bika
Üzlet

Reagáltak a tőzsdék a meglepő amerikai adatra, esett az olaj

Portfolio
Ma reggel estek az ázsiai tőzsdék, Európában ezt követően vegyes mozgásokat láthattunk a vezető részvényindexeknél, míg az elmúlt napok jelentős emelkedését követően Amerikában egy kisebb negatív irányú korrekcióval indult a nap a piacokon. A napot végül felemásan zárták a tengerentúli indexek.

A keddi kedvezőbb inflációs számok után a piaci szereplők a szokásosnál is érzékenyebbek az Amerikából érkező adatokra, így a munkanélküliségi számok is a vártnál nagyobb mozgásokat okoztak a tőzsdéken, ugyanis a munkanélküliségi segélyben tartósan részesülők száma csaknem két éve a legmagasabb szintre, 1,87 millióra főre emelkedett azt követően, hogy a november 11-én véget ért héten a vártnál nagyobb mértékben, 231 ezer fővel nőtt az új segélykérelmek száma.

Az adatok közzétételét követően ismét erőteljesen gyengülni kezdett a dollár, hiszen ez annak a jele, hogy a Fed kamatemelései valóban elkezdték hűteni a gazdaságot, vagyis vélhetően nem lesz további kamatemelés, sőt, a vágással kapcsolatos várakozások is erősödnek.

Felemás zárás

Nem sikerült a Dow Jonesnak kitörni a negatív tartományból és végül a kereskedést 0,13%-os mínuszban fejezte be. A Nasdaq és az S&P viszont zöldbe váltott, előbbi 0,07%-os, utóbbi 0,12%-os pluszban zárt.

sp 500 1116

Nincs nagy változás

A piaczáráshoz közelítve sincs érdemi elmozdulás az amerikai részvényindexeknél, a Dow 0,35%-kal van lejjebb, mint a tegnapi záráskor, míg a Nasdaq és az S&P 500 index továbbra is oldalaz. Mindeközben az olaj árfolyama tovább esik, az aranyé pedig emelkedett.

sp 500 1116

Nincs megállás, nagyot esik az olaj

Tovább esik az olajár, a WTI jegyzése már 6 százalék körüli mínuszban áll, miután az elmúlt hónapok szűkös kínálattal kapcsolatos félelmei helyett egyre inkább a gyenge kereslet kezdi aggasztani a piaci szereplőket.

Tovább a cikkhez

Emelkedik az arany árfolyama az amerikai adat után

Az arany árfolyama több mint 1%-kal emelkedik az amerikai munkanélküli segélykérelmek számáról érkező friss adat után, miközben a dollár és a kötvények hozamai csökkennek.

Tovább a cikkhez

Kisebb mínuszban Amerika

Kicsit lehűltek a kedélyek az amerikai részvénypiacon az eddig meglehetősen erősre sikeredett héten, a vezető részvényindexek közül a Dow 0,27%-kal van lejjebb, míg a Nasdaq és az S&P 500 a tegnapi záróértéke körül mozog.

A héten látott emelkedést elsősorban a kedvező inflációs adatok, illetve a Fed kamatemelésének végével kapcsolatos várakozások hajtották. A munkanélküli segélyekről érkező mai számok pedig már a kamatvágással kapcsolatos várakozásokat erősítik.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Döntött a Masterplastról a Scope Ratings

A Scope Ratings elvégezte a Masterplast növekedési kötvényprogramban kibocsátott vállalati kötvényeinek időszakos felülvizsgálatát – áll a cég közleményében.

Tovább a cikkhez

A Richter vezette a blue chipek esését

A nemzetközi hangulatnak megfelelően mínuszban zárt a magyar tőzsde, a blue chipek közül a Richter részvényei estek a legnagyobb mértékben.

Tovább a cikkhez

Durván beszakadt az olajár - Mi áll a háttérben?

Csúnya mínuszokat láthatunk ma délután az olajpiacon, a Brent és a WTI jegyzése is 4 százalék körüli mínuszokban áll, miután az elmúlt hónapok szűkös kínálattal kapcsolatos félelmei helyett egyre inkább a gyenge kereslet kezdi aggasztani a piaci szereplőket.

Tovább a cikkhez

Egy durva kötvénypiaci sokktól félti Európa bankjait az EKB elnöke

Az európai bankok jelentős veszteségeket szenvedhetnek el, ha kötvényeladásokra kényszerülnek - figyelmeztetett Christine Lagarde, az EKB elnöke.

Tovább a cikkhez

Kisebb mozgások Amerikában

A nyitást követően az S&P 500 stagnál, a Dow és a Nasdaq pedig 0,2 százalékos mínuszban vannak.

us5001116

Ugranak az európai tőzsdék

Az európai vezető részvényindexek közül az egész nap felülteljesítő DAX már 0,8 százalékos emelkedésben, míg a CAC már csak 0,1 százalékos mínuszban van.

dax1116

Emelkedik az arany

A friss munkaerőpiaci hírek ugyan tovább növelik a kamatvágással kapcsolatos várakozásokat, ezzel együtt pedig a befektetők kockázatvállalási kedvét is, de a gyengülő dollár ezúttal is kedvező hatással van az aranyra, a nemesfém a mostani emelkedéssel már ismét az 1970 dolláros szinteken mozog.

xauusd1116

Szakad a dollár

Az amerikai munkanélküli segélyben tartósan részesülők száma csaknem két éve a legmagasabb szintre, 1,87 millióra főre emelkedett azt követően, hogy a november 11-én véget ért héten a vártnál nagyobb mértékben, 231 ezer fővel nőtt az új segélykérelmek száma.

Ennek hatására a dollár ismét számottevően gyengült az euróval szemben, így ismét az 1,088-as szintek közelében mozog a jegyzés.

eurusd1116

Meglepő hír érkezett Amerikából, büntetik is a dollárt rendesen

Az amerikai munkanélküli segélyben tartósan részesülők száma csaknem két éve a legmagasabb szintre emelkedett, hangsúlyozva, hogy a munkavállalóknak egyre nehezebb új állást találniuk. Ez annak a bizonyítéka, hogy a Fed kamatemelései elkezdték lehűteni a gazdaságot, vagyis vélhetően nem lesz további kamatemelés. A dollár gyengülni kezdett az adatközlés után.

Tovább a cikkhez

Kisebb korrekció jöhet Amerikában

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Nasdaq 0,3, míg a Dow és az S&P 500 egyaránt 0,1 százalékos mínuszban nyithatnak.

Kellemetlen meglepetés az Alibabától, szakad az árfolyam

Ugyan az Alibaba második negyedéves számai a vártnak megfelelően alakultak, de a friss számok közzétételét követően érkezett néhány meglepetés. A cég története során először fog osztalékot fizetni, annak viszont már kevésbé örültek a befektetők, hogy a vállalat elvetette a felhőszolgáltatásának kiválási terveit az amerikai exportkorlátozás okozta nehézségekre hivatkozva, emellett élelmiszerüzletágának tőzsdei IPO-ját is elhalasztotta.

Tovább a cikkhez

Egyre lentebb a magyar tőzsde

A BUX már 0,9 százalékos mínuszban van. A blue chipek sem teljesítenek jól, a nap eddigi részében az OTP esett a legnagyobb mértékben, 1,3 százalékot.

bux1116

Korrekcióban a magyar tőzsde is

A nemzetközi tőzsdékhez hasonlóan a magyar tőzsdén is korrekcióval telik a kereskedés. A blue chipek közül stagnál a Magyar Telekom, legnagyobb mértékben a Mol részvényei estek a nap eddigi részében.

Tovább a cikkhez

Korrekció

A DAX kivételével korrekcióban vannak a vezető európai tőzsdék, amíg a német index 0,4 százalékot emelkedett a nap eddigi részében, addig a francia CAC 0,3, az angol FTSE pedig 0,5 százalékos vesztett értékéből.

dax1116

Esik a magyar tőzsde

A nemzetközi piacokhoz hasonlóan a magyar tőzsdén is korrekciót láthatunk, a BUX már 0,6 százalékos mínuszban van.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Duplázódó bevételre számít, régiós vezető szerepre tör a Waberer’s

Bemutatta frissített stratégiáját a Waberer’s Csoport, melyben azzal számol, hogy 2027-re a közép- és kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává válik, miközben árbevétele és EBIT (üzemi) eredménye a tavalyi közel duplájára emelkedik. A vállalat a növekedést további beruházásokkal, akvizíciókkal, infrastruktúrafejlesztéssel, tevékenységének diverzifikációjával, szolgáltatásai között pedig a hozzáadott érték növelésével tervezi elérni. A stratégia megvalósítása során kiemelt figyelmet élveznek a fenntarthatósági szempontok, és a vállalat a tőkepiaci aktivitását is fokozni kívánják.

Tovább a cikkhez

Újabb kapacitásbővítés az Alteonál

A soproni erőművében lévő villamos fűtésű kazán után az Alteo újabb két, egyenként 6 MW-os eszközt integrált Szabályozási Központjába, így már a kazincbarcikai, valamint a tiszaújvárosi fűtőerőművekben is elhelyezett kazánokkal megtermelt forróvíz a helyi távfűtési rendszerben hasznosulhat - derül ki a vállalat csütörtöki közleményéből.

Tovább a cikkhez

Magyar ipari csoport vásárolna meg egy spanyol vonatgyártót

A spanyol Talgo vonatgyártó csütörtökön bejelentette, hogy ajánlatot kaptak a vállalat valamennyi részvényére egy ismeretlen magyar ipari csoporttól.

Tovább a cikkhez

A rekordok éve volt az idei a Siemensnél, elszállt az árfolyam

A szeptemberben zárult üzleti év több szempontból is rekordot hozott a Siemens számára, a vállalat ennek ellenére csökkentette jövő évre vonatkozó értékesítési kilátásait az ipari automatizálási üzletág lassabb növekedésére hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Vegyes nyitás Európában

A nyitást követően a vezető európai részvényindexek a DAX 0,4 százalékos pluszban nyitott, a FTSE azonban 0,2, míg a CAC 0,1 százalékos mínuszban van.

cac40_1116

Mínuszos nyitás a magyar tőzsdén

A nyitást követően kisebb mínuszban van a BUX, a blue chipek esnek a Magyar Telekom kivételével.

Tovább a cikkhez

Tőzsdére viszi a Renault az elektromos autós cégét

Jövő tavasszal tőzsdére viheti a Renault az elektromos autó gyártó cégét, az Ampere nevű vállalattól a francia cég azt várja, hogy bevételei 2025-ig több mint háromszorosára emelkednek, írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Beperelték a Pepsit környezetszennyezésért

A PepsiCo-t beperelte New York állam a Buffalo folyó menti műanyagszennyezés miatt, írja a BBC.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az emelkedés Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,5 százalékkal került feljebb, a S&P 500 0,2 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq stagnált.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 0,24 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 1,04 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,02 százalékot esett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,39 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,16 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,07 százalékot emelkedhet.
  • Kisebb negatív irányú korrekcióval nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,07 százalékot eshet, a S&P 500 0,04 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,1 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

2023. november 13-19. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 13. hétfő 8:30 KSH Építőipar szept.
november 13. hétfő 8:30 KSH Ipar (részletes) szept.
november 14. kedd 8:30 KSH GDP (előzetes) Q3
november 14. kedd 8:30 MNB Havi fizetési mérleg szept.
november 15. szerda 8:30 MNB Az MNB statisztikai mérlege okt.
november 17. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok okt.
Nemzetközi makrogazdaság
november 14. kedd 11:00 EU Foglalkoztatás Q3
november 14. kedd 11:00 EU GDP (előzetes) Q3
november 14. kedd 11:00 Németo. ZEW hangulatindex nov.
november 14. kedd 11:00 EU ZEW hangulatindex nov.
november 14. kedd 14:30 USA Infláció okt.
november 15. szerda 0:50 Japán GDP (előzetes) Q3
november 15. szerda 3:00 Kína Ipar okt.
november 15. szerda 3:00 Kína Kiskereskedelem okt.
november 15. szerda 5:30 Japán Ipar szept.
november 15. szerda 8:00 UK Infláció okt.
november 15. szerda 11:00 EU Ipar szept.
november 15. szerda 14:30 USA Kiskereskedelem szept.
november 17. péntek 11:00 EU Infláció okt.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 44,6 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 8,6 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 80,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 8,3 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 7,9 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 991,21 0,5% 2,6% 3,9% 5,6% 4,2% 38,4%
S&P 500 4 502,88 0,2% 2,7% 4,0% 17,3% 12,8% 64,9%
Nasdaq 15 817,18 0,0% 3,3% 5,5% 44,6% 33,2% 129,6%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 519,7 2,5% 4,2% 3,7% 28,5% 19,8% 53,7%
Hang Seng 18 079 3,9% 2,9% 1,5% -8,6% -1,4% -30,7%
CSI 300 3 607,25 0,7% -0,1% -1,5% -6,8% -6,7% 11,3%
Európai részvényindexek              
DAX 15 748,17 0,9% 3,4% 3,7% 13,1% 9,5% 38,7%
CAC 7 209,61 0,3% 2,5% 2,9% 11,4% 8,6% 43,2%
FTSE 7 486,91 0,6% 1,2% -1,5% 0,5% 1,6% 6,4%
FTSE MIB 29 466,93 0,4% 3,6% 4,4% 24,3% 19,3% 55,9%
IBEX 9 640,7 0,2% 3,8% 4,4% 17,2% 17,7% 6,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 58 011,31 0,6% 1,3% 3,7% 32,5% 30,9% 48,5%
ATX 3 285,52 0,8% 3,9% 4,4% 5,1% 1,9% 4,8%
PX 1 385,6 0,8% 0,8% 2,9% 15,3% 11,1% 28,2%
WIG20 73 688,5 -0,7% 3,0% 9,9% 28,2% 30,7% 30,8%
Magyar blue chipek              
OTP 14 055 0,3% 2,4% 4,5% 39,0% 33,9% 23,4%
Mol 2 876 1,3% 0,1% 2,7% 10,5% 9,9% -7,5%
Richter 8 990 0,4% 1,1% 3,3% 8,3% 9,8% 69,9%
Magyar Telekom 613 0,8% 1,0% 4,8% 80,8% 93,4% 40,4%
Nyersanyagok              
WTI 77,26 -2,0% 1,8% -11,9% -3,7% -11,1% 36,8%
Brent 81,2 -1,7% 2,0% -10,7% -4,4% -13,6% 20,9%
Arany 1 958,4 -0,5% 0,0% 2,0% 7,9% 10,6% 61,4%
Ezüst 23,45 1,4% 3,0% 3,2% -1,3% 9,1% 64,3%
Devizák              
EURHUF 376,2 0,1% -0,7% -3,1% -6,1% -7,6% 16,9%
USDHUF 346,2336 -0,2% -2,2% -6,4% -7,7% -11,9% 21,8%
GBPHUF 431,0950 -0,2% -0,8% -3,9% -4,6% -8,6% 18,7%
EURUSD 1,0866 0,3% 1,5% 3,4% 1,8% 4,8% -4,0%
USDJPY 150,8200 0,0% 0,0% 0,8% 13,2% 8,3% 33,2%
GBPUSD 1,2444 -0,1% 1,3% 2,5% 3,4% 4,6% -2,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 37 877 6,5% 6,3% 41,0% 128,1% 124,5% 578,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,56 2,3% 1,1% -1,3% 19,0% 19,6% 46,4%
10 éves német állampapírhozam 2,6 1,2% 0,7% -3,8% 1,3% 23,8% 621,1%
10 éves magyar állampapírhozam 7,1 -2,3% -1,7% -4,3% -23,2% -17,4% 93,5%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Még az is lehet, hogy óriástőzsde születik
GettyImages-1737971844
iran-hormuzi-szoros-oman-jemen-szaud-arabia-egyesult-arab-emiratusok-afganisztan-pakisztan-perzsa-obol-arab-obol
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Még az is lehet, hogy óriástőzsde születik