Hajszálra az 5000 pontos álomhatártól az S&P 500 index
Üzlet

Hajszálra az 5000 pontos álomhatártól az S&P 500 index

Portfolio
Vegyes képet mutatnak ma a világ tőzsdéi, Európában a korábbi iránykeresés után délutánra emelkedés kezdett kialakulni, miközben a tegnap még új csúcsokat döntő amerikai tőzsdék ma látszólag szünetet tartanak, hiszen csak iránykeresés és minimális elmozdulás látszik a vezető tengerentúli indexeken. Utóbbihoz hasonló a helyzet a magyar piacon is, a BUX csak kis mozgásokat mutat. Az amerikai S&P 500 index történelmi csúcson fejezte be a kereskedést.
Megosztás

Jó volt a hangulat a tengerentúlon

Végül mindhárom amerikai tőzsdeindex a pozitív tartományban fejezte be a napot. A Dow Jones 0,13%-ot emelkedett, az S&P 500 index 0,06%-ot. Ez utóbbi csupán 2 ponttal maradt el az 5000 pontos értéktől. A Nasdaq eközben 0,24%-ot emelkedett.

Az S&P 500 index így is történelmi csúcson zárt, érdemes megtekinteni hosszú távon az index alakulását.

snp500240208

Az S&P 500 index menetelésében ezúttal a Walt Disney 11%-os árfolyamugrása játszott nagy szerepet. Eközben az Nvidia árfolyama 0,65%-ot esett, miután előző nap minden idők legmagasabb szintjén zárt.

Megosztás

Megvizsgálják az összes Boeing 737 MAX gépet

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) utasítást adott a Boeing 737 MAX gépek átvizsgálására a kormánylapátok lazuló csavarjai miatt.

Megvizsgálják az összes Boeing 737 MAX gépet
Megosztás

A nap nyertesei

A csütörtöki kereskedésben kiemelkedően teljesít a Walt Disney, árfolyama 11,9%-ot ugrott, miután 3 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási tervet és 505%-os osztalékemelést jelentett be.

A Spirit Airlines 2,5%-ot ugrott, mivel a második negyedévtől pozitív cash flow-val számol, és egyúttal a vártnál kisebb veszteségről számolt be.

A Reuters beszámolója szerint az S&P 500 vállalatok több mint fele már közzétette negyedéves eredményét, közülük 80,6%-a múlta felül a várakozásokat, szemben a hosszú távú 67%-os átlaggal.

Szerdán az irányadó S&P 500 új rekordmagasságot ért el, közelítve az 5000 ponthoz, mivel a befektetők túltették magukat a kamatcsökkentések időzítésével kapcsolatos bizonytalanságon és az egyes regionális bankok stabilitása körüli aggodalmakon.

A Nasdaq csütörtökön már csak 2,8%-kal volt attól, hogy átlépje a 2021 novemberében elért történelmi csúcsát, amit a technológiai és a technológiához kapcsolódó részvények folyamatos ralija hajtott.

Az Arm 56,6%-ot emelkedett, miután a brit technológiai vállalat a várakozásokat meghaladó negyedéves forgalmat és nyereséget prognosztizált, mivel az ügyfelek új chipekkel számolnak a mesterséges intelligencia területén végzett munkájukhoz, ami magasabb bevételeket generál a cég számára.

A Ralph Lauren 14,7%-kal erősödött a harmadik negyedéves bevételi előrejelzés megdöntését követően, míg a ruházati termékeket gyártó Under Armour 1,3%-kal emelkedett, miután megemelte éves profitprognózisát.

Megosztás

Vegyes teljesítmények az amerikai tőzsdén

A Dow Jones mutatója 0,05%-kal került lejjebb a csütörtöki kereskedésben, de minimális elmozdulást mutat az S&P 500 index is, 0,02%-ot emelkedett. Eközben a Nasdaq 0,34%-ot emelkedett.

Az S&P 500 index ezzel hajszálra megközelítette az 5000 pontos szintet, ez egyben új rekordot is jelent.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Megosztás

Csendes volt a nap a magyar tőzsdén

A BUX csak kis mozgásokat mutatott a mai kereskedésben, és végül a záráskor is csak 0,2 százalékos pluszt mutat a hazai részvényindex.

Csendes volt a nap a magyar tőzsdén
Megosztás

Brutális rali, több mint 50 százalékot emelkedett az egyik chiprészvény

Az Arm Holdings részvényei csütörtökön közel 52 százalékkal emelkedtek, miután a cég könnyedén megverte az elemzői várakozásokat és meglepően erős előrejelzést adott, köszönhetően a cég által tervezett chipek iránti erős keresletnek a mesterséges intelligenciához kapcsolódóan.

Brutális rali, több mint 50 százalékot emelkedett az egyik chiprészvény
Megosztás

Iránykeresés az USA-ban

Bár a délutáni órákra az európai tőzsdéken elkezdett javulni a hangulat, az amerikai tőzsdék átvették az iránykereső szerepét, csak minimális elmozdulásokat mutatnak a vezető indexek. A Dow 0,1 százalékot emelkedett, míg az S&P 500 és a Nasdaq 0,1 százalékot esett. Mindeközben folytatódik a gyorsjelentési szezon, a Disney árfolyama több mint 9 százalékkal emelkedett, miután a médiaóriás felülmúlta a negyedéves várakozásokat és megemelte előrejelzését a költségcsökkentési erőfeszítések közepette. Emellett a chipgyártó és -tervező Arm árfolyama 32 százalékot ugrott, miután a vártnál erősebb eredményről számolt be, és kedvező profitprognózist tett közzé.

spx0208
Megosztás

Jó hírek érkeztek a Mol poliolüzeméről

A Mol 2024 első felére tervezi befejezni tiszaújvárosi poliolüzemének építését - adta hírül a Bloomberg.

Jó hírek érkeztek a Mol poliolüzeméről
Megosztás

Összeáll a Disney és a Epic Games, kilőtt a Disney árfolyama

A Disney árfolyama közel 8 százalékot emelkedett, miután a cég negyedéves számai felülmúlták a várakozásokat és a vállalat egy sor új üzletet és projektet jelentett be, köztük az Epic Gamesbe való 1,5 milliárd dolláros befektetést - írta a CNBC.

Összeáll a Disney és a Epic Games, kilőtt a Disney árfolyama
Megosztás

Oldalazik a BUX

A tegnapi esés után nem látszik érdemi hangulatjavulás a magyar tőzsdén, mindössze mérsékelt elmozdulásokat mutatnak a hazai részvények, a blue chipek közül egyedül az OTP és a Richter emelkedik mérsékelten.

buxkomp0208
Megosztás

Több mint két év után először nőtt az Unilever forgalma

Az Unilever 1,5 milliárd eurós részvény-visszavásárlási programot indít el, miután tíz negyedév után először nőtt az eladások volumene. A befektetők kedvezően fogadták a vállalat friss jelentését, emelkedik az árfolyam.

Több mint két év után először nőtt az Unilever forgalma
Megosztás

Iránykeresés

Bár a nyitás után még emelkedés látszott az európai tőzsdéken, azóta inkább iránykeresésről lehet beszélni, a német és többek között a magyar index is visszaadta a korábbi emelkedést.

euindexxek0208
Megosztás

Nagy baj van a világ egyik legnagyobb hajózási cégénél, beszakadt az árfolyam

A Maersk árfolyama közel 13 százalékot zuhant, miután a cég a 2024-es profitra vonatkozó nagyfokú bizonytalanság, a Vörös-tengeri problémák, valamint a hajótúlkínálat miatt felfüggesztett a részvény-visszavásárlást - közölte a CNBC.

Nagy baj van a világ egyik legnagyobb hajózási cégénél, beszakadt az árfolyam
Megosztás

Kiyosaki: összeomlik a világgazdaság, bedőlnek a bankok - Meneküljön mindenki!

A New York Community Bancorp leminősítését követően ismét az amerikai bankrendszer iránti bizalom gyengülésére kezdett spekulálni néhány szereplő, aminek hatására komoly emelkedésbe kezdtek a jelentősebb kriptovaluták, a bitcoinnal és az etherrel az élen. A legfanatikusabb bitcoin-hívők egyenesen a jelenlegi pénzügyi rendszer alternatívájának tekintik a kriptopiacot, az ezzel kapcsolatos hangok érthető módon felerősödtek a hitelminősítő lépését követően - most a 2008-as Lehmann-csődöt előrejelző Robert Kiyosaki is megszólalt az ügyben.

Kiyosaki: összeomlik a világgazdaság, bedőlnek a bankok - Meneküljön mindenki!
Megosztás

Mérsékelt emelkedés Európában

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX és a CAC 0,1 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,2 százalékot erősödött. A milánói börze is feljebb került 0,3 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,4 százalékot emelkedett.

dax0208
Megosztás

Próbál magára találni a magyar tőzsde a tegnapi esés után

Tegnap az EU-s kötelezettségszegési eljárás bejelentése után lejjebb került a magyar tőzsde, ma reggel azonban próbálja ledolgozni a tegnapi esést.

Próbál magára találni a magyar tőzsde a tegnapi esés után
Megosztás

Újabb nagy elemzőház emelt célárat az Nvidiára

A Goldman Sachs után a Morgan Stanley is célárat emelt az Nvidia részvényére, ráadául a kettő nincs is túl messze egymástól - írja az InvestorPlace.

Újabb nagy elemzőház emelt célárat az Nvidiára
Megosztás

Emelkedéssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,4 százalékot emelkedett, a S&P 500 0,8 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 2,24 százalékos pluszban van, a Hang Seng 1,31 százalékot esett-
  • Emelkedéssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,4 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,3 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,3 százalékot emelkedhet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,05 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,02 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,09 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Kulcsfontosságú lehet ma az államháztartás januári előzetes beszámolója, hiszen a szakemberek többsége szerint sok sebből vérzik a magyar büdzsé, a tervezett 2,9 százalékos GDP-arányos hiány szinte tarthatatlannak tűnik. Kínában inflációs adatok érkeznek még a magyar kötvényaukció mellett.

2024. február 5-11. makronaptár
Magyar makrogazdaság
február 5. hétfő 8:30 KSH Külkereskedelem (előzetes) dec.
február 6. kedd 8:30 KSH Ipar (előzetes) dec.
február 6. kedd 8:30 KSH Kiskereskedelem dec.
február 6. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
február 7. szerda 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok jan.
február 7. szerda 8:30 MNB Értékpapírstatisztika dec.
február 8. csütörtök 11:00 PM Előzetes áht beszámoló jan.
február 8. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
február 9. péntek 8:30 KSH Infláció jan.
Nemzetközi makrogazdaság
január 5. hétfő 8:00 Németo. Külkereskedelem dec.
január 5. hétfő 15:45 USA S&P beszerzési menedzserindex jan.
január 5. hétfő 16:00 USA ISM szolgáltató beszerzési menedzserindex jan.
január 6. kedd 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések dec.
január 7. szerda 8:00 Németo. Ipar dec.
január 7. szerda 14:30 USA Külkereskedelem dec.
január 8. csütörtök 2:30 Kína Infláció jan.
január 9. péntek 8:00 Németo. Infláció jan.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 7,9 százalékos elmozdulással a Nikkei index áll az élen, a sereghajtó 5,7 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 12,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 2,4 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 3,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 38 677,36 0,4% 1,4% 3,2% 2,6% 13,2% 53,7%
S&P 500 4 995,06 0,8% 3,1% 6,3% 4,7% 20,0% 84,6%
Nasdaq 17 755,07 1,0% 3,6% 8,9% 5,5% 39,5% 157,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 36 119,92 -0,1% -0,5% 8,2% 7,9% 30,5% 74,1%
Hang Seng 16 081,89 -0,3% 3,9% -2,7% -5,7% -24,5% -42,5%
CSI 300 3 343,63 1,0% 4,0% 0,4% -2,5% -18,3% 3,0%
Európai részvényindexek              
DAX 16 921,96 -0,7% 0,1% 2,0% 1,0% 10,5% 53,5%
CAC 7 611,26 -0,4% -0,6% 2,6% 0,9% 6,7% 52,7%
FTSE 7 628,75 -0,7% 0,0% -0,8% -1,4% -3,0% 7,5%
FTSE MIB 30 976,02 -0,5% 0,8% 1,8% 2,1% 14,2% 59,0%
IBEX 9 888,2 -1,1% -1,9% -2,7% -2,1% 7,8% 10,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 64 345,88 -1,0% 0,5% 4,7% 6,1% 42,3% 60,2%
ATX 3 378,98 -1,4% -2,2% -1,5% -1,6% -0,3% 12,6%
PX 1 444,47 -1,0% -0,6% 0,4% 2,2% 6,5% 36,2%
WIG20 79 473,38 0,4% 2,7% 3,8% 1,3% 31,4% 31,5%
Magyar blue chipek              
OTP 16 540 -2,1% 0,5% 4,2% 4,7% 54,3% 45,1%
Mol 2 894 -0,8% -0,5% 2,0% 2,4% 5,8% -10,8%
Richter 9 750 0,3% 1,7% 6,9% 11,4% 21,3% 76,0%
Magyar Telekom 769 -0,1% 0,0% 12,3% 12,8% 109,5% 64,0%
Nyersanyagok              
WTI 74,26 0,6% -2,6% 0,3% 3,3% -3,7% 41,1%
Brent 79,19 0,6% -3,3% 3,2% 1,9% -5,6% 29,0%
Arany 2 040,9 0,2% -0,4% -0,7% -1,2% 8,8% 55,7%
Ezüst 22,35 -0,4% -3,3% -3,9% -7,8% 0,3% 42,4%
Devizák              
EURHUF 388,4250 0,5% 1,2% 2,9% 1,6% -1,3% 21,7%
USDHUF 361,0737 0,4% 2,2% 5,0% 4,4% -1,9% 28,5%
GBPHUF 455,0701 0,6% 1,1% 3,6% 3,2% 3,5% 24,9%
EURUSD 1,0758 0,1% -1,0% -2,0% -2,6% 0,6% -5,3%
USDJPY 148,0950 0,0% 1,3% 2,7% 5,0% 12,9% 34,9%
GBPUSD 1,2632 0,4% -0,8% -0,9% -0,9% 5,2% -2,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 44 346 2,9% 4,2% 0,4% 0,4% 90,7% 1 220,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,12 0,6% 4,2% 1,7% 6,4% 11,9% 55,2%
10 éves német állampapírhozam 2,27 0,1% 6,7% 7,6% 13,5% -0,1% 1 890,4%
10 éves magyar állampapírhozam 6,37 1,4% 3,4% 1,9% 7,4% -21,7% 135,9%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Annyira súlyos a válsághelyzet Németországban, hogy az már nem is igaz

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!