argentina peso
Üzlet

Durva, amit az argentin tőzsde művel ma

Portfolio
Az argentin tőzsde Merval indexe 18 százalékkal erősödött a keddi kereskedés kezdetekor, a hétfővel megtoldott háromnapos hosszú hétvége utáni első munkanapon, amikor elnökválasztás második fordulójában Javier Milei került ki győztesként.

A világ nyolcadik legnagyobb területű országában hatalmas változások várhatók, ha Javier Milei sikerrel jár programja teljesítésében. Argentína két évtizede legnagyobb válságát éli át, az infláció már a 143 százalékot ostromolja, a lakosság 40 százaléka szegénységben él. A katasztrofális helyzetben sokak számára jobboldali, elitellenes, sőt anarchokapitalista Milei a remény megtestesítője.

A közgazdász végzettségű Javier Milei a minimális kormányzati beavatkozás mellett kardoskodik, a jegybank megszüntetését ígérte és azt javasolta, hogy a nemzeti valutát dollárral váltsák fel. A gazdasági problémák megoldása érdekében komoly költségvetési kiadáscsökkentést szorgalmaz, ígérete szerint az állam nem ad megrendeléseket infrastrukturális projektekre és magánkézbe adna számos nagy állami céget.

Javier Miley többször kijelentette, hogy nem kívánja fejleszteni a kapcsolatokat Brazíliával, Kínával és Oroszországgal, mivel nem ért egyet ezen államok politikájával, ugyanakkor kijelentette, hogy nem fogja megakadályozni, hogy a magáncégek üzleteljenek ezekkel az országokkal – írja az MTI.

Az argentin tőzsde mai szárnyalásában kiemelkedik az állami energetikai vállalat, az YPF részvénye, amely 30 százalékot emelkedett a privatizáció lehetőségének hírére – írja a Reuters. A bankok szintén jól teljesítenek, tegnap az amerikai piacon forgó részvények közül a Bancoi Macro, a Banco BBVA Argentina és a Grupo Financiero Galicia 17-24 százalékos emelkedést könyvelt el.

ypf_231121

Címlapkép forrása: Getty Images

Keddig még maradhat a semmittevés a forint piacán
Property Awards, kép forrása: Stiller Ákos/Portfolio
pfizer vakcina gyógyszergyártó
szélerőmű
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eli lilly