Előfizetői tartalom

Visszatáncolt az Alibaba atyja - Felébredhet végre a szunnyadó óriás?

Mozgalmas éve van az Alibabának: a Covid-időszak során szebb napokat is megélt egykori sztárrészvény háza tájáról szép számmal érkeztek idén hírek: volt itt gigabírság, történelmi átszerveződés, és füstbe ment tervek is. Nemrég pedig még arról is felröppentek hírek, hogy komoly részvényeladást hajthat végre a vállalat atyja, Jack Ma, aki aztán végül visszatáncolt az ügylettől. Megnéztük, hogy mi történt mostanság az Alibabánál, és hogy érdemes lehet-e már a mostani kulcsszinteken a beszállást fontolgatni.

Mi történt mostanában a vállalattal?

Az Ant Group és leányvállalatának, az Alibabának háza táján igencsak felpörögtek az események az idei évben:

  • Az év még bizakodva indult, miután a vállalat atyja, Jack Ma januárban visszatért Kínába, és átadta az Ant Group vezetését. A lépéstől a befektetők kezdetben azt várták, hogy szabadabbá válhat az út a csoport tőzsdei debütálása előtt, hiába.
  • Ezt követően márciusban az Alibaba bejelentette, hogy 6 különálló üzletrészre vál szét, melyek többségét tőzsdére is viszik. A terv szerint ezeknek a különálló szegmenseknek az együttes értéke meghaladja majd az Alibaba égisze alatt működő egység értékét, így teremtve értéket a részvényesek számára, akik később jelenlegi részesedésükkel arányosan kaphatnak részvényeket ezekben az "új" vállalatokban.
  • Júliusban a kínai hatóságok befejezték a több éve tartó szabályozói felülvizsgálatot, és közel 1 milliárd dolláros bírságot szabtak ki az Ant Groupra.
  • Ezt követően a vállalat még egy részvényenként maximum 7,6 százaléknyi részvény-visszavásárlást is bejelentett, ami közel 70 százalékkal alacsonyabban értékelte az Ant Group-ot a már 2020-ban elvetett tőzsdei bevezetéskor belengetett 280 milliárd dolláros piaci kapitalizációhoz viszonyítva.
  • Szeptember végén az Alibaba bejelentette, hogy a hong kongi tőzsdére viszik a vállalat logisztikai részlegét, a Cainiao Network Technology-t.
  • A novemberben közzétett második negyedéves számok a vártnak megfelelően alakultak, emellett a vállalat idén története során először fog osztalékot fizetni.
  • Az igazi hidegzuhany azonban csak a jelentést követő eseményen következett, ahol a cég bejelentette, hogy elvetette a felhőszolgáltatás üzletágának kiválási terveit az amerikai exportkorlátozás okozta nehézségek miatt, emellett élelmiszerüzletágának tőzsdei IPO-ját is elhalasztották.
  • Ha ez nem lenne elég, nemrég az is felmerült, hogy a cég atyja, Jack Ma mintegy 871 millió dollár értékben adhat el Alibaba részvényeket. Az ilyen hírek általában nem sok jót jelentenek egy vállalat számára, ez megmutatkozott az árfolyamban is. Végül azonban csütörtök délelőtt Ma visszatáncolt az üzlettől, mondván, hogy a vállalat részvényeinek értéke annyit csökkent a közelmúltban, hogy már nem érdeke az eladás. (Viszonyításképpen, az Alibaba amerikai tőzsdén jegyzett részvényárfolyama már több mint 10 százalékkal marad el a 2014-es IPO szinttől.)

Mit mutat a grafikon?

A bizonytalanságok ellenére a vállalat részvényei az idei évben "csak" 10 százalékos mínuszban vannak, az idei 121 dolláros csúcsról nézve azonban már jóval magasabb, közel 35 százalékos az esés mértéke.

alibaba1123

A 2020-as történelmi csúcshoz képest azonban már sokkal szembetűnőbb a változás,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés