GettyImages-463372660
Üzlet

Cudar mínuszban zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Ma reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában emelkedtek a vezető részvényindexek, Amerikában viszont rossz volt a hangulat.

A hazai piacokon érdemes lehet figyelni a Magyar Telekom papírjaira, ugyanis a vállalat a tegnapi piaczárást követően tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, a vállalat pedig minden szinten felülteljesítette az elemzői várakozásokat. Ezt követően a cég papírjai vezetik az emelkedést a hazai blue chipek közül.

Nagyobb piacmozgató eseményekre nem számíthatunk ma, idehaza előzetes államháztartási adat érkezett októberből, külföldön pedig az uniós pénzügyminiszterek konferenciájára lehet érdemes figyelnünk ma.

Csúnya vége lett

Mindhárom fontosabb amerikai részvényindex mínuszban végezte a kereskedést. Ennek egy fő oka volt: Jerome Powell Fed-elnök arról beszélt ma, hogy szerinte nem kizárt, hogy lesznek még kamatemelések, ugyanis nem biztos, hogy elég szigorú az amerikai monetáris politika a 2%-os inflációs célszám eléréséhez.

Powell szavai után beszakadtak a tőzsdék, a kereskedést

  • a Dow Jones 0,66%-os,
  • az S&P 500 0,82%-os,
  • a Nasdaq pedig 0,93%-os mínuszban végezte.

Bejelentést tett a FED elnöke, estek a tőzsdék

Jerome Powell, az amerikai Fed elnöke arról beszélt, hogy nem kizárt, hogy újabb kamatemelések lesznek. Ez nagy hatást gyakorolt a piacokra, a Dow 0,59%, az S&P 500 pedig 0,74%-os mínuszban van. A Nasdaq -0,64%-on áll az induló árfolyamhoz képest.

DOW-januar-24-18-50

Nem dől hátra az amerikai jegybank: lehet, hogy lesz még kamatemelés

A Federal Reserve elnöke, Jerome Powell jelezte, hogy újabb kamatemelésre kerülhet sor, ha az infláció magas marad és a gazdasági növekedés erős marad - írja a MarketWatch.

Tovább a cikkhez

Tovább esik a tőzsde Amerikában

Emelkednek a kötvényhozamok, emiatt növekednek a volatilitás miatti aggályok, ugyanakkor a vállalati gyorsjelentések egy része a vártnál pozitívabb, ezért például a nagyobb médiacégek papírjait zsákolják. Már 0,55%-os csökkenésben van ma a Dow, míg az S&P 500 0,58%-ot, a Nasdaq 0,67%-ot esett. DOW-januar-24-18-49

Bezuhant a Dow

Emelkedéssel kezdett a Dow az amerikai tőzsde nyitása után, majd stagnáltak az árfolyamok. Nem sokkal 19 óra előtt viszont zuhanásba kezdtek az értékek. Hasonló mozgást mutatott be a S&P 500 is, egyelőre 0,2%-os esésben van. A Nasdaq viszont erősödött, egyelőre 0,1% pluszban van.

ssssdd

Ingatlant értékesít a Rába

A Rába csütörtöki rendkívüli közgyűlése jóváhagyta, hogy a cég árverés útján értékesítse a győri Városrétként ismert területe egy részét. A határozat szerint a vállalat négyzetméterenként nettó 37 435 forintért, de minimum nettó 4 milliárd 87 millió forint kikiáltási áron értékesíti az ingatlant.

Tovább a cikkhez

Élmezőnyben a Gloster a hazai IT cégek toplistáján

A piacvezető export szoftverfejlesztést szolgáltató cég a Gloster Csoport a Heal Partners legnagyobb hazai tulajdonú IT cégeket bemutató listáján.

Tovább a cikkhez

Vegyes nyitás

A nyitást követően a Nasdaq és az S&P 500 egyaránt minimális 0,1 százalékos plusz ban, míg a Dow 0,1 százalékkal került lejjebb.

Tovább szárnyal a bitcoin

A bitcoin árfolyama már 4,3 százalékot emelkedett az elmúlt 24 órában, ezzel pedig a jegyzés áttörte a 37 000 dolláros szintet is, így 2022 májusa óta nem látott szintre emelkedett a jegyzés.

btcusdt1109

Hiába az amerikai szankciók, Kínába gyárthat új chipeket az Nvidia

Kínai hírforrások szerint az Nvidia három új chipet is piacra dobhat hamarosan az országban, annak ellenére, hogy az amerikai kormány nemrég már egyszer megakadályozta, hogy a vállalat a kínai piacra vigye két csúcskategóriás AI-chipjét, valamint egyik gaming chipjét is.

Tovább a cikkhez

Kisebb pluszban nyithat Amerika

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Dow és az S&P 500 egyaránt 0,2 százalékos emelkedésben nyithat, míg a Nasdaq stagnálással kezdheti a napot.

Idehaza a Magyar Telekom a sztár

A Magyar Telekom részvényei ma délután már 1,2 százalékos pluszban vannak, egyedüliként a hazai blue chipek közül.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Egyre fentebb Európa

A vezető részvényindexek közül a CAC már 0,9, a DAX 0,6, a FTSE pedig 0,5 százalékos pluszban van.

Egyre jobb a hangulat a kontinens vezető börzéin

A kereskedési idő feléhez közeledve tovább folytatódik az emelkedés az európai tőzsdéken, a vezető indexek közül a CAC már 0,7, a DAX 0,5, míg a FTSE 0,1 százalékos pluszban van.

cac_1109

Kisebb mínuszban a magyar tőzsde

A nemzetközi átlaghoz képest némiképp alulteljesít csütörtök délelőtt a BUX, a magyar index 0,2 százalékos pluszba van. A hazai blue chipek vegyes képet mutatnak: egyedüliként emelkedik a Magyar Telekom, stagnál az OTP, valamint mínuszban van a Richter és a Mol.

bux1109

Ismét növelte részesedését a szaúdi állami alap az Aston Martinban

A szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) 2,6 százalékkal 20,5 százalékra növelte részesedését az Aston Martinban, ezzel megelőzve a Geely elnökének, Shufu Li-nek a 17 százalékos részesedését - írja az Autonews.

Tovább a cikkhez

A sztárközgazdász szerint rosszra fordulnak a dolgok: azt is elmondta, mibe érdemes fektetni

David Rosenberg közgazdász, egyetemi professzor szerint azzal, hogy a Fed befejezi kamatemeléseit, a hosszú lejáratú kötvényeknek jobban kellene teljesíteniük a részvényeknél – írja a Yahoo Finance.

Tovább a cikkhez

Kellemetlen meglepetés a Wizz Airtől, ennek sokan nem örülnek

A Wizz Air részvényeit csúnyán megütötték a csütörtöki nyitást követően, miután a vállalat a bizonytalan gazdasági helyzetre és a nehéz működési körülményekre hivatkozva csökkentette éves profitvárakozásait, annak ellenére, hogy a vállalat rekordnyereséget ért el az üzleti év első felében.

Tovább a cikkhez

Együttműködési megállapodást kötött a kormány és a 4iG - Óriási beruházás jön

Szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG Csoport a magyar kormánnyal, aminek értelmében az informatikai-távközlési vállalatcsoport a következő öt évben 150 milliárd forint értékben valósít meg digitális infrastruktúra-fejlesztéseket Magyarországon – jelentette be ma reggeli sajtótájékoztatóján Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Jászai Gellért, a 4iG elnöke.

Tovább a cikkhez

Kisebb emelkedés a kontinens vezető tőzsdéin

A vezető európai részvényindexek közül a CAC 0,3, a DAX 0,2, a FTSE pedig 0,1 százalékos pluszban van.

Bizonytalan kezdés a magyar tőzsdén

A nyitást követően az irányt keresi a BUX, a blue chipek közül azonban kiemelkedik a Magyar Telekom.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Telekom a tegnapi jelentést követően

A tegnapi piaczárást követően tette közzé legfrissebb, harmadik negyedéves gyorsjelentését a Magyar Telekom, ezt követően a cég papírjai ma 0,7 százalékos pluszban vannak a nyitást követően.

telekom1109

Jön az OTP nagy napja, mutatjuk, mire érdemes figyelni

Holnap hajnalban érkezik az OTP harmadik negyedéves gyorsjelentése, az elemzők az egy évvel korábbihoz képest közel ötödével magasabb profitra számítanak.

Tovább a cikkhez

Tovább emelkedik a bitcoin, itt a 18 havi csúcs!

Kilőtt a bitcoin csütörtök reggel tavaly április óta nem látott szintre emelkedett, miután ismét felerősödtek az első potenciális amerikai spot ETF elfogadásával kapcsolatos várakozások. A ralit az indította el, hogy csütörtökön egy rövid, mindössze nyolcnapos ablak nyílik meg az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) számára, hogy jóváhagyási kérelmeket adjanak ki, ez pedig felerősítette a Bitcoin ETF jóváhagyásával kapcsolatos várakozásokat is.

Tovább a cikkhez

Megugrott a KBC nyeresége, jöhet az időközi osztalék

877 millió eurós adózott eredménnyel zárta a harmadik negyedévet a KBC Csoport, szemben az egy évvel korábbi 752 millió euróval. November 15-én 1 eurós időközi osztalékelőleg kifizetését tervezi a társaság.

Tovább a cikkhez

Kisebb pluszban nyithat Európa

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,1 százalékot esett, a S&P 500 0,1 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq 0,1 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,51 százalékkal került feljebb, a Hang Seng 0,06 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 0,52 százalékot emelkedett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,38 százalékot emelkedhet, a CAC 0,03 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,04 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,04 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,03 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma összeülnek az uniós pénzügyminiszterek, Kínából inflációs adat érkezik. Idehaza érkezik az előzetes államháztartási adat októberből, az év vége felé egyre tisztában láthatóvá válik, hogy veszélyben van-e a (nemrég módosított) 5,2%-os GDP-arányos hiánycél.

2023. november 6.–november 12. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 6. hétfő 8:30 KSH Lakásépítési engedélyek Q1-Q3
november 7. kedd 8:30 KSH Ipar (első becslés) szept.
november 7. kedd 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák szept.
november 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 8. szerda 8:30 KSH Kiskereskedelem szept.
november 8. szerda 8:30 MNB Devizatartalék okt.
november 8. szerda 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) szept.
november 8. szerda 8:30 KSH Szálláshelyek forgalma szept.
november 9. csütörtök 11:00 PM Előzetes ÁHT okt.
november 10. péntek 8:30 KSH Infláció okt.
Nemzetközi makrogazdaság
november 6. hétfő 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések szept.
november 7. kedd 4:00 Kína Külkereskedelem okt.
november 7. kedd 8:00 Németo. Ipari termelés szept.
november 8. szerda 11:00 EU Kiskereskedelem szept.
november 9. csütörtök 2:30 Kína Infláció okt.
november 9. csütörtök   EU Ecofin-ülés  
november 10. péntek 8:00 UK GDP Q3
november 10. péntek 11:00 EU Bizottság előrejelzései  
november 10. péntek 16:00 USA Michigan-index nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 40,0 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 11,2 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 79,1 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 7,1 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 7,9 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 112,27 -0,1% 2,5% 2,1% 2,9% 2,9% 30,2%
S&P 500 4 382,78 0,1% 3,4% 1,7% 14,1% 14,5% 56,1%
Nasdaq 15 313,24 0,1% 4,4% 2,3% 40,0% 38,5% 113,9%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 32 166,48 -0,3% 1,8% 3,8% 23,3% 15,4% 43,0%
Hang Seng 17 568,46 -0,6% 2,7% 0,5% -11,2% 6,1% -33,0%
CSI 300 3 611,07 -0,2% 1,1% -2,1% -6,7% -3,7% 12,4%
Európai részvényindexek              
DAX 15 229,6 0,5% 2,1% 0,0% 9,4% 11,3% 32,1%
CAC 7 034,16 0,7% 1,5% -0,4% 8,7% 9,2% 37,1%
FTSE 7 401,72 -0,1% 0,8% -1,2% -0,7% 1,3% 3,7%
FTSE MIB 28 433,33 0,1% 1,6% 2,2% 19,9% 20,0% 46,3%
IBEX 9 283,8 0,5% 2,3% 0,5% 12,8% 16,1% 1,2%
Régiós részvényindexek              
BUX 57 283,77 0,0% 2,2% 4,0% 30,8% 30,7% 48,0%
ATX 3 163 0,1% 2,9% 1,4% 1,2% 0,1% -1,9%
PX 1 375,16 0,0% 0,3% 3,2% 14,4% 11,1% 26,6%
WIG20 71 542,19 -1,0% -0,1% 12,0% 24,5% 34,2% 24,1%
Magyar blue chipek              
OTP 13 730 0,2% 2,1% 4,2% 35,8% 37,6% 22,0%
Mol 2 874 -1,7% -0,1% 4,7% 10,5% 9,4% -5,8%
Richter 8 890 1,9% 4,9% 2,8% 7,1% 5,2% 63,6%
Magyar Telekom 607 -0,5% 8,0% 6,9% 79,1% 99,0% 50,6%
Nyersanyagok              
WTI 75,93 -2,6% -6,3% -8,3% -5,4% -14,6% 25,2%
Brent 79,6 -2,6% -6,4% -6,0% -6,3% -16,5% 11,4%
Arany 1 958,4 -0,3% -1,3% 7,0% 7,9% 15,3% 60,0%
Ezüst 22,76 0,9% 0,0% 5,5% -4,2% 5,5% 57,4%
Devizák              
EURHUF 378,9 0,2% -1,3% -2,1% -5,4% -5,7% 18,0%
USDHUF 353,8972 0,0% -2,9% -3,6% -5,7% -11,4% 26,0%
GBPHUF 434,4250 -0,1% -1,4% -2,9% -3,8% -5,8% 17,7%
EURUSD 1,0707 0,2% 1,6% 1,6% 0,3% 6,4% -6,3%
USDJPY 150,4900 0,0% -0,3% 0,7% 13,0% 3,4% 32,2%
GBPUSD 1,2288 -0,1% 1,4% 0,8% 2,2% 6,3% -6,4%
Kriptovaluták              
Bitcoin 35 640 0,6% 0,6% 27,5% 114,7% 92,1% 456,4%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,51 -1,3% -5,2% -5,9% 17,7% 9,3% 39,6%
10 éves német állampapírhozam 2,58 -1,9% -5,2% -9,7% 0,5% 13,4% 466,4%
10 éves magyar állampapírhozam 7,22 -0,4% -4,4% -7,2% -21,9% -28,6% 94,6%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
bull bear tőzsde
Narendra Modi, India miniszterelnöke
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Budapesti Értéktőzsde