Hirtelen nagyot zuhant a Telekom!
Üzlet

Megszavazta a parlament: megszűnik a közműadó a távközlési cégeknek

Portfolio
Magyarország Országgyűlése törvényt fogadott el ma a hírközlési vezetékeket terhelő közműadó hatályon kívül helyezéséről, 2024. január 1-i hatállyal – tette közzé a Magyar Telekom.

A hazai közműadó története egészen 2012-ig nyúlik vissza, amikor a parlament törvényt fogadott el a közművezetékek adójának 2013. január 1-től történő bevezetéséről. A törvény alapján a fogyasztók vízellátási, szennyvízelvezetési és belterületi csapadékvíz-elvezetési, földgáz-, hő- és villamosenergia-ellátási, valamint hírközlési igényeinek kiszolgálását lehetővé tevő vezetékek nyomvonala után 125 forintot kell méterenként fizetnie az adó alanyának.

A hírközlési vezetékeket terhelő adó 2024-től megszűnik a ma elfogadott törvény alapján, ami egybevág a magyar kormány korábbi ígéretével.

Szeptemberben a Magyar Telekom és a kormány közös nyilatkozatot írt alá, amelyben a Magyar Telekom vállalta, hogy 2024 és 2027 között összesen 123 milliárd forintot kíván vezetékes és mobilhálózat-fejlesztésre fordítani, a magyar kormány pedig közölte, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó-fizetési kötelezettséget 2024 januárjától, a távközlési pótadót pedig 2025 januárjától megszünteti. A távközlési pótadó megszüntetése nem volt új hír, viszont a közműadó megszüntetése meglepetés volt, ennek megfelelően a befektetők pozitívan értékelték a hírt, és óriási raliba kezdett a részvény. Ez nem csoda, hiszen az adó mértéke számottevő, 2023-ban 7,7 milliárd forint a Magyar Telekomnál.

November elején a gazdaságfejlesztési minisztérium hasonló megállapodást kötött a 4iG-vel is, és Nagy Márton az eseményen kiemelte, hogy a közműadó és a távközlési különadó megszüntetéséért cserébe hálózatfejlesztéseket várnak el a távközlési szolgáltatóktól.

Az Országgyűlés által elfogadott közművezetékek adójáról szóló törvény módosítása onnantól hatályos, amikor a köztársasági elnök azt aláírja, és a Magyar Közlönyben kihirdetik − olvasható a Magyar Telekom közleményében.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Shutterstock

m1 autópálya m7 lehajtó
atomreaktor atomenergia franciaország getty stock
A Magyar Államkincstár táblája a Pest Megyei Kormányhivatal ügyfészolgálata falán az V. kerület Alkotmány utca 29-ben
hal döglött hal
m142 Himars-raketa-sorozatveto-raketacsapas
Fortepan/Tildy Istvánné
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Fortepan/Tildy Istvánné