ProTAR magyar katonai drón
Üzlet

Digitális katona, drónok, műholdak – Elmondta a 4iG, hogy mit tervez a Rheinmetall-lal

Portfolio
Befektetői napot tartott ma a Rheinmetall, amelyen szó esett a 4iG Csoporttal való együttműködésről, és friss számokat is közölt a két vállalat az egyes területeken várható bevételekről – derül ki a BÉT honlapján publikált prezentációból.  Az eseményen, amelyen 40 befektető és elemző vett részt, Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke és többségi tulajdonosa, Fekete Péter, a cégcsoport vezérigazgatója, valamint Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója ismertette az együttműködés részleteit, a terveket és célokat.

A 4iG és a Rheinmetall prezentációjának főbb pontjai:

 • A 4iG Csoport és a Rheinmetall stratégiai együttműködésnek két fő pillére van, az egyik, hogy 2022 márciusában a német védelmi cég 25,1 százalékos részesedést szerzett a 4iG Csoportban, a másik, hogy közös üzletfejlesztés zajlik.
 • Az együttműködés egyik területe az IT szolgáltatás. A 4iG és a Rheinmetall közös vállalaton, a 4iG Digital Services Kft.-n keresztül nyújt információs technológiai szolgáltatásokat külső és belső ügyfeleknek. A tervek között szerepel, hogy 2028-ig a 4iG átveheti a Rheinmetall civil autóipari szegmensének informatikai ellátásával kapcsolatos szolgáltatásokat, akár 100 százalékban.
 • A 4iG biztosíthatja a Rheinmetallnak a termelés és gyártás digitalizációját, az Ipar 4.0 innovációk bevezetésével a védelmi ipari gyártási folyamatokban a Rheinmetall magyarországi üzemeiben, valamint teljes körű digitalizációs szolgáltatások nyújtásával a német cég összes telephelyén.
 • Az együttműködés kiterjed a harctéri IoT és 5G magánhálózatokra, kihasználva a 4iG Csoport mobil magánhálózati képességeit dinamikus harctéri környezetekben, nagy sebességű, alacsony késleltetésű, biztonságos kapcsolatot biztosítva.

  Ezen a területen a közös üzletfejlesztéstől akár 1 milliárd euró árbevételt vár a két vállalat.

 • A 4iG Csoport és a Rheinmetall a védelmi erők digitalizációját tűzte ki célul a digitális katona, valamint a szimulációs és tréning rendszerek fejlesztésével. A digitálisrendszer-megoldásoktól a katonai hatékonyság növelését várják amellett, hogy a harctéri szimulációs és kiképzési célokat támogathatják.

  Ezen a területen öt év alatt 200-300 millió euró bevételt vár a 4iG Csoport és a Rheinmetall.

 • Az űrtechnológia területén a drónfejlesztésben és műholdpiacon is adódnak lehetőségek. A drónokkal a hírszerzési, megfigyelési, kommunikációs és aknamező-felderítés az a terület, ahol szinergialehetőségeket lát a két vállalat. A jövőben a dróngyártási kapacitások kiszervezése is szóba jöhet Magyarországra.
 • A műholdak esetén pedig a műholdas összeköttetés lehetőségét és Föld-megfigyelési szolgáltatásokat említi lehetőségként a 4iG prezentációja az EU és a NATO tagországai számára, ami egy gyorsan növekvő iparág, magas belépési korlátokkal és nagy értékpotenciállal.

  A stratégiai fókusz jelentős piaci részesedés szerzése, ami 1,5-2 milliárd eurót hozhat a két vállalatnak.

A Portfolio kérdésére válaszolva a 4iG elmondta, hogy a bevételi célok 3−5 éves időtávon valósulhatnak meg, ezek megoszlása a 4iG Csoport és a Rheinmetall között majd attól függ, hogy milyen közös vállalatokat hoznak létre, milyen tulajdoni aránnyal.

4igrheinmetall
Forrás: 4iG

A 4iG részvényeinek árfolyama ma 0,4 százalékos mínuszban áll, ami megfelel a magyar piacon uralkodó hangulatnak, a BUX hasonlóan 0,5 százalékot esett.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Portfolio

föld ég globális felmelegedés
Israel-merkava-ii-pancelos-harckocsi-tuzetnyit
usa fed fed usa
Gázaváros
Giorgia Meloni
hotel szálloda
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
cocacolagyar