Előfizetői tartalom

Itt a bejelentés: hosszútávú gázvásárlási szerződést köt Magyarország és Katar

Portfolio
Arról kötött ma politikai megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve katari hivatali partnerei, hogy a 2026 utáni időszakra hosszútávú cseppfolyósított (LNG) gázvásárlási szerződést fognak aláírni - jelentette be Dohában a magyar tárcavezető. A magyar miniszter rögtön jelezte, hogy ennek célja nem a már meglévő szállítók kiváltása, azaz a 2036-ig tartó magyar-orosz hosszú távú szerződést nem érintené. A magyar-katari gázbeszerzés részleteit a felek a következő időszakban dolgozzák ki, például azt, hogy mely pontra szállítsák le a katariak az LNG-t. Egyelőre az éves szerződött volumenről sem tudni még adatot.

Orbán Viktor kormányfő tavaly májusi katari látogatásakor már született egy politikai megállapodás arról, hogy Magyarország Katartól is fog LNG-t venni, amint a katari exportkapacitások ezt lehetővé teszik 2026 utántól. Erre épül a mai újabb megállapodás, ahogy arra Szijjártó Péter Facebook-posztja is emlékeztet, érzékeltetve, hogy „Magyarország a hosszú távú szerződéseket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés