Befektetés elemzése
Üzlet

Erősödgettek az amerikai tőzsdék

Portfolio
A napokban közzétett híreket emésztik ma a befektetők: összességében kifejezetten jól alakult az amerikai inflációs adat és nagyobb lett a munkanélküliség is a vártnál, ezek pedig növelik a kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozásokat. Ennek köszönhetően leginkább az optimizmus volt a jellemző ma a nemzetközi piacokra, emelkedést láthattunk Európában, és enyhén felfelé mozdultak az amerikai részvényindexek is.

Minimális elmozdulás pénteken

A hét utolsó kereskedési óráiban már nem történtek nagy események, amelyek megmozgatták volna az amerikai részvénypiacokat. A vezető részvényindexek közül a Dow mindössze 0,01%-os, az S&P 500 0,13%-os, a Nasdaq 0,08%-os emelkedéssel zárta a pénteki napot. Összességében az elmúlt három hét így is a legnagyobb emelkedést hozta az amerikai tőzsdéken 2020 óta.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Csökkentek az állampapírhozamok a héten

A hosszú amerikai kötvényhozamok pénteken csökkentek, a 30 éves hozama az év legmeredekebb négyhetes csökkenését könyvelte el, köszönhetően annak, hogy a legutóbbi adatok a gazdaság lassulására utaltak, és a befektetők felkészültek a rövidített hálaadási ünnepi hétre - írja a MarketWatch.

A 2 éves állampapír hozama 4,907%-ra változott, ami 15,3 bázispontos heti csökkenést jelent, a 10 éves állampapír hozama 4,441%-ra, a héten 18,6 bázisponttal csökkent. A 30 éves állampapír hozama 4,597% a héten 13,6 bázisponttal került lejjebb.

Nagyot drágult az olaj

Jelentősen, 4,05%-kal erősödött a decemberi szállítású WTI típusú kőolaj árfolyama, így 75,9 dolláron zárta a kereskedést. A vezető részvénypiaci indexek közül a Dow mindössze 0,02%-os, az S&P 500 és a Nasdaq egyaránt 0,16%-os emelkedést mutat csütörtöki záróértékéhez képest. Úgy néz ki, hogy a Dow számára ez lesz a harmadik egymást követő emelkedő hét.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Nem találják az irányt a tőzsdék

Kisebb eséssel indult a nap az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones stagnál, a S&P 500 0,1 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal került lejjebb.

Tovább a cikkhez

Kik sínylik meg igazán az amerikai jegybank politikáját?

A Federal Reserve infláció visszaszorítására irányuló cselekedetei bár hosszú távú jót tesznek az amerikai gazdaság számára, de olyan vállalatok fizetik meg most ennek az árát, mint például a Walmart - mondta Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője.

Tovább a cikkhez

Egyre rosszabb a helyzet a magyar tőzsdén

A hazai blue chipek közül a Mol teljesít a legrosszabban.

Tovább a cikkhez

Sorra kapja a pofonokat a Wizz Air - Mégis itt az idő beszállni?

Igencsak eseménydúsan alakultak az elmúlt napok a Wizz Air háza táján. Az első féléves rekordbevétel után a menedzsment csökkentette az éves profitvárakozását, amit kétszámjegyű árfolyamesés, majd azt követően gyors felpattanás és célárvágások sora követett. A kedvezőtlen események ellenére azonban úgy tűnik, hogy van erő a papírban, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e már beszállni.

Tovább a cikkhez

Mi a közös a mesterséges intelligenciában és a klímaváltozásban?

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia olyan, mint az éghajlatváltozás, mivel világszerte elterjed, és az embereknek globálisan közös felelőssége, hogy tudatosan és megfelelő óvatossággal viszonyuljanak hozzá.

Tovább a cikkhez

Egyre feljebb Európa

A késődélutáni órákban egyre jobb a hangulat a vezető európai tőzsdéken, a DAX már 0,7 százalékos pluszban van, a CAC 0,8 százalékkal, az FTSE 100 pedig 0,9 százalékkal került feljebb.

A napokban közzétett híreket emésztik a befektetők: összességében kifejezetten jól alakult az amerikai inflációs adat és nagyobb lett a munkanélküliség is a vártnál, ezek pedig növelik a kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozásokat.

dax073456

Rossz hír érkezett, beszakadt a Volvo árfolyama

A Volvo Cars részvényei ma reggel 14 százalékot zuhantak, miután a cég anyavállalata, a Zhejiang Geely Holding megkezdte a svéd autógyártó mintegy 100 millió részvényének piacra dobását.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az esés az OTP-nél

Korábban már többször írtunk arról, hogy az OTP grafikonján egy emelkedő trendcsatornára volt érdemes figyelni, szeptember közepe óta ebben haladt az árfolyam, és ahogy arra felhívtuk a figyelmet: ha ebből a csatornából érdemben kilép az árfolyam, akkor jöhetnek markáns mozgások a részvénynél.

Tegnap meg is történt az áttörés: nap közben lefelé lépett ki az árfolyam a trendcsatornából, ma pedig folytatódik az esés, jelenleg 0,4 százalékos mínuszban van a jegyzés.

otprövid11

Ez lehet a mi korunk aranya

Alexis Ohanian fényesebb, tisztább jövőt jósol a kriptovalutáknak, és a bitcoint az arany modernkori változatának tekinti. A Reddit társalapítója szerint a kriptoipar a "spekuláció és kaszinóhangulat" helyett a szélesebb körű elfogadás felé fog rövidesen elmozdulni.

Tovább a cikkhez

Nagy tervekkel állt elő a Waberer's, domináns szolgáltatóvá válna a régióban

A Waberer's meghirdette friss stratégiáját, amelyben a menedzsment a bevétel és a profit jelentős növekedésével számol, és régiós vezető szerep elérését tűzi ki célként. A vállalat emellett tőkepiaci jelenlétét is növelné, és hamarosan egy tőkepiaci stratégiát is be fog mutatni. A vállalati stratégia egyes elemeiről, az országba betelepülő gyártókapacitások nyújtotta lehetőségekről, a jövőbeli tervekről, és többek között az iparági trendekről kérdeztük Barna Zsoltot, a Waberer's elnök-vezérigazgatóját.

Tovább a cikkhez

Jó felütéssel indul a nap

Emelkednek a vezető európai tőzsdék a piacnyitásban, a DAX 0,3 százalékos emelkedése mellett a CAC 0,4 százalékkal, a FTSE 100 pedig fél százalékkal került feljebb, de a spanyol és a milánói börzék is pozitív tartományban mozognak.

dax033457654

Megjött a figyelmeztetés: ez teljesen meg fogja változtatni az életünket

Az elmúlt évek gyors fejlődése ellenére a Microsoft társalapítója, Bill Gates szerint a mai mesterséges intelligencia szoftverek még mindig "elég buták" - olvasható a GatesNotes nevű blogján megjelent bejegyzésben. A szakember szerint azonban néhány éven belül teljesen meg fogják változtatni az életünket az AI-térben felbukkanó lehetőségek.    

Tovább a cikkhez

Merre indul el a magyar tőzsde?

Kisebb elmozdulásokat láthatunk a hazai blue chipek piacán, miközben a BUX az irányt keresi.

Tovább a cikkhez

Hitler, náci párt, antiszemitizmus - Egy világmárka már letiltotta a hirdetéseit az X-en

Az IBM azonnali hatállyal kivonta a hirdetéseit az X-ről, miután a vállalat hirdetései Adolf Hitlert és a náci pártot támogató posztok mellett jelentek meg, írja a MarketWatch.

Tovább a cikkhez

Itt a YouTube nagy dobása, új funkció jön!

A YouTube egy új, mesterséges intelligenciával működő funkciót vezet be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy napjaink leghíresebb zenészeinek hangját felhasználva hangfelvételeket készítsenek - jelentette be a vállalat csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Itt a nagy bejelentés, hamarosan autót is lehet venni az Amazonon

Újabb termékkel bővül azoknak az áruknak a köre, amiket online, az Amazonnál is meg lehet vásárolni, jövőre ugyanis autót is lehet majd rendelni a világ egyik vezető online kiskereskedőjétől.

Tovább a cikkhez

Nagyot esett tegnap a bitcoin

Nem volt jó napjuk a kriptopiaci befektetőknek tegnap, a legjelentősebb valutaként számon tartott bitcoin 4,5 százalékot esett az amerikai munkanélküli segélykérelmek számáról érkező friss adat után.

btcrövid1

Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,1 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,1 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,1 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,49 százalékos pluszban van, a Hang Seng 1,91 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,96 százalékot emelkedett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,57 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,54 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,46 százalék pluszban nyithat.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,09 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,1 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,06 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma reggelre itthon a jegybank nemzetközi tartalékainak alakulása marad, míg az Eurostat az októberi inflációs adatokat közli, melyekből az is kiderül, mire volt elég a 10 százalék alá csúszó magyar áremelkedés. Valószínűleg ez még mindig a legmagasabb volt a kontinensen, de közelíthetünk a többi országhoz.

2023. november 13-19. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 13. hétfő 8:30 KSH Építőipar szept.
november 13. hétfő 8:30 KSH Ipar (részletes) szept.
november 14. kedd 8:30 KSH GDP (előzetes) Q3
november 14. kedd 8:30 MNB Havi fizetési mérleg szept.
november 15. szerda 8:30 MNB Az MNB statisztikai mérlege okt.
november 17. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok okt.
Nemzetközi makrogazdaság
november 14. kedd 11:00 EU Foglalkoztatás Q3
november 14. kedd 11:00 EU GDP (előzetes) Q3
november 14. kedd 11:00 Németo. ZEW hangulatindex nov.
november 14. kedd 11:00 EU ZEW hangulatindex nov.
november 14. kedd 14:30 USA Infláció okt.
november 15. szerda 0:50 Japán GDP (előzetes) Q3
november 15. szerda 3:00 Kína Ipar okt.
november 15. szerda 3:00 Kína Kiskereskedelem okt.
november 15. szerda 5:30 Japán Ipar szept.
november 15. szerda 8:00 UK Infláció okt.
november 15. szerda 11:00 EU Ipar szept.
november 15. szerda 14:30 USA Kiskereskedelem szept.
november 17. péntek 11:00 EU Infláció okt.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 44,7 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 9,9 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 80,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 7,1 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 9,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 945,47 -0,1% 3,1% 2,8% 5,4% 4,1% 37,5%
S&P 500 4 508,24 0,1% 3,7% 3,1% 17,4% 13,9% 64,8%
Nasdaq 15 833,17 0,1% 4,2% 4,4% 44,7% 35,3% 130,6%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 424,41 -0,3% 2,4% 5,6% 28,1% 19,3% 54,2%
Hang Seng 17 832,82 -1,4% 1,8% 1,1% -9,9% -2,3% -31,9%
CSI 300 3 572,36 -1,0% -1,1% -1,5% -7,7% -6,8% 9,7%
Európai részvényindexek              
DAX 15 786,61 0,2% 2,8% 3,6% 13,4% 10,9% 39,2%
CAC 7 168,4 -0,6% 0,8% 2,1% 10,7% 8,5% 42,6%
FTSE 7 410,97 -1,0% -0,6% -2,9% -0,5% 0,8% 5,7%
FTSE MIB 29 258,1 -0,7% 2,1% 3,1% 23,4% 19,3% 55,0%
IBEX 9 667,4 0,3% 2,8% 4,1% 17,5% 19,3% 6,7%
Régiós részvényindexek              
BUX 57 565,67 -0,8% 0,5% 2,2% 31,4% 30,0% 46,4%
ATX 3 261,95 -0,7% 1,9% 3,3% 4,3% 2,3% 4,1%
PX 1 384,04 -0,1% 1,0% 2,1% 15,2% 11,7% 28,1%
WIG20 73 738 0,1% 1,8% 5,4% 28,3% 32,6% 33,0%
Magyar blue chipek              
OTP 13 910 -1,0% 1,2% 2,7% 37,6% 32,6% 21,3%
Mol 2 862 -0,5% 0,2% 0,7% 10,0% 9,8% -8,0%
Richter 8 890 -1,1% -0,3% 2,5% 7,1% 8,2% 67,1%
Magyar Telekom 613 0,0% -0,2% 5,1% 80,8% 92,8% 44,2%
Nyersanyagok              
WTI 73,5 -4,9% -3,7% -15,2% -8,4% -14,1% 30,2%
Brent 77,51 -4,5% -3,2% -13,7% -8,7% -16,7% 15,4%
Arany 1 982,65 1,2% 1,2% 3,2% 9,2% 11,7% 62,4%
Ezüst 23,82 1,6% 4,1% 5,1% 0,3% 11,2% 65,9%
Devizák              
EURHUF 376,6250 0,1% -0,3% -2,5% -5,9% -8,3% 17,0%
USDHUF 346,2423 0,0% -1,8% -5,5% -7,7% -12,3% 22,6%
GBPHUF 430,8550 -0,1% -0,9% -3,6% -4,6% -8,2% 19,1%
EURUSD 1,0878 0,1% 1,5% 3,1% 1,9% 4,5% -4,5%
USDJPY 150,9100 0,0% 0,0% 0,8% 13,3% 8,3% 33,7%
GBPUSD 1,2441 0,0% 1,2% 2,1% 3,4% 4,6% -3,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 36 165 -4,5% -1,4% 26,8% 117,8% 117,2% 556,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,47 -2,0% -4,0% -5,0% 16,6% 20,6% 45,1%
10 éves német állampapírhozam 2,55 -1,8% -2,7% -7,3% -0,6% 27,4% 581,3%
10 éves magyar állampapírhozam 7 -1,4% -3,3% -5,9% -24,3% -19,3% 91,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Gázaváros
Giorgia Meloni
hotel szálloda
stoltenberg2
hó hegy Ausztria
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
cocacolagyar