Előfizetői tartalom

Lesújtó elemzés érkezett: már a zéró kibocsátás sem elég

Portfolio
A nettó nulla kibocsátás elérése kulcsfontosságú az éghajlatváltozás mérséklése és a globális felmelegedés korlátozása szempontjából, mivel egyensúlyba hozza az üvegházhatású gázok kibocsátását és eltávolítását, és végső soron megakadályozza a további környezetkárosodást. A jelenlegi előrejelzések azonban azt mutatják, hogy túl fogjuk lépni az elfogadható szén-dioxid-kibocsátási keretünket. Az éghajlatváltozást akadályozandó céljaink eléréséhez a nettó nulla nem elég. A Roland Berger szakemberei szerint ezért kell elérnünk a negatív kibocsátást - vagyis több CO2-t kell eltávolítanunk, mint amennyit kibocsátunk.

A szén-dioxid megkötésének négy fő módja ismert: a fosszilis kibocsátások forrásánál történő befogás, azaz az ipari folyamatok vagy erőművek kipufogógázaiból származó CO2-kibocsátás elkülönítése, a BECCS, azaz a biomassza energiatermelésre történő felhasználásának kombinálása a szén-dioxid megkötésével és tárolásával, a közvetlen befogás a levegőből...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés