Előfizetői tartalom

Aggasztó híreket hozott a Tesla, alaposan megütötték a részvényt

Portfolio
Gyengülő kereslet, árcsökkentések, Cybertruck - nagyjából ezek írják le a Tesla 2023-as évét, amelynek utolsó három hónapja nem sikerült túl fényesen. Az vállalat bevétele és profitja is elmaradt az elemzői várakozásoktól, bár a keresletet ugyan sikerült élénkíteni a sorozatos árcsökkentésekkel, ezek, illetve a Cybertruckhoz gyártásának felfuttatása, valamint a fokozott K+F kiadások növekedése rányomta a bélyegét a cég eredményességére. A vállalat ráadásul figyelmezetett, hogy az idei évben a tavalyinál számottevően alacsonyabb növekedési ütemre lehet számítani az értékesítésben, mivel a vállalat már a következő új járműre koncentrál, melynek gyártása csak 2025 második felében indulhat. A jelentést követően közel 6 százalékot esett a Tesla árfolyama.

Mibe fektessünk 2024-ben? Az állampapír, a részvény, az arany, a kripto vagy az ingatlan lesz a nyerő? Szakértőink minden kérdésre választ adnak. Ha fontos önnek, hogy megtakarításai optimális befektetésekben gyarapodjanak, akkor ott a helye a konferenciánkon!

Hatottak az árcsökkentések

Megérkeztek a Tesla a legfrissebb számai, melyek közül a gyártási és értékesítési adatokat már a sales report során megismerhettük. A cég összesen 494 989 autót gyártott le a negyedik negyedévben, ami az egy évvel korábbihoz képest 13 százalékos növekedésnek felel meg.

teslaq4gyártás

Az eladások ehhez képest jelentősebb mértékben, 20 százalékkal 484 507 darabra nőttek a bázishoz képest. Az értékesített modellek túlnyomó többsége (95 százaléka) Model 3 és Y. Érdekesség, hogy a 2023-ban a cég több mint 1,2 millió Model Y-t szállított le, ami ezzel a legnépszerűbb autó volt tavaly – nem csak az elektromosok közül.

teslaq4értékesítés

Az árcsökkentések másik oldala

Az értékesítés növekedésének köszönhetően minimálisan ugyan, de nőtt a bevétel is, emellett pozitívan hatott az egyéb üzleti területeken (például energiatárolás, szerviz és szolgáltatások) elért növekedés, illetve a pozitív devizahatás. A Tesla elhíresült árcsökkentései viszont a negatív oldalon befolyásolták a bevételek alakulását; emellett az FSD Beta egy évvel korábbi széleskörű észak-amerikai bevezetése miatt bázishatás is érvényesült ezen bevételi láb esetében.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés