frakkfurtitozsde
Üzlet

Nagy ralival zárult a hét az amerikai tőzsdéken

Portfolio
Valóságos gyorsjelentési nagyüzem volt a napokban itthon, szerdán a Richter és a Telekom jelentett, a csütörtöki piaczárás után közzétette negyedéves számait a Graphisoft Park, ma hajnalban pedig a Mol és az OTP is publikálta harmadik negyedéves számait. A nemzetközi tőzsdék nem éppen adtak pozitív alaphangulatot a mai kereskedéshez, az ázsiai tőzsdék lefelé vették az irányt, és az európai indexek szintén nyomás alá kerültek. A magyar tőzsde viszont tartotta magát, az OTP emelkedett a gyorsjelentés és a menedzsment kommentár után, az Appeninn pedig valósággal kilőtt a hírre, hogy kezdeményezné SZIT-té válását. Az USA-ban közben a tegnapi szünet után ismét felfelé vették az irányt a tőzsdék és jelentős rali alakult ki a hét utolsó kereskedési napján.

Rali

Jelentős ralival zárult a hét az amerikai tőzsdéken, a Dow 1,2 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 1,6 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 2,3 százalékos pluszban zárt. A vezető indexek ezzel több mint kompenzálták a tegnapi esést.

spx1110asdxfgb

Egyre jobb a hangulat

Egyre feljebb kerülnek az amerikai tőzsdék, a Dow már 0,9 százalékos pluszban van, míg az S&P 500 1,3 százalékot erősödött, a Nasdaq pedig 1,8 százalékot ralizott.

spx1110a

Emelkednek az amerikai tőzsdék

Jó hangulatban telik a kereskedés az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,5 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,8 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 1,2 százalékot erősödött. Támogatja az emelkedést, hogy az irányadó 10 éves állampapír hozama és a 30 éves hozam mintegy 5 bázisponttal csökkent. Egy nappal korábban több mint 10 bázispontot ugrottak, miután Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke azt mondta, hogy a központi bank "nem biztos" abban, hogy eleget tett az infláció elleni küzdelemben.

spx1110

Itt vannak a magyar tőzsde legnagyobb nyertesei ma

Miközben Európában 1 százalék körüli mínuszokkal fejezik be a hetet a főbb tőzsdék, a BUX index kismértékű pluszban zárt. Nagy forgalommal emelkedett az OTP árfolyama a gyorsjelentést követően, az Appeninn pedig több mint 24 százalékos pluszban zárt, és bekerült az öt legforgalmasabb részvény közé ma a magyar tőzsdén.

Tovább a cikkhez

Tépik az Appeninn részvényeit

Valósággal kitőtt az Appeninn árfolyama ma azt követően, hogy a vállalat rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelyen döntés születhet a vállalat SZIT-té alakulásának kérvényezéséről. A hírre már több mint 21 százalékos pluszba ugrott a részvény.

appeninn222

A forgalom is kimagasló a részvények piacán az átlaghoz képest.

appeninnforgalom

Emelkedéssel nyitott Amerika

A tegnapi esést követően emelkedéssel nyitnak ma az amerikai tőzsdék, ami elsősorban a kötvényhozamok csökkenésének köszönhető. A Dow 0,4 százalékot, az S&P 500 0,5 százalékot, a Nasdaq 0,6 százalékot emelkedett a nyitást követő percekben.

Waberer's adásvételi szerződést kötött a Petrolspeddel

A Waberer’s adásvételi szerződést kötött Magyarország egyik vezető vasúti logisztikai szolgáltató társaságának, a Petrolsped Csoport 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról. Ezzel a lépéssel a Waberer’s belép azon speciális szállítmányozási szegmensbe, mely jelenleg döntően vasúti szolgáltatásokat vesz igénybe. A tranzakció várhatóan 2024 elején, a szerződéses feltételek teljesülése és a versenyhatósági jóváhagyást követően zárulhat.

Tovább a cikkhez

Fontos átalakulás készülődik az Appeninnél, ugrik az árfolyam

Rendkívüli közgyűlést hívott össze decemberre az Appeninn, azzal a céllal, hogy kezdeményezze a szabályozott ingatlanbefektetési társaságként történő nyilvántartásba vételt – derül ki a BÉT-en publikált közleményből.

Tovább a cikkhez

Európa egyre lejjebb

Masszív mínuszok kezdenek kialakulni az európai részvénypiacokon, a DAX 0,8 százalékos, az FTSE-100 1,4 százalékos, a CAC-40 1,2 százalékos mínusztban áll.

daxindex231110

Az OTP vezetésével emelkedik a BUX

Miközben az európai tőzsdéken egyre nagyobbak a mínuszok, a BUX továbbra is tartja magát, az OTP vezetésével emelkedik a hazai index.

Tovább a cikkhez

Nem kímélik a Wizz Airt, mélyrepülésben a részvény

Folytatódik a Wizz Air mélyrepülése a tőzsdén, amin az általános befektetői hangulat mellett az sem segít, hogy a légitársaság tegnapi gyorsjelentése után sorra érkeznek az elemzői vélemények, amelyek inkább célárcsökkentésekről szólnak.

Tovább a cikkhez

317 millió forintos közbeszerzést nyert el a Delta Technologies leányvállalata

Nagyértékű közbeszerzésben vett részt a Delta Technologies leányvállalata egy konzorcium vezetőjeként – derül ki a BÉT-en publikált közleményből.

Tovább a cikkhez

Nagyot ment a Mol - Most kell beszállni?

Közzétette legfrissebb gyorsjelentését a Mol, a hazai olajvállalat elsősorban a finomítói üzletágnak és a jövedelmező üzemanyagértékesítésnek köszönhetően túlteljesítette az elemzői várakozásokat, a vállalat a friss eredmények tükrében megemelte az idei évre vonatkozó EBITDA-előrejelzést. A befektetők értékelik a friss eredményeket, komoly pluszban van jelenleg az árfolyam - adódik a kérdés, hogy a gyorsjelentést követően érdemes lehet beszállni a részvénybe?

Tovább a cikkhez

Nagyon durva eseménynek kellene bekövetkeznie, hogy ne teljesüljön az OTP idei célja

Ma hajnalban tette közzé az OTP az idei harmadik negyedéves gyorsjelentését, ma reggel Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese értékelte a trendeket.

Tovább a cikkhez

Nyomott a hangulat az európai tőzsdéken

Csökkenéssel kezdik a pénteki kereskedést a vezető nyugat-európai részvényindexek, a DAX 0,4 százalékot, a FTSE-100 0,6 százalékot, a CAC-40 0,7 százalékot esett. A negatív hangulat mögött elsősorban a Fed-elnök tegnap esti nyilatkozata húzódik meg, amely további kamatemeléseket helyezett kilátásba.

daxindex2311

A szektorindexek közül elsősorban az étel-és italgyártók esnek, miután a brit italgyártó Diageo gyenge eredmények hátán esett 9 százalékot. A biztosítási papírok felülteljesítők a mai kereskedésben, a Stoxx szektorindex felfelé vette az irányt.

Kiszáll a magyar állam az Erste Bankból

A Magyar Állam 87,5 milliárd forintért értékesíti az Erste Bank Hungaryben 2016-ban 38,9 milliárdért megszerzett 15 százalékos tulajdonrészét - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Az időközben kapott 20 milliárd forintos osztalékkal együtt több mint 2,5-szeres megtérülést ért el hét év alatt a magyar állam - tette hozzá az Erste Group, ez egyébként nagyjából évi 15%-os hozamot jelent.

Tovább a cikkhez

Jó híreket közölt az OTP, pattan a részvény

Ugrik az OTP árfolyam a nyitást követő percekben, a hazai bankpapír 2,3 százalékos pluszban kezdte a kereskedést, az átlagosnál magasabb piaci forgalom mellett.

Tovább a cikkhez

Gyorsjelentések húzzák a magyar tőzsdét

Felülteljesítő ma a magyar tőzsde a nyitást követő percekben, míg az európai indexek csökkenésekkel nyitottak, itthon az erős gyorsjelentések felfelé húzzák a BUX indexet.

Tovább a cikkhez

Drámai visszaesésről számolt be Kína legnagyobb chipgyártója

Kína legnagyobb chipgyártója, az SMIC arra számít, hogy hamarosan stabilizálódik a félvezetők iránti kereslet, annak ellenére, hogy masszív profitzuhanásról számolt be mai negyedéves gyorsjelentésében.

Tovább a cikkhez

Bréking: itt az egy számjegyű infláció Magyarországon!

Októberben 9,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, ezzel majdnem másfél év után látunk egy számjegyű inflációt – közölte péntek reggel a KSH. Havi alapon minimálisan csökkentek az árak. A most közölt adat meglepetést okozott, hiszen az elemzők csak novemberre várták az egy számjegyű infláció megvalósulását.

Tovább a cikkhez

Bezuhant az Allianz nyeresége, de van némi öröm az ürömben

Az Allianz közzétette friss gyorsjelentését, amiből kiderül, hogy a társaság harmadik negyedéves nettó profitja 30%-kal 2,16 milliárd dollárra csökkent, viszont némi öröm az ürömben, hogy az eredmény felülmúlta az elemzői várakozásokat. Így a biztosító fenntarthatta az egész évre vonatkozó profit-előrejelzését.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

 • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,6 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 0,8 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,8 százalékot esett. Ennek egy fő oka volt: Jerome Powell Fed-elnök arról beszélt, hogy szerinte nem kizárt, hogy lesznek még kamatemelések, ugyanis nem biztos, hogy elég szigorú az amerikai monetáris politika a 2%-os inflációs célszám eléréséhez.
 • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 0,19 százalékos mínuszban van, a Hang Seng 1,47 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 0,21 százalékot esett.
 • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,25 százalék mínuszban nyithat, a CAC 0,58 százalékot eshet, míg a FTSE 0,4 százalékkal kerülhet lejjebb.
 • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,18 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0,1 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,06 százalékkal kerülhet lejjebb.
 • A magyar tőzsdén a negyedéves jelentéseken van ma a hangsúly, a csütörtöki piaczárás óta a Graphisoft Park, az OTP és a Mol is közzétette harmadik negyedéves számait.
 • Az OTP-nél dőlnek a rekordok, új csúcson a bevétel és a működési eredmény, ami nem csoda, főként a felvásárlások miatt nem az a bank ez már, mint 5 vagy 10 éve. Gyakorlatilag minden fontosabb soron jobbat hozott az OTP, mint amire az elemzők számítottak, magasabb lett a bevétel, alacsonyabb a működési költség, jóval alacsonyabb a kockázati költség és így összességében 25 százalékkal, vagy közel 57 milliárd forinttal lett magasabb a profit, mint ami a konszenzusban szerepel. Olyan erős volt az év eddigi része, hogy a menedzsment újra megemelte a várakozásait, többek között ennek is örülhetnek a részvényesek.

 • Ma hajnalban közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését a Mol. Ahogy arra számítani lehetett, a legfrissebb számok bár messze vannak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság, ám az elmúlt hónapokban több tekintetben is javultak a fundamentumok a Mol körül, aminek köszönhetően a mostanit megelőző, második negyedéves gyorsjelentésnél sokkal erősebb számokat tudott közölni a társaság. A harmadik negyedévben az EBITDA, az EBIT és az adózott eredmény is felülteljesítette az elemzői várakozásokat.

 • A Graphisoft Park újabb erős negyedéves számokat hozott, a bevétel, az EBITDA és az üzemi eredmény is rekordszintre került, ráadásul az év végi tervszámait is felemelte a menedzsment. Figyelmeztettek azonban, hogy a bérlői igények változását érzékelik, ami miatt jövőre csökkenhet a kihasználtság. Ez utóbbi az egyik oka, hogy a társaság a bevétel kismértékű visszaesését és az adózott eredmény stagnálását prognosztizálja 2024-re.

Mi várható makro fronton?

Ma a brit GDP mellett érkezik a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexe, amelynek bár prognosztizáló ereje kérdéses, az amerikai befektetők nagyon szeretik, ezért érdemes nyomon követni, mert piacmozgásokat hozhat. Az Európai Bizottság közzéteszi makrogazdasági prognózisait, kiderül belőle, milyen növekedést vár a testület a kontinensen, és mikor teljesülhet az inflációs cél. A pénteki nap lesz a legfontosabb a héten, ekkor érkezik ugyanis a magyar infláció.

2023. november 6.–november 12. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 6. hétfő 8:30 KSH Lakásépítési engedélyek Q1-Q3
november 7. kedd 8:30 KSH Ipar (első becslés) szept.
november 7. kedd 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák szept.
november 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 8. szerda 8:30 KSH Kiskereskedelem szept.
november 8. szerda 8:30 MNB Devizatartalék okt.
november 8. szerda 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) szept.
november 8. szerda 8:30 KSH Szálláshelyek forgalma szept.
november 9. csütörtök 11:00 PM Előzetes ÁHT okt.
november 10. péntek 8:30 KSH Infláció okt.
Nemzetközi makrogazdaság
november 6. hétfő 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések szept.
november 7. kedd 4:00 Kína Külkereskedelem okt.
november 7. kedd 8:00 Németo. Ipari termelés szept.
november 8. szerda 11:00 EU Kiskereskedelem szept.
november 9. csütörtök 2:30 Kína Infláció okt.
november 9. csütörtök   EU Ecofin-ülés  
november 10. péntek 8:00 UK GDP Q3
november 10. péntek 11:00 EU Bizottság előrejelzései  
november 10. péntek 16:00 USA Michigan-index nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

 • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 38,8 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 11,5 százalékos eséssel a Hang Seng index.
 • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 81,1 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 7,5 százalékos emelkedéssel.
 • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 7,9 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 891,94 -0,6% 0,2% 0,9% 2,2% 4,2% 30,4%
S&P 500 4 347,35 -0,8% 0,7% 0,3% 13,2% 16,0% 56,3%
Nasdaq 15 187,9 -0,8% 1,8% 0,9% 38,8% 40,7% 115,8%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 32 646,46 1,5% 2,2% 5,3% 25,1% 17,8% 46,7%
Hang Seng 17 511,29 -0,3% 1,6% 0,0% -11,5% 7,0% -31,6%
CSI 300 3 612,83 0,0% 1,6% -2,0% -6,7% -2,7% 14,1%
Európai részvényindexek              
DAX 15 352,54 0,8% 1,4% 1,5% 10,3% 12,3% 33,2%
CAC 7 113,66 1,1% 0,8% 1,3% 9,9% 10,6% 39,3%
FTSE 7 455,67 0,7% 0,1% -0,5% 0,1% 2,2% 4,9%
FTSE MIB 28 644,09 0,7% 0,6% 3,5% 20,8% 20,5% 48,7%
IBEX 9 405,2 1,3% 1,6% 2,8% 14,3% 17,0% 3,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 57 302,85 0,0% 1,3% 4,1% 30,8% 30,3% 48,5%
ATX 3 202,05 1,2% 2,1% 3,6% 2,4% 1,8% 0,1%
PX 1 370,17 -0,4% -1,1% 2,8% 14,0% 10,3% 25,8%
WIG20 72 411,63 1,2% 0,8% 11,4% 26,0% 35,9% 27,2%
Magyar blue chipek              
OTP 13 750 0,1% 1,5% 4,7% 36,0% 37,7% 23,9%
Mol 2 856 -0,6% -1,2% 3,0% 9,8% 7,7% -7,2%
Richter 8 920 0,3% 2,8% 3,3% 7,5% 5,6% 65,2%
Magyar Telekom 614 1,2% 9,8% 7,0% 81,1% 96,2% 52,4%
Nyersanyagok              
WTI 76,34 0,5% -8,1% -7,8% -4,8% -11,1% 26,8%
Brent 80,05 0,6% -8,0% -9,3% -5,7% -13,7% 14,3%
Arany 1 959,85 0,1% -1,2% 5,8% 7,9% 14,2% 61,9%
Ezüst 22,88 0,5% 0,6% 5,0% -3,7% 7,3% 61,7%
Devizák              
EURHUF 377,8500 -0,3% -0,9% -2,8% -5,6% -6,1% 17,7%
USDHUF 352,6201 -0,4% -1,8% -4,3% -6,0% -12,1% 24,7%
GBPHUF 434,9751 0,1% -0,9% -3,4% -3,7% -4,7% 18,2%
EURUSD 1,0716 0,1% 0,9% 1,6% 0,4% 6,9% -5,6%
USDJPY 150,8100 0,0% 0,2% 1,5% 13,2% 3,1% 32,6%
GBPUSD 1,2287 0,0% 0,9% 0,6% 2,1% 8,0% -5,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 36 693 3,0% 5,0% 31,3% 121,0% 131,1% 480,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,65 3,1% -0,3% 0,3% 21,4% 12,1% 45,7%
10 éves német állampapírhozam 2,62 1,6% -1,9% -4,1% 2,1% 20,4% 538,5%
10 éves magyar állampapírhozam 7,24 0,3% -1,8% -7,4% -21,7% -27,4% 95,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Itt van az OTP kétharmada

66 százalék, ekkora részét adták az OTP profitjának a leánybankok idén az első 9 hónapban, ez is egy újabb bizonyíték arra, hogy már régen nem magyar fókuszú, inkább nemzetközi bankként kell nézni az OTP-t. Mindegyik csoporttag nyereséges, erős a bolgár és a szlovén bank, de az orosz és az ukrán is szép profitot termelt, és bekapcsolódott a legújabb, az üzbég Ipoteka is, ami egyelőre nem sokat tesz hozzá a csoport eredményéhez. Dőlnek a rekordok az OTP-nél, új csúcson a bevétel és a működési eredmény, ami nem csoda, főként a felvásárlások miatt nem az a bank ez már, mint 5 vagy 10 éve. Olyan erős volt az év eddigi része, hogy a menedzsment újra megemelte a várakozásait, többek között ennek is örülhetnek a részvényesek.

Tovább a cikkhez

Összeálltak a csillagok, nagyot gurított a Mol

Ma hajnalban közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését a Mol. Ahogy arra számítani lehetett, a legfrissebb számok bár messze vannak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság, ám az elmúlt hónapokban több tekintetben is javultak a fundamentumok a Mol körül, aminek köszönhetően a mostanit megelőző, második negyedéves gyorsjelentésnél sokkal erősebb számokat tudott közölni a társaság. Kezdenek tehát összeállni a csillagok a Mol felett, lehet itt gondolni az emelkedő olajár-környezetre, a stabilan alakuló Brent-Ural árkülönbözetre vagy akár a kedvezőtlen európai dízelpiaci kilátások miatt a rendkívül magasan alakuló finomítói felárakra - lényeg a lényeg, nagyon úgy tűnik, hogy a második negyedévben láthattuk a "mélypontot" az olajcégnél, a mostani eredményt már büszkén ki lehet tenni az ablakba.

Tovább a cikkhez

Cudar mínuszban zártak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában emelkedtek a vezető részvényindexek, Amerikában viszont rossz volt a hangulat.A hazai piacokon érdemes lehet figyelni a Magyar Telekom papírjaira, ugyanis a vállalat a tegnapi piaczárást követően tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, a vállalat pedig minden szinten felülteljesítette az elemzői várakozásokat. Ezt követően a cég papírjai vezetik az emelkedést a hazai blue chipek közül.Nagyobb piacmozgató eseményekre nem számíthatunk ma, idehaza előzetes államháztartási adat érkezett októberből, külföldön pedig az uniós pénzügyminiszterek konferenciájára lehet érdemes figyelnünk ma.

Tovább a cikkhez
bull bear tőzsde
Duna House
wall street
Úgy beragadt 322-höz a forint, mintha mindig ott lett volna a helye
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde