zold energia folyoso Budapest
Üzlet

Rengeteg zöld áramot vásárol Magyarország, összefogott négy másik országgal

Portfolio
"Azerbajdzsánnal, Georgiával, Romániával, Bulgáriával arra szövetkeztünk, hogy nagy mennyiségű zöld energiát importáljunk Európába", amelynek érdekében ma szándéknyilatkozatot is aláírtunk, és a résztvevő országok villamosenergia-vállalatai létrehoznak egy közös vállalatot – jelentette be ma Budapesten Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter az úgynevezett zöld energiafolyosó irányító bizottságának ülését követően azt is elmondta: ha minden jól megy, akkor a következő évtized elején már megkezdődhet a szállítás ezen az útvonalon, amihez az kell, hogy a világ leghosszabb, több mint 1100 kilométeres vízalatti vezetéke elkészüljön.

Szijjártó Péter az azeri, a georgiai, és a román energiaügyi miniszterekkel, valamint a bolgár energiaügyi miniszterhelyettessel közös sajtóértekezleten a tárca összefoglalója szerint az alábbiakat mondta:

  • Magyarország 2030-ig gyakorlatilag 50 százalékkal több villamos energiát fog fogyasztani, amit karbonsemlegesen tervezünk előállítani, ezért is bővíti a kormány a nukleáris és a napenergia-kapacitásokat. Hozzátette: „fontos, hogy a Magyarországra importált villamos energia is karbonsemleges, tehát zöld forrásból származzon. Ezt a célkitűzésünket fogja segíteni a zöld energiafolyosó kiépítése".
  • Azerbajdzsán és Georgia óriási beruházásokat hajt végre a víz- és szélenergia terén, Közép-Európa pedig saját infrastruktúrája fejlesztésébe kezdett, hogy a hálózat alkalmassá váljon minél nagyobb mennyiségű zöld energia importjára a Dél-Kaukázusból, hogy azt a térségbeli államok részben felhasználhassák, részben tovább szállíthassák nyugatra.
  • A projekthez össze kell kötni Georgiát Romániával, és ha ez sikerül, akkor ez lesz a világ leghosszabb, több mint 1100 kilométeres vízalatti vezetéke. Ha minden jól megy, akkor a következő évtized elején már megkezdődhet a szállítás ezen az útvonalon.
  • A felek szándéknyilatkozatot írtak alá a zöld energia terén megvalósuló együttműködésről, amelynek értelmében a közös platformon keresztül koordinálni fogják zöldenergia-stratégiáikat, fejlesztéseiket, és közös munkára kerül sor az innováció területén is.

Az összefoglaló szerint azt is jelezte: "A mai napon döntöttünk arról, hogy a résztvevő országok villamosenergia-vállalatai létrehoznak egy közös vállalatot, amelynek feladata lesz végig vinni a technikai-technológiai megvalósítást. Döntöttünk a közös megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről, amelyre tendert is kiírtunk, és amelyről a döntés, hogy ki készítheti el, december elején meg is fog születni".

Azt is hozzátette: "Emellett közösen lépünk annak érdekében, hogy megfelelő pénzügyi források álljanak rendelkezésre a beruházáshoz, ezért az Európai Bizottság is képviseltette magát a mai ülésünkön" - fűzte hozzá. 

Az azeri zöld áram projektről már tavaly nyár óta érkeznek a hírek, és ebbe a hírfolyamba illeszkedik a mai bejelentés is:

Címlapkép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

gulyas gergely 231130
budapest repülőtér ferihegy

Holdblog Charlie örök

Elhunyt a befektető, Charlie Munger - Warren Buffett harcostársa -, akitől talán a legtöbbet lehet tanulni. Szerencsére...

Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
elon musk