Előfizetői tartalom

Napokon belül megszűnik a láthatatlan erő, ami a tőzsdéket repítette

Nagyot mentek november eleje óta a világ részvénypiacai, jó hírekből volt bőven, de volt egy nagy vevő is a piacon, amelyiknek a hatása csak most péntekig tarthat ki.

November eleje óta erős rali bontakozott ki a világ tőzsdéin, az élen az amerikai és a nyugat-európai részvénypiacok meneteltek, az S&P 500 9, a Nasdaq 10 százalékot emelkedett, a vezető német és spanyol részvényindex értéke pedig még ezeknél is nagyobbat emelkedett.

novei

Az emelkedés mögött több tényező is áll:

  • a piaci szereplők elkezdték árazni, hogy az infláció elleni küzdelem sikeres volt, és az amerikai jegybank jövőre már kamatot csökkenthet, ez pedig lendületbe hozta a kockázatos tőkepiaci eszközöket, így a részvényeket,
  • a gyorsjelentési szezon a vártnál jobban alakult,
  • a befektetői hangulatot mérő indikátorok kifejezetten pesszimista képet festettek, ez pedig kontraindikátorként működött, jött is belőle az emelkedés,
  • október végére túladottá váltak a nagy részvényindexek, érett egy felpattanás.

De volt még egy fontos tényező: ez pedig az amerikai vállalati részvényvisszavásárlások.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés