója a gyorsjelentés kapcsán. A hektikus árfolyammozgások miatt nehéz az előrejelzés, de a gyógyszergyártás idei árbevétele megközelítheti a 2 milliárd eurót, ami valamivel optimistább, mint az előző várakozás. Idén több mint 30 milliárd forintot fizethet be különadóként a cég, ami nem jó irány, hiszen pont a szellemi hozzáadott értéket kellene támogatni, ehhez képest jelenleg a Richter a befizetett adóval az iparpolitika finanszírozója - mondta el a cégvezér.

Tovább a cikkhez

Pattan a Richter

Miközben az európai piacokon nagyrészt esés látszik, addig a magyar tőzsde emelkedésbe kapcsolt, elsősorban a Richternek köszönhetően. A társaság frissen publikált gyorsjelentésében a konszenzushoz képest egyedül a bevétel alakulása okozott kisebb csalódást, minden eredményszinten felülmúlta a várakozásokat a Richter. Különösen pozitív a bruttó fedezeti szint alakulása, amely kiemelkedő, 70 százalék feletti volt a harmadik negyedévben.

Orbán Gábor vezérigazgató a jelentés után arról beszélt, hogy árfolyamhatástól megtisztítva, továbbra is 15-20 százalék közötti bevétel- és nettónyereség-növekedéssel számol a cég forintban az idén. Ha az árfolyamok nem romlanak jelentősen, akkor 20 százalék felett is lehet a növekedés - tette hozzá. Közölte: az idei gyógyszergyártási árbevétel meg fogja közelíteni a 2 milliárd eurót, az üzemi eredmény 570 millió euró lehet ebben az évben, ez jelentős javulás az év eleji várakozáshoz képest.

Nem sokkal ugyan, de átlag feletti forgalom van a Richter papírjaiban, így jelenleg az OTP előtt a legforgalmasabb részvény a magyar tőzsdén.

Elkezdett gyengülni a dollár, ez még nagyon sokaknak fájhat

Az Egyesült Államokon kívüli exportőrök részvényárfolyamát a dollár erősödésének eredményekre gyakorolt hatása eddig segítette, de ez a hátszél hamarosan megfordulhat - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Esik Európa

Eséssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 0,5 százalékot esett, a FTSE 100 pedig 0,3 százalékos mínuszban indított. A milánói börze is lejjebb került 0,3 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,2 százalékot esett.

dax1108

Bizonytalanul indul a nap a magyar tőzsdén

Kisebb esés látszik ma reggel a nemzetközi piacokon, amivel párhuzamosan a magyar tőzsde is lejjebb került. A hazai blue chipek vegyesen teljesítenek ma reggel, a Richter 1 százalékot emelkedett, miután a harmadik negyedéves gyorsjelentés során a gyógyszergyártónak nagyrészt sikerült megvernie az elemzői várakozásokat.

Tovább a cikkhez

Nem segítenek már a devizaárfolyamok, csökkenő bevétel és eredmény a Richternél

Csökkent a harmadik negyedévben a Richter bevétele, üzemi eredménye és adózott eredménye, ami mögött elsősorban a társaság számára kedvezőtlen irányú devizaárfolyam-mozgások állnak. Míg tavaly a forintgyengülés segítette a számokat, addig ez idén a visszájára fordult. Az elemzők számítottak a visszaesésre, így a konszenzushoz képest egyedül a bevétel alakulása okozott kisebb csalódást, minden eredményszinten felülmúlta a várakozásokat a Richter. Különösen pozitív a bruttó fedezeti szint alakulása, amely kiemelkedő, 70 százalék feletti volt a harmadik negyedévben.

Tovább a cikkhez

Kis esés jöhet

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalékkal került feljebb, a S&P 500 0,3 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,9 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,41 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 0,37 százalékkal került lejjebb, míg a CSI 300 0,39 százalékkal került lejjebb.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,04 százalék mínuszban nyithat, a CAC 0,24 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,19 százalékot eshet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,11 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,13 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,17 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma a KSH kiskereskedelmi és külkereskedelmi adatokat közöl, előző fontos indikátora a gazdasági teljesítménynek. Az MNB a devizatartalék október végi alakulását ismerteti. Az eurózónából is érkezik kiskereskedelmi adat, ez akár piacmozgató hatású is lehet, ha jócskán eltér a várttól.

2023. november 6.–november 12. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 6. hétfő 8:30 KSH Lakásépítési engedélyek Q1-Q3
november 7. kedd 8:30 KSH Ipar (első becslés) szept.
november 7. kedd 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák szept.
november 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 8. szerda 8:30 KSH Kiskereskedelem szept.
november 8. szerda 8:30 MNB Devizatartalék okt.
november 8. szerda 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) szept.
november 8. szerda 8:30 KSH Szálláshelyek forgalma szept.
november 9. csütörtök 11:00 PM Előzetes ÁHT okt.
november 10. péntek 8:30 KSH Infláció okt.
Nemzetközi makrogazdaság
november 6. hétfő 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések szept.
november 7. kedd 4:00 Kína Külkereskedelem okt.
november 7. kedd 8:00 Németo. Ipari termelés szept.
november 8. szerda 11:00 EU Kiskereskedelem szept.
november 9. csütörtök 2:30 Kína Infláció okt.
november 9. csütörtök   EU Ecofin-ülés  
november 10. péntek 8:00 UK GDP Q3
november 10. péntek 11:00 EU Bizottság előrejelzései  
november 10. péntek 16:00 USA Michigan-index nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 39,8 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 10,7 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 79,9 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 5,1 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 8,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 152,6 0,2% 3,3% 2,2% 3,0% 4,0% 30,5%
S&P 500 4 378,38 0,3% 4,4% 1,6% 14,0% 15,0% 55,6%
Nasdaq 15 296,02 0,9% 6,2% 2,2% 39,8% 39,3% 112,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 32 271,82 -1,3% 4,6% 4,1% 23,7% 17,2% 46,1%
Hang Seng 17 670,16 -1,6% 3,3% 1,1% -10,7% 6,5% -32,4%
CSI 300 3 619,76 -0,4% 1,3% -1,9% -6,5% -4,1% 12,3%
Európai részvényindexek              
DAX 15 152,64 0,1% 2,3% -0,5% 8,8% 12,0% 30,9%
CAC 6 986,23 -0,4% 1,5% -1,0% 7,9% 8,9% 36,0%
FTSE 7 410,04 -0,1% 1,2% -1,1% -0,6% 1,5% 4,1%
FTSE MIB 28 395,9 -0,7% 2,4% 2,1% 19,8% 20,9% 45,3%
IBEX 9 235,9 -0,1% 2,4% 0,0% 12,2% 16,0% 0,7%
Régiós részvényindexek              
BUX 57 271,67 -0,2% 2,2% 4,0% 30,8% 30,7% 49,9%
ATX 3 161,22 -1,2% 2,5% 1,3% 1,1% 0,7% -1,3%
PX 1 375,72 -0,4% 0,7% 3,2% 14,5% 11,6% 27,9%
WIG20 72 266,69 -0,8% 1,0% 13,1% 25,8% 37,2% 25,0%
Magyar blue chipek              
OTP 13 700 -0,3% 1,9% 3,9% 35,5% 38,2% 25,1%
Mol 2 924 0,3% 1,7% 6,6% 12,4% 8,7% -2,1%
Richter 8 725 -0,9% 2,9% 0,9% 5,1% 4,6% 58,6%
Magyar Telekom 610 0,8% 8,5% 7,4% 79,9% 102,0% 50,6%
Nyersanyagok              
WTI 77,97 -4,2% -4,5% -5,8% -2,8% -15,1% 26,4%
Brent 81,73 -4,3% -6,6% -3,4% -3,8% -16,7% 14,2%
Arany 1 963,85 -1,0% -1,6% 7,3% 8,2% 16,9% 60,0%
Ezüst 22,55 -2,5% -2,5% 4,5% -5,1% 7,8% 54,5%
Devizák              
EURHUF 378,1 -0,4% -1,3% -2,3% -5,6% -5,5% 17,6%
USDHUF 353,8606 0,2% -2,3% -3,6% -5,7% -11,6% 26,3%
GBPHUF 434,7200 -0,5% -1,1% -2,9% -3,8% -5,5% 17,7%
EURUSD 1,0685 -0,6% 1,1% 1,4% 0,1% 6,9% -6,9%
USDJPY 149,7 0,0% -1,2% 0,2% 12,4% 2,2% 32,1%
GBPUSD 1,2299 -0,7% 1,4% 0,9% 2,2% 7,3% -6,4%
Kriptovaluták              
Bitcoin 35 414 1,1% 2,2% 26,7% 113,3% 72,0% 444,7%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,57 -1,6% -6,8% -4,6% 19,3% 8,6% 42,3%
10 éves német állampapírhozam 2,63 -2,6% -5,1% -7,9% 2,5% 13,1% 490,6%
10 éves magyar állampapírhozam 7,25 0,3% -4,0% -6,8% -21,6% -28,6% 100,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
budapest magyarország magyar gazdaság
bull bear tőzsde
Narendra Modi, India miniszterelnöke
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Budapesti Értéktőzsde