Előfizetői tartalom

Klímacsúcs: nyerésre állnak az olajnagyhatalmak az EU és a klímaváltozást legjobban elszenvedő országokkal szemben

Portfolio
Tervezetten december 12-én befejeződik a COP28 klímacsúcs Dubajban, a zárás előtt az elmúlt napok eseményeit foglaljuk össze a Reuters beszámolói alapján. A legfontosabb, illetve leginkább vitás pont egyértelműen a fosszilis tüzelőanyagok csökkentésére vagy azok fokozatos kivezetésére vonatkozik - ez volt, és ez lesz a legmeghatározóbb kérdés a klímacsúcs mai és holnapi napján. Eldőlni látszik a jövő évi COP29 helyszíne is.

Az elmúlt napokban voltak országok közötti megegyezések, a jövő évi klímacsúcs helyszínére vonatkozó egyeztetések, valamint a legvitásabb, fosszilis energiaforrások kivezetésére vs. csökkentésére vonatkozó vélemények és változások is a klímacsúcson:

Azerbajdzsán lehet a COP29 klímatárgyalások házigazdája

Problémás helyzet állt elő a jövő évi klímacsúcs megrendezési jogával kapcsolatban, miután Oroszország bejelentette, hogy megvétózza az EU bármely tagországának rendezési szándékát. Azerbajdzsán nem tagja az EU-nak, ugyanakkor az Örményországgal való kevésbé békés kapcsolata miatt kérdéses volt, hogy nem érkezik-e újabb vétó. Azerbajdzsán múlt hét végén arról számolt be, hogy megállapodást kötött Örményországgal, amely lehetővé teszi, hogy Baku örmény vétó fenyegetése nélkül pályázhasson a COP29-tárgyalások lebonyolítására.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés