koronavírus vakcina
Üzlet

Súlyos, ami a Covid-oltásoknál zajlik, a Pfizer-vakcina és a Moderna-vakcina gyártói érintettek

Portfolio
Zuhannak a koronavírus-vakcinák értékesítései világszerte, a legújabb Pfizer-vakcina és Moderna-vakcina sem kelendő már, az oltakozási hajlandóság mélyponton van. Ez rossz hír a vakcinagyártók befektetőinek, a bevételekkel együtt ugyanis a részvényárfolyamok is esnek, a Pfizer papírjai például már a koronavírus-járvány előtti szinten állnak. De a folyamatnak lehet pozitív hozadéka, az erőforrások ugyanis az új fejlesztések felé fordulhatnak, az mRNS-technológiával pedig a Covid-vakcina csak az első lehetett a sorban. Ígéretesek a rák elleni vakcinák, de a legújabb innovációk között van a génterápia, és az elhízás elleni gyógyszerek is - írja a The Wall Street Journal.

Két évvel ezelőtt ilyenkor nagyban tombolt a koronavírus-járvány a világban, felbukkant egy új, aggasztó variáns, ami az omikron nevet kapta, és a járványügyi szakemberek a Covid-vakcinák frissítését szorgalmazták, mert a korábbi oltások már nem biztosítottak megfelelő védettséget. Ez a vakcinagyártók részvényárfolyamát felfelé hajtotta, olyannyira, hogy 2021. november végére a Pfizer piaci kapitalizációja felülmúlta a 300 milliárd dollárt, ami 50 százalékkal magasabb a járvány előtti szintnél, a kis biotechnológiai cég, a Moderna részvényenek árfolyama pedig több mint megtizenötszöröződött ugyanezen időszakban.

pfizer231120
A Pfizer árfolyamának alakulása

A Pfizer volt az első gyógyszergyártó vállalat, amely 100 milliárd dollárt meghaladó éves bevételt ért el, és ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy Covid-vakcináit és antivirális készítményeit világszerte vásárolták a kormányok a járvány közepette.

Most azonban, hogy a világjárványnak vége, a koronavírus-vakcinák és a kezelésükre alkalmazott terápiás készítmények értékesítései összezuhantak.

Az oltakozási hajlandóság rendkívül alacsony, a felnőtt lakosság mindössze 14 százaléka kapta meg a legújabb Covid-oltást az Egyesült Államokban. A Pfizer nemrég 5,5 milliárd dolláros leírást könyvelt el a koronavírushoz kapcsolódó termékein, amit azzal indokolt, hogy a vártnál gyengébb a kereslet. A vállalat harmadik negyedéves bevételei több mint 40 százalékkal estek vissza az előző év azonos időszakához képest, ami szintén a vakcina számlájára írható. Erre válaszul a Pfizer elbocsátásokba kezdett, több száz dolgozójától válik meg.

Az eredmények csökkenése közepette a Pfizer részvényeinek árfolyama jelenleg már alacsonyabban áll, mint a járvány kitörésekor, a Moderna pedig mintegy 100 milliárd dollárt veszített piaci kapitalizációjából az elmúlt két évben, ahogy a bevételek visszaesésével a nyeresége is csökkent. A légúti betegségek elleni vakcinák fejlesztései sem haladnak a legjobban a Modernánál, szeptemberben leállították a kombinált koronavírus–influenza vakcina, valamint a humán metapneumovírus és parainfluenza elleni védőoltások fejlesztését.

monderna
A Moderna árfolyamának alakulása

A koronavírus-vakcinák keresletének zuhanása kevéssé meglepő és nem is feltétlenül rossz hír, ugyanis az erőforrások más gyógyszeripari kutatások és fejlesztések felé fordulhatnak – írja véleménycikkében a The Wall Street Journal.

Az oltóanyagok ellaposították a járványgörbét, de hasznot húztak belőle a politikusok is, akik feloldhatták a lezárásokat és eltörölhették a maszkhordási kötelezettséget. Viszont az oltások kötelező tételével és az oltás mellett szóló marketingkampányokkal negatív hatást is kiváltottak, ugyanis a közvélemény bizalmatlanabbá vált a gyógyszergyártókkal szemben, pont egy olyan korszakban, amikor az innováció fénysebességgel halad előre a szektorban. A The Wall Street Journal újságírója sérelmezi azt is, hogy bár a koleszterincsökkentők és a cukorbetegség elleni gyógyszerek megelőzhetik a szívrohamokat és a súlyos szövődményeket, amelyek jelenleg népbetegségnek számítanak, mégsem indít az amerikai kormány reklámkampányokat, amely a Lipitor vagy az Ozempic használatára buzdítaná a lakosságot.

A koronavírus-vakcinák csak az elsők voltak az mRNS-technológiát alkalmazó kezelések sorában, a technológia ígéretes a daganatos és más krónikus megbetegedések kezelésére is.  A The Wall Street Journal cikke a legújabb fejlesztésekre példaként említi a génterápiákat, amelyek élethosszig tartó örökletes betegségeket gyógyíthatnak egyszeri kezelésekkel. Az amerikai gyógyszerhatóság például a jövő hónapban két olyan terápiát hagyhat jóvá, amely sarlósejtes betegséget fordíthat vissza – ez a betegség mintegy 100 ezer amerikait érint. A Pfizer közben olyan génterápián dolgozik, amely a vérzékenységben szenvedők szervezetében a véralvadást segítené, a Moderna pedig melanóma elleni vakcinát fejleszt az amerikai Merck gyógyszergyártóval közösen, amely az immunrendszert képezné ki a daganatos sejtek felkutatására és elpusztítására. Eddig eredményesnek tűnik a fejlesztés, tavalyi klinikai vizsgálatok alapján a vakcina 44 százalékkal csökkentette a halálozást vagy a betegség kiújulását ennél a ráktípusnál. A BioNTech a Genentech-kel együttműködve a hasnyálmirigyrákra fejleszt vakcinát, amely az első teszteken 50 százalékkal csökkentette a visszaesés esélyét.

Ne feledkezzünk meg a tőzsde legutóbbi kedvenceiről, az elhízás elleni gyógyszerekről sem, amelyek gyártói között most élen jár az Eli Lilly és a Novo Nordisk, de a koronavírus-vakcina fejlesztői közül a Pfizer és az AstraZeneca is beszállt a versenyfutásba. A piac óriási, hiszen az amerikaiak 70 százaléka számít jelenleg elhízottnak, a súlycsökkentéssel együtt pedig a páciensek egészségi állapota is javulhat. Az évek óta folyó tesztek bizonyítják, hogy csökken a stroke, a szívinfarktus és más kardiovaszkuláris halálesetek száma a gyógyszerrel fogyó személyeknél, a Novo Nordisk által piacra dobott Wegovy nevű gyógyszer például mintegy 1 százalékkal csökkentette a halálozást a klinikai vizsgálatok szerint a kontrollcsoporthoz képest. Az eredményeket látva a befektetők ráugrottak a sztorira, a Novo Nordisk és az Eli Lilly piaci kapitalizációja együttesen már eléri a 900 milliárd dollárt. De kérdéses, hogy meddig tart ki a részvénypiaci eufória, az erős piaci verseny ugyanis előbb-utóbb erodálhatja a profitokat a gyors növekedési potenciállal kecsegtető üzletágban.

novonor231120
A Novo Nordisk árfolyamának alakulása

Címlapkép forrása: Los Angeles Times via Getty Images

karácsony gergely property market reloaded konferencia
bull bear tőzsde
bét
boksz kiütve
Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
budapest magyarország magyar gazdaság
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde