Előfizetői tartalom

A nagypapírokon túl is van élet a tőzsdéken - Mibe érdemes fektetni?

Portfolio
Már a tavalyi év vége felé is sokasodtak azon vélemények, melyek szerint a kamatcsökkentések legnagyobb nyertesei valójában nem a nagypapírok, hanem sokkal inkább a kisebb piaci kapitalizációjú részvények lehetnek, az optimizmus pedig az újév elején továbbra is kitart. A Goldman Sachs stratégái ráadásul most azt is elmondták, hogy ezen részvények közül kik lehetnek az igazi nyerők az idei évben, mi pedig megnéztük, hogy milyen hozammal is kecsegtethetnek az említett papírok.

A kispapírok éve lehet 2024

A kis kapitalizációjú részvények tavaly jócskán elmaradtak a nagypapíroktól: a Russell 2000 index "csupán" 15 százalékot emelkedett, miközben az S&P 500 24 százalékkal került feljebb ugyanezen idő alatt, elsősorban a mesterséges intelligencia láznak, és ebből adódóan a "Hét Mesterlövésznek" köszönhetően, ami az index csaknem 30 százalékát teszi ki, ami már csak azért is kiemelendő, hiszen az Alphabet, az Amazon, az Apple, a Microsoft, a Meta Platforms, az Nvidia, valamint a Tesla alkotta csoport részvényei átlagban 75 százalékot emelkedtek 2023-ban.

A már a bevezetőben is említett, kisebb kapitalizációjú részvényekkel kapcsolatos növekvő optimizmust alapvetően jól szemléleti, hogy a Goldman Sachs portfólióstratégái szerint a kispapírok jövőre jóval jobban teljesíthetnek a nagy kapitalizációjú részvényeknél:

A jelenlegi alacsony értékelések és az egészséges gazdasági kilátások együttese azt jelzi, hogy a Russell 2000 Small-Cap indexnek a következő 6 hónapban nagyjából 9 százalékos, a következő 12 hónapban pedig 15 százalékos hozamot kellene elérnie

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés