Előfizetői tartalom

Az inflációs izgalom elmúltával visszatér a monetáris elnyomás?

A globális tőkepiac egyik legnagyobb kérdése jelenleg, hogy a 2010-es évek monetáris elnyomása volt-e egy kivételes időszak, ami után most visszatérünk a pozitív reálhozamok világába, vagy az elmúlt két és fél éves inflációs időszak volt a kivételes időszak a monetáris elnyomásban. Erős a gyanúm, hogy a második helyzet fogja jobban lefesteni az előttünk álló évek igazságát. Az ok pedig nem más, mint a fejlett világ demográfiai válsága.

Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Az infláció + reálhozam = nominális hozam leegyszerűsített egyenletből 2022-ben és 2023-ban óriási figyelem esett az inflációs számokra és a nominális hozamok alakulására. Az inflációs adatok és a világ vezető jegybankjainak az elsősorban a pénzromlás ütemének alakulásához igazított monetáris politikai döntései az első számú irányító erőként hatottak a tőkepiacokon. A kötvénykereskedelem a 2010-es évek relatív pangása után újra a reneszánszát élte és éli. Közben egy kicsit a világ megfeledkezett arról, hogy mi is a helyzet a kockázatmentes reálhozamokkal.

A december 13-i Fed-ülést követő sajtótájékoztatón maga Jerome Powell hozta szóba a reálkamatlábak kérdéskörét, azt indikálva a következő évre, hogy a reálhozamoknak csökkenniük kell. Immár hatodik egymást követő hónapban kapunk 3-as számmal kezdődő év/év inflációt az Egyesült Államokban. Az utolsó ismert érték a 3,1 százalékos 2023 novemberi év/év infláció. A következő három hónapra (és kifejezetten januárra és februárra) relatíve magas bázisértékek vannak, ami miatt három hónap múlva simán láthatunk 2,5 százalékos év/éves USA headline inflációs számot. Ami változatlan Fed-kamatszintek mellett azt jelentené, hogy az amerikai jegybank irányadó kamatlába 2007 szeptembere óta nem látott módon haladná meg az éppen aktuális (és emiatt természetesen visszatekintő) év/éves inflációs adatot.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés