tőzsde
Üzlet

Vegyesen zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Nincs hiány az izgalmas sztorikból a magyar tőzsdén: folytatódik az Appeninn brutális ralija egy pénteki bejelentést követően, illetve a 4iG háza táján is érkezett egy fontos bejelentés, miszerint átfogó transzformációs programot indít el a társaság a párhuzamosságok megszüntetése, a bevétel- és költségoldali szinergiák tökéletes kihasználása, illetve az érték- és a versenyképesség növelése érdekében.

A nemzetközi porondon elsősorban arra várnak a héten a befektetők, hogy az évben először találkozik Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai államfő - a két globális hatalom vezetője szerdán ül asztalhoz az Egyesült Államokban. Ronthatja a tengerentúli befektetői hangulatot, hogy a Moody's pénteki piaczárás után negatívra változtatta az amerikai hitelminősítés kilátását: az ügynökségnél úgy fogalmaztak, hogy a költségvetési politika jelenlegi helyzete kockázatokat hordoz magában. Kifejezetten jó hangulatban zajlott a kereskedés Európa tőzsdéin, pluszban zártak az indexek. Az amerikai piacokon vegyes volt a kép.

Vegyes zárás

Vegyesre sikerült a zárás az Egyesült Államokban, de nem volt nagy mozgás. A Dow Jones 0,2%-ot tudott emelkedni, a nagy indexek közül egyedül. Az S&P500 index ma 0,1%-ot esett, a Nasdaq 0,2%-kal került lejjebb. Az USA ezzel alulteljesítő volt, Európában jó volt a hangulat. Ezt magyarázhatja, hogy a Moody's hitelminősítő figyelmeztetést adott ki az amerikai adóssággal kapcsolatban, nagy dráma ugyanakkor nincs.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Nincs erő az amerikai indexekben

Nem tudtak tovább emelkedni az amerikai indexek, a pénteki zárószint környékén mocorognak. A Dow Jones 0,2%-ot emelkedett, a Nasdaq 0,1%-ot esett, az S&P500 index stagnál.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Pluszban zárt Európa, Amerikában javulás van

Európában egyértelműen pluszos volt a zárás, a brit FTSE 0,9, a Dax 0,7%-kal került ma feljebb, de jelentős pluszban zárt Milánó (+1,54%) és a francia index is (+0,6%).

Az Egyesült Államokban vegyes a kép, de többnyire emelkedést látunk a piacokon. A Dow Jones 0,2%-os pluszban van, az S&P500 index stagnál, míg a Nasdaq 0,1%-os esésben van.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Összeségében az látszik eddig, hogy a november elején kezdődött emelkedés után platóznak az indexek, az Egyesült Államokban ma sem látszik jelentős elmozdulás.

Az Appeninn volt a nap sztárja

A nemzetközi hangulathoz képest jócskán alulteljesített ma a BUX. Ennek ellenére nem volt hiány jó sztorikból a hazai tőzsdén: a pénteki nap után hétfőn is folytatódott az Appeninn ralija, illetve a 4iG is erősen teljesített a friss bejelentések után.

Tovább a cikkhez

Rossz hír érkezett, esnek az amerikai tőzsdék

Rossz hangulatban indul a befektetés az amerikai tőzsdéken, mindhárom vezető részvényindex mínuszban van. Ronthatja a tengerentúli hangulatot, hogy a Moody's pénteki piaczárás után negatívra változtatta az amerikai hitelminősítés kilátását: az ügynökségnél úgy fogalmaztak, hogy a költségvetési politika jelenlegi helyzete kockázatokat hordoz magában.

Tovább a cikkhez

Jelentős tőkeemelést tervez a Navigator

A Budapesti Értéktőzsde oldalán közölte a Navigator, hogy a társaság a fejlesztési tervei finanszírozása érdekében tőkebevonást hajt végre.

Tovább a cikkhez

Tovább terjeszkedhet a Tesla - De ennek van egy komoly feltétele

Elon Musk és India kereskedelmi minisztere, Piyush Goyal e heti találkozója előtt úgy tűnik, hogy a két fél végre közelebb kerül a közös megegyezéshez egy olyan intézkedés révén, amely nem csak a Tesla, hanem az összes EV-gyártó számára előnyös lehet.

Tovább a cikkhez

52 milliárdos üzlet a Boeingnél, ugrik a részvény

Délelőtt szivárgott ki a hír, hogy Boeing és az Emirates közel áll egy 777-es repülőgépekből álló nagyszabású megrendelés tető alá hozásához. Nemrég konkrét részletek is megjelentek: az Emirates bejelentette 95 Boeing repülőgép megrendelését, mégpedig 52 milliárd dollár értékben.

Tovább a cikkhez

Jelentős költségcsökkentésbe kezd a Volkswagen

A Volkswagen azt tervezi, hogy egyötödével csökkenti az adminisztratív személyzeti költségeket egy jelentős költségcsökkentő program részeként, amelynek célja, hogy 2026-ig 10 milliárd eurót takarítson meg - jelentette a Handelsblatt című napilap hétfőn egy belső vállalati podcastra hivatkozva.  

Tovább a cikkhez

Felpattanás után máris itt az első fal - Merre tovább német tőzsde?

Az elmúlt hónapok hangulatromlása után látványosan javult a nemzetközi hangulat, így széleskörű felpattanást láthattunk a világ tőzsdéin. Az emelkedésből az amerikai részvényindexek mellett a német DAX index sem maradt ki, noha továbbra is alapvetően sok bizonytalanság övezi Európa legnagyobb gazdaságának jövőjét, ez pedig még a legnagyobb vállalatok számára is okozhat kihívásokat. Megnéztük, hogy meddig emelkedhet még a DAX, és hogy mely szintekre érdemes figyelniük a befektetőknek a következő hetekben.

Tovább a cikkhez

Hiába a jó sztorik, nem találja az irányt a tőzsde

A kereskedési idő felénél nem láthatunk markáns elmozdulást a vezető hazai blue chipeknél. A BUX is stagnál, pedig vannak izgalmas sztorik a tőzsdén: folytatódik az Appeninn pénteki ralija, illetve a 4iG is jól teljesít a friss bejelentések után.

Tovább a cikkhez

Mérséklődnek az energiapiaci lehetőségek - Hogyan teljesített az Alteo?

Közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését az Alteo: bár a vállalat bevétele és profitja is csökkent éves alapon, az első három negyedév tekintetében azonban így is kimondottan magas eredményekről számolt be a társaság, pedig a vonatkozó prezentáció megfogalmazása szerint fokozatosan mérséklődnek az energiapiaci lehetőségek. 2023 energiapiacára továbbra is a konszolidálódó árak voltak jellemzőek, melyek azonban még mindig szignifikánsan meghaladják a 2021 végén kezdődő áremelkedés előtti szinteket. Az esetlegesen magasabban stabilizálódó energiaárak pozitívan befolyásolják az Alteo hosszú távú stratégiáját is.

Tovább a cikkhez

Idehaza a Richter viszi a prímet

A BUX kisebb mínuszban van, de a blue chipek sem festenek túlzottan kedvező képet: a nap eddigi részében egyedül a Richter tudott emelkedni, mindössze 0,3 százalékos mértékben.

richter1113

Visszafogott emelkedés a kontinens vezető tőzsdéin

A déli órákban a FTESE 0,6, a CAC 0,5, míg a DAX 0,3 százalékos pluszban van.

dax1113

Pattan a Wizz Air!

Múlt héten mi is beszámoltunk róla, hogy a Wizz Air a bizonytalan gazdasági környezetre és a nehéz működési körülményekre hivatkozva csökkentette éves profitvárakozását. Ezt követően komoly mínuszban volt a papír a csütörtöki és a pénteki kereskedés során is. A két nap során elszenvedett esés mértéke pedig a pénteki mélyponton már a 14 százalékot is meghaladta.

Ezt követően hétfő délelőtt 2,1 százalékos pluszban van az árfolyam.

wizz1113

Brutális forgalom az Appeninn részvényeiben

Az Appeninn részvényei 17,6 százalékos pluszban vannak a hétfő délelőtti kereskedésben.

appeninn

A vállalat részvényei már több mint 407 millió forint értékben cseréltek gazdát a mai napon, amivel

az Appeninn a második legforgalmasabb részvény a BÉT-en az OTP mögött.

forgalomm

Emelkedik a 4iG részvénye

Egyre feljebb kerül a 4iG részvénye, jelenleg 2,6 százalékos pluszban van az árfolyam. A befektetők arra a bejelentésre reagálnak így, miszerint komplex átalakulásra készül a társaság, amelynek során egy teljes új struktúra jön létre a vállalatnál. Arról pedig a cégcsoport elnökét, Jászai Gellértet kérdeztük, hogy miért van erre szükség, miért lesz ez jó a cégnek és a befektetőknek, és hogy fog kinézni pár év múlva a vállalat.

4ig 26

Óriási lépésre szánta el magát a 4iG - Jön a totális átalakulás

Komplex átalakulásra készül a 4iG, amelynek során egy teljes új struktúra jön létre a vállalatnál - jelentette be ma reggel az informatikai-távközlési óriásvállalat. Miért van erre szükség, miért lesz ez jó a cégnek és a befektetőknek, és hogy fog kinézni pár év múlva a vállalat? Ezekről kérdeztük a cégcsoport elnökét, Jászai Gellértet. A vállalatcsoport vezetője arról is beszélt, hogy mit kezdenek a távközlési pótadó kivezetése után megmaradó pénzzel, hogy mi a tervük a 4iG adósságállományával, és hogy vajon most erősödik, vagy gyengül-e a piaci verseny a hazai távközlésben?

Tovább a cikkhez

A tőzsdei befektetők mostohagyerekévé vált a bankszektor

Az amerikai bankrészvények értéke az S&P 500 indexszel összevetve történelmi mélypontra került mára a tavaszi mini bankválság következményei és a technológiai részvények iránti megnövekedett kereslet miatt - hívta fel a figyelmet a Financial Times. A Reuters arról írt, hogy a hosszú és rövid pozíciók aránya történelmi mélyponton, 1,7 alatt van a hedge fundoknál, és éppen a pénzügyi szektor a leginkább alulsúlyozott náluk.

Tovább a cikkhez

Átalakulásról döntött a 4iG, jelentősen növekedhet a cégérték

Átfogó transzformációs programot indít el a 4iG a párhuzamosságok megszüntetése, a bevétel- és költségoldali szinergiák tökéletes kihasználása, illetve az érték- és a versenyképesség növelése érdekében. A becslések szerint a cégérték akár 400 milliárd forinttal növekedhet a program lezárultát követően – közölte a vállalat a BÉT-en publikált közleményben.

Tovább a cikkhez

Itt az új sztár a magyar tőzsdén, kilőtt a rakéta!

Folytatódik a rali az Appeninn részvényénél, két nap alatt már közel másfélszeresére ugrott a jegyzés egy pénteki bejelentésnek köszönhetően.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban indul a kereskedés Európában

A kereskedés első perceiben kifejezetten jó a hangulat Európa vezető tőzsdéin, a DAX 0,3 százalékos emelkedése mellett a CAC és a FTSE 100 is 0,4 százalékkal került feljebb, de a milánói és a spanyol tőzsde is pluszban van.

A befektetők elsősorban a szerdai napra várnak, akkor találkozik ugyanis Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai államfők.

daxytf

Bizonytalanság a nyitásban, keresi az irányt a tőzsde

Felemás teljesítményt láthatunk egyelőre a hazai blue chipek piacán.

Tovább a cikkhez

Ha ez bejön, akkor brutális rali jöhet a bitcoinnál

Az AllianceBernstein elemzői szerint a bitcoin jegyzése 2025-ben akár 150 000 dolláros történelmi csúcsra is eljuthat, amit a felezési esemény (halving) és a várhatóan hamarosan jóváhagyásra kerülő, bitcoin ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok) által generált intézményi pénzbeáramlás fog hajtani.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,2 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 1,6 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 2,2 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel emelkedés látszik, a Nikkei 0,11 százalékos pluszban van, a Hang Seng 0,51 százalékos pluszban áll, míg a CSI 300 0,05 százalékkal került feljebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,4 százalékot emelkedhet, a CAC 0,2 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,43 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,24 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,34 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,38 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Itthon a hét elején rögtön két adattal kezdünk: a KSH ma reggel közli az építőipar és az ipari termelés szeptemberi számait, melyekkel összeáll a kép a harmadik negyedévről. Arra azonban egészen keddig várnunk kell, hogy a negyedéves GDP-adatot is megismerhessük. A friss adattal kapcsolatban a legnagyobb kérdés, hogy négy negyedév után véget ért-e a recesszió a magyar gazdaságban, az előzetes vélemények szerint kikecmereghettünk a gödörből, de az egész éves teljesítmény így is negatív maradhat.

2023. november 13-19. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 13. hétfő 8:30 KSH Építőipar szept.
november 13. hétfő 8:30 KSH Ipar (részletes) szept.
november 14. kedd 8:30 KSH GDP (előzetes) Q3
november 14. kedd 8:30 MNB Havi fizetési mérleg szept.
november 15. szerda 8:30 MNB Az MNB statisztikai mérlege okt.
november 17. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok okt.
Nemzetközi makrogazdaság
november 14. kedd 11:00 EU Foglalkoztatás Q3
november 14. kedd 11:00 EU GDP (előzetes) Q3
november 14. kedd 11:00 Németo. ZEW hangulatindex nov.
november 14. kedd 11:00 EU ZEW hangulatindex nov.
november 14. kedd 14:30 USA Infláció okt.
november 15. szerda 0:50 Japán GDP (előzetes) Q3
november 15. szerda 3:00 Kína Ipar okt.
november 15. szerda 3:00 Kína Kiskereskedelem okt.
november 15. szerda 5:30 Japán Ipar szept.
november 15. szerda 8:00 UK Infláció okt.
november 15. szerda 11:00 EU Ipar szept.
november 15. szerda 14:30 USA Kiskereskedelem szept.
november 17. péntek 11:00 EU Infláció okt.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 42,0 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 13,0 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 78,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 7,7 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 7,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 283,1 1,2% 0,7% 1,6% 3,4% 1,7% 31,9%
S&P 500 4 415,24 1,6% 1,3% 1,3% 15,0% 11,6% 58,8%
Nasdaq 15 529,12 2,2% 2,8% 2,6% 42,0% 33,8% 120,6%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 32 568,11 -0,2% 1,9% 2,6% 24,8% 18,7% 46,4%
Hang Seng 17 203,26 -1,8% -2,6% -2,6% -13,0% 7,0% -32,8%
CSI 300 3 586,49 -0,7% 0,1% -1,9% -7,4% -2,7% 13,2%
Európai részvényindexek              
DAX 15 234,39 -0,8% 0,3% -1,2% 9,4% 7,7% 32,1%
CAC 7 045,04 -1,0% 0,0% -1,6% 8,8% 7,4% 38,0%
FTSE 7 360,55 -1,3% -0,8% -3,5% -1,2% -0,2% 3,6%
FTSE MIB 28 504,43 -0,5% -0,6% 0,7% 20,2% 16,8% 48,0%
IBEX 9 371,7 -0,4% 0,8% 0,2% 13,9% 15,2% 2,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 57 529,95 0,4% 0,3% 2,8% 31,4% 33,3% 49,1%
ATX 3 203,66 0,1% 0,5% 1,7% 2,5% 0,8% 0,2%
PX 1 365,03 -0,4% -1,2% 1,5% 13,6% 9,6% 25,3%
WIG20 71 545,81 -1,2% -1,3% 7,5% 24,5% 31,5% 25,7%
Magyar blue chipek              
OTP 13 945 1,4% 1,3% 4,1% 37,9% 44,4% 25,6%
Mol 2 844 -0,4% -1,9% 1,6% 9,3% 8,4% -7,6%
Richter 8 940 0,2% 1,1% 1,8% 7,7% 7,1% 65,6%
Magyar Telekom 606 -1,3% 2,9% 2,7% 78,8% 90,6% 50,4%
Nyersanyagok              
WTI 76,34 0,0% -6,2% -11,2% -4,8% -11,7% 26,8%
Brent 81,56 1,9% -4,7% -7,0% -4,0% -13,0% 16,4%
Arany 1 946,7 -0,7% -2,4% 4,8% 7,2% 11,4% 60,8%
Ezüst 22,36 -2,3% -3,5% 2,1% -5,9% 3,4% 58,0%
Devizák              
EURHUF 377,1250 -0,2% -0,4% -2,6% -5,8% -6,0% 17,5%
USDHUF 353,4277 0,2% 0,2% -3,2% -5,8% -10,3% 25,0%
GBPHUF 431,6550 -0,8% -1,4% -3,9% -4,4% -6,2% 17,3%
EURUSD 1,0671 -0,4% -0,6% 0,7% 0,0% 4,8% -6,0%
USDJPY 150,9500 0,0% 1,1% 1,4% 13,3% 6,6% 32,7%
GBPUSD 1,2197 -0,7% -1,4% -0,5% 1,4% 4,4% -6,4%
Kriptovaluták              
Bitcoin 37 319 1,7% 7,5% 36,2% 124,8% 112,6% 490,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,63 -0,4% 1,3% -0,4% 20,9% 20,8% 45,2%
10 éves német állampapírhozam 2,68 2,2% 3,0% -2,5% 4,4% 33,7% 552,7%
10 éves magyar állampapírhozam 7,21 -0,4% 0,8% -4,2% -22,1% -23,4% 94,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
bull bear tőzsde
Narendra Modi, India miniszterelnöke
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Budapesti Értéktőzsde