energatarolo palyazat bejelentes
Üzlet

Itt a bejelentés: EU-s pénzt ad az energiatárolók telepítésére a kormány

Portfolio
Ma megjelent a vállalati energiatárolók telepítésére szolgáló pályázat, amelynek keretében 62 milliárd forintnyi forrást oszt szét a kormány az uniós helyreállítási program terhére. Az energiapiaci szereplők jövő január közepétől február 5-ig adhatják be a pályázataikat a beruházási támogatás és a bevételkompenzáció elnyerésére.

Közzétette ma a kormány a „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél RRF-6.5.1-23” című és kódszámú uniós pályázatot a hivatalos pályázati oldalon, összhangban azzal a jelzéssel, hogy két héten belül jönni fog a kiírás.

A pályázat részletes adatai itt és itt érhetők el, és ezekből az derül ki, hogy a felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be azok a Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaságok, vállalkozások, akik rendelkeznek érvényes műszaki gazdasági tájékoztatóval (MGT), vagy hálózati csatlakozási engedéllyel a Pályázóra és az adott projekt telephelyére vagy telephelyeire vonatkozóan.

A támogatási kérelmek benyújtása 2024. 01.15. (08:00)-tól 2024.02.05. (22:00)-ig lehetséges.

A pályázat megjelentetésével párhuzamosan kiadott egy rövid közleményt az Energiaügyi Minisztérium, amelynek főbb pontjai az alábbiak:

  • A pályázat keretében a kormány 62 milliárd forintos keretösszeggel ösztönzi a hazai vállalkozások villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó, a zöldenergia hatékonyabb hasznosítását is elősegítő fejlesztéseit.
  • A cégek beruházási támogatást és bevételkompenzációt nyerhetnek el a tárolók legalább tízéves üzemben tartására. A vállalkozások azzal a feltétellel juthatnak állami hozzájáruláshoz, hogy a tárolókat a kiegyenlítő piacon használják.
  • A beérkező pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyertesek kiválasztása a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján történik majd.
  • A várakozások szerint a végső kedvezményezettek mintegy 440 MW összkapacitásban telepíthetnek új energiatárolókat a 2026 májusi határidőig (ez az RRF pályázat 2026 augusztusi határidejéhez igazodik), és így a jelenlegi mintegy 20 megawattos hazai kapacitás több mint hússzorosára növekedhet.
  • A zöldenergia tárolásával részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása. A korszerű eszközök telepítése így előmozdítja a tiszta energiaforrások további térnyerését. Az energiatárolás hozzájárul Magyarország energiafüggetlenségének megerősítéséhez, csökkentheti a villamosenergia-hálózat üzemeltetési és szabályozási költségeit.

Címlapkép forrása: Getty Images

pfizer vakcina gyógyszergyártó
szélerőmű
szijjártó péter coca-cola
német tanulás diák
kína gazdaság város
gázai övezet izraeli-palesztin konfliktus háború
dunaferr dunaújváros vasmű liberty
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
pfizer vakcina gyógyszergyártó