Előfizetői tartalom

Meddig eshet még a Tesla?

Portfolio
Míg tavaly év vége felé a látványos feltámadás volt, addig mostanra ismét a zuhanó árfolyam lett a fő téma a befektetők körében a Teslánál. A vállalat háza pedig egyre csak sokasodnak a gondok, nemrég pedig az is bejelentésre került, hogy a vörös-tengeri válság miatt leállás jön a cég egyetlen európai gyárában. Megnéztük, hogy hogyan vélekednek az elemzők, és hogy meddig eshet még a részvény.

Mi áll az esés mögött?

Ami a bevezetőben már említett gondokat illeti, nagyban hozzájárul a mostani eséshez, hogy:

  • Január elején a cég bejelentette, hogy második legnagyobb piacukon, Kínában mintegy 1,6 millió autót hívnak vissza, miután az ajtók ütközés közben potenciálisan kinyílhatnak. Emellett Amerikában is kétmillió autót hívnak vissza, miután a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) átfogó vizsgálata után kiderült, hogy az Autopilot rendszer nem avatkozik be következetesen az olyan helyzetekben, amikor a rendszer figyelmeztetéseket küld a jármű vezetője felé.  
  • Továbbá, csütörtökön olyan információk láttak napvilágot, melyek szerint a Tesla béremelésre készül a United Auto Workers (UAW) szakszervezet erőfeszítéseit követően. Ugyanakkor a szakszervezetek nehéz harcra számíthatnak a Tesla dolgozóinak megszervezésében, különösen mivel a vállalat vezérigazgatója, Elon Musk határozottan szakszervezet-ellenes álláspontot képvisel.
  • Továbbá, pénteken jelentette be a vállalat, hogy január 29-től február 11-ig leállítja az autógyártást a Berlin melletti gyárában, mivel a Vörös-tengeren a hajók elleni támadások miatt nincs elég alkatrész az autók legyártásához.
  • Emellett a befektetőket óvatosságra inthetik a január 24-én érkező negyedik negyedéves számok is: a FactSet 72 cent körüli részvényenkénti eredményt vár, ami a 2022-es negyedik negyedévben jelentett 1,19 dollárhoz képest jóval alacsonyabb: Ugyan a Tesla több autót adott el a negyedik negyedévben, de az árcsökkentések nyomást gyakoroltak a gyártó marzsaira.

Hogyan vélekednek az elemzők?

A Teslát a Reuters adatai szerint 44 elemzői is követi, közülük:

  • 17-en vételre,
  • 19-en tartásra,
  • míg 8-an eladásra ajánlják a részvényt.
teslaajanlas

Az elemzők nem látnak jelenleg komolyabb felértékelődési potenciált a Tesla részvényeiben, ezt jól mutatja, hogy a célárak átlaga egybeesik a jelenlegi részvényárfolyammal.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés