Előfizetői tartalom

Karnyújtásnyira az új történelmi csúcs az aranynál - Meddig emelkedhet még a nemesfém?

Portfolio
Október eleje óta nagy utat tett meg az arany: a piaci fordulatot ugyan az izraeli konfliktus hozta el, az igazi ralit azonban a csökkenő amerikai infláció és a kamatvágással kapcsolatos várakozások hajtják, olyannyira, hogy máris a májusi történelmi csúcs közelébe emelkedett a sárga nemesfém. Bizakodásra lehet is ok, hiszen az elmúlt években rendre a decemberi hónap volt az arany egyik legerősebb hónapja. Megnéztük, hogy hogyan vélekednek az elemzők a nemesfémről, és azt is, hogy meddig száguldhat még az árfolyam.

Karnyújtásnyira az új történelmi csúcs

Az októberi mélypont elérése óta már több mint 12 százalékot ralizott az arany, a héten ráadásul a lélektani szempontból fontos 2000 dolláros szintet is áttörte a jegyzés, és már csak alig 2 százalékra van az árfolyam a májusban elért 2079 dolláros történelmi csúcsszinttől.

arany1130

Az emelkedés hátterében alapvetően a kamatvágásokkal kapcsolatos növekvő várakozások állnak, miután az amerikai munkaerőpiac már a lehűlés jeleit mutatta októberben, valamint az inflációs számok is meggyőzőek voltak az év tizedik hónapjában az Egyesült Államokban.

Az októberi számok olyannyira meggyőzték a piaci szereplőket, hogy már jövő júniusra kamatvágást áraznak, így nem meglepő módon a dollár is komoly gyengülést mutatott novemberben: a dollár index, amely a hat legfőbb külkereskedelmi partner devizájával szemben mutatja a zöldhasú mozgását pedig közel 3,5 százalékkal csökkent ebben a hónapban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés