Előfizetői tartalom

Tetszhalott volt, most végre felébredt - Új időszámítás kezdődött az arany piacán

Portfolio
Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt években az arany tetszhalott állapotban volt. Hiába a világjárvány, a háború, a magas infláció, vagy az energiaválság: valahogy sehogy sem akart úgy működni, ahogy egy ilyen környezetben vártuk volna: menekülőeszközként. Novemberben azonban valami megváltozott, decemberben pedig már új történelmi csúcsnak örülhettek a befektetők. A piaci szereplők rég voltak ilyen optimisták, és könnyen lehet, hogy a mostani rali még csak a kezdet volt. Valóban elkezdődött egy új időszámítás az arany piacán?

Felébredt az arany

Ahogy azt a bevezetőben is említettük, az arany egyszerűen sehogy sem akart működni menekülőeszközként az elmúlt közel 4 évben. A befektetők inkább a dollárra tekintettek egyfajta "safe heaven-ként", különösen az utóbbi két évben, amikor sok más eszközhöz hasonlóan az aranyra is komoly nyomást helyezett a zöldhasú erőssége.

Idén már egyszer, a tavaszi bankproblémákat követően növekedni kezdett az optimizmus az alacsonyabb kamatokkal kapcsolatban, akkor még hiába. Novemberben azonban már több döntéshozói utalás is érkezett, melynek köszönhetően széles körben évek óta nem látott optimizmus tért vissza a piacokra.

Egy ilyen környezetben pedig rakétaként lőtt ki az arany is, miután a következő években egy, a nemesfém számára igencsak kedvező környezet alakulhat ki, és hiába az infláció legyőzése, vagyis az Amerikában oly sokat emlegetett puha landolás:

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mi áll az emelkedés mögött?
  • Mit hozhat 2024 az arany piacán?
  • Új kihívója akadt az aranynak, mibe érdemes fektetni?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés