Vegyesen zárt Amerika a keddi fontos adat előtt
Üzlet

Vegyesen zárt Amerika a keddi fontos adat előtt

Portfolio
Ma nem volt fontosabb makroadat közlés sem itthon, se külföldön, elsősorban a dübörgő negyedik negyedéves amerikai gyorsjelentési szezon befolyásolta a befektetői hangulatot, illetve a keddi amerikai inflációs adat előtti kivárás. A januári amerikai inflációs adat vízválasztó lehet a piacok számára a meglepő munkaerőpiaci adatok után, és a Fed esetleg már márciusban kamatot vághat. Európa és Amerika piacain is az óvatos optimizmus volt a jellemző, a magyar tőzsde azonban az OTP esésének köszönhetően alulteljesített - egy ukrán felvásárlási értesülést követően került lejjebb a magyar nagybank részvénye.
Megosztás

Vegyesen zárt Amerika a keddi fontos adat előtt

A Dow Jones 0,3%-os pluszban, 38800 pont közelében tudott zárni, míg a két másik vezető részvényindex enyhe mínuszt (0,1-0,3%) produkált zárásra. Az S&P múlt héten először zárt 5000 pont felett is, most 5022 ponton állapodott meg zárásra a kiemelten figyelt index értéke.

Megosztás

50 ezer dollár fölé tépték a bitcoint

Több, mint 2 éves csúcsra, 50 ezer dollár fölé ugrott hétfőn este a bitcoin árfolyama, miután az elmúlt napokban meredek emelkedésen van túl a legismertebb kripto eszköz. A fő mozgatórugó a spot bitcoin ETF-ekbe történő jelentős friss tőkebeáramlás miatti bitcoin vásárlások lehetnek, illetve az a piaci spekuláció, hogy a keddi amerikai inflációs adat után a Fed majd az év későbbi részében megindítja a kamatcsökkentéseket, ami nemkamatozó termékként a bitcoin és a többi kripto eszköz relatív vonzerejét növelheti.

50 ezer dollár fölé tépték a bitcoint
Megosztás

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Elsősorban az OTP esésének köszönhetően alulteljesített ma a magyar tőzsde, a BUX végül 0,3 százalékkal került lejjebb.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Merre indul az S&P 500 a fontos mérföldkő után?

Kisebb elmozdulásokkal indult a nap az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones és az S&P 500 is mindössze 0,1 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq stagnál. Már a keddi napra készülhetnek fejben a befektetők, ekkor érkezik ugyanis a januári amerikai inflációs adat, amely vízválasztó lehet a piacok számára a meglepő munkaerőpiaci adatok után.

Merre indul az S&P 500 a fontos mérföldkő után?
Megosztás

Nincs jó napja a magyar tőzsdének

A BUX alulteljesít a hét első napján a nemzetközi átlaghoz képest. A magyar index 0,4 százalékos mínuszban van, elsősorban az OTP esésének következtében: a bank részvényei jelenleg 1,1 százalékos mínuszban vannak.

bux0212
Megosztás

Alig mozdul Amerika a csúcsdöntés után

A vezető amerikai részvényindexek minimális elmozdulásban vannak a nyitást követően. Az S&P 500 stagnál, a Dow Jones 0,1 százalékos mínuszban, míg a Nasdaq 0,1 százalékos pluszban van.

spx0212
Megosztás

Öveket becsatolni – Indul a Tesla-rakéta!

A tőzsdék szárnyalása ellenére igencsak rájárt a rúd az év eddigi részében a Teslára: a gyenge negyedéves számok és a csalódást keltő előrejelzés mellett a vörös-tengeri válság, és az újabb több mint vsszahívások is tovább rontották a befektetői hangulatot. A mostani esést követően azonban már megjelentek a fordulós jelek a Tesla grafikonján. Itt az idő beszállni?

Öveket becsatolni – Indul a Tesla-rakéta!
Megosztás

90 milliós közbeszerzést nyert a CIG Pannónia

90 millió forintos közbeszerzést nyert a CIG Pannónia gyermek és ifjúsági balesetbiztosításra.

90 milliós közbeszerzést nyert a CIG Pannónia
Megosztás

Bezuhant a gáz ára

A kedvező időjárási kilátásoknak, a magasan alakuló tárolói kapacitásoknak és a norvég szállítások újraindulásának köszönhetően valósággal bezuhant a mögöttünk álló napokban a földgáz ára, már tavaly július óta nem látott szinten áll a jegyzés.

Bezuhant a gáz ára
Megosztás

Ötéves tőzsdei pályafutását ünnepli az AutoWallis

Óriásit növekedett öt évvel ezelőtti tőzsdére lépése óta az AutoWallis Csoport: árbevétele négyszeresére, nyeresége tízszeresére ugrott, köszönhetően a következetesen végrehajtott növekedési stratégiának, melynek során a bővülést az organikus fejlődés mellett akvizíciók is támogatták. A régiós szinten is egyre meghatározóbb pozíciójú autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató tőzsdei pályafutása alatt 48 milliárd forintot vont be a tőkepiacról és több mint 10 akvizíciót hajtott végre, az általa képviselt márkák száma pedig 9-ről 23-ra nőtt.

Ötéves tőzsdei pályafutását ünnepli az AutoWallis
Megosztás

Baljós árnyak: most változhat meg minden a tőzsdéken

Még a 2023-as legendásan kettészakadt esztendőnél is nagyobb szétválások mutatkoznak az egyes amerikai részvények és részvényindexek között az idei évből eddig eltelt hat hétben. Romlik az úgynevezett piacszélesség. Ez pedig az 1929-es, 1972-73-as, 2000-es és 2021-es példa alapján eléggé baljós árnyként vetül a jelenleg még szuper hangulatban menetelő börzékre.

Baljós árnyak: most változhat meg minden a tőzsdéken
Megosztás

Lefelé lóg ki a mezőnyből a magyar tőzsde

Elsősorban az OTP esésének köszönhetően mínuszban van ma a magyar tőzsde, ezzel pedig kilóg az alapvetően optimista európai közegből.

Lefelé lóg ki a mezőnyből a magyar tőzsde
Megosztás

Esik az OTP a friss értesülésre

Szűk egy órája számoltunk be róla, hogy az Ekonomicseszkaja Pravda (EP) értesülése szerint két bankot is privatizálhatnak Ukrajnában, az egyik iránt az OTP is érdeklődhet. A Sens Bank esetében a vételár 6-12 milliárd hrivnya, vagyis jelenlegi árfolyamon 57-115 milliárd forint lehet, de a végső vételárat a korábbi tulajdonosai által kezdeményezett jogi eljárás is befolyásolja, ők ugyanis 1 milliárd dollárt követelnek az államtól a bank kisajátítása miatt.

A hírt követően beesett az OTP részvényárfolyama, jelenleg 1,1 százalékos mínuszban áll a jegyzés.

otp1111111111
Megosztás

EP: Ukrajnában vehet bankot az OTP

Két bankot is privatizálhatnak Ukrajnában, az egyik iránt az OTP is érdeklődhet, írja az ukrán Ekonomicseszkaja Pravda (EP). Az OTP-vel kiemelten foglalkozunk a Portfolio Investment Day 2024 befektetési konferenciánkon, ahol a bank vezérigazgató-helyettese, Bencsik László beszél majd a bankcsoport helyzetéről, kilátásairól.

EP: Ukrajnában vehet bankot az OTP
Megosztás

Megszólalt a szaúdi energiaminiszter a meglepő döntés után

Szaúd-Arábiának rengeteg olajtermelési tartalékkapacitása van - mondta hétfőn a szaúdi energiaügyi miniszter, miután a világ legnagyobb olajexportőre a múlt hónap végén meglepő módon bejelentette, hogy visszavágja hosszú távú kapacitásbővítési terveit.

Megszólalt a szaúdi energiaminiszter a meglepő döntés után
Megosztás

Több mint százmilliárd forinthoz jut az OTP - Mihez kezdhet a pénzzel?

Közel két évtizednyi jelenlét után kivonul Romániából az OTP, az ottani operációt a legnagyobb román bank, a Banca Transilvania vette meg, az OTP pedig szabad szemmel is jól látható összeget kap a romániai cégeiért. Összegyűjtöttük a fontosabb kérdéseket és válaszokat a tranzakcióval kapcsolatban. Az OTP-vel kiemelten foglalkozunk a Portfolio Investment Day 2024 befektetési konferenciánkon, ahol a bank vezérigazgató-helyettese, Bencsik László beszél majd a bankcsoport helyzetéről, kilátásairól.

Több mint százmilliárd forinthoz jut az OTP - Mihez kezdhet a pénzzel?
Megosztás

Óvatos emelkedés Európa piacain

A piacnyitást követően óvatos optimizmus jellemzi a vezető európai tőzsdéket, a DAX 0,2 százalékos emelkedése mellett a FTSE 100 0,1 százalékkal, a CAC pedig 0,3 százalékkal került feljebb. A befektetők elsősorban a gyorsjelentési szezonra figyelhetnek, illetve a holnapi amerikai adatközlésre várnak.

day3333333333333333333333
Megosztás

Bizonytalanság a tőzsdén

A Magyar Telekom jelentős emelkedéssel indítja a napot, a többi hazai blue chipnél azonban csak kisebb elmozdulásokat látni.

Bizonytalanság a tőzsdén
Megosztás

Három európai akkumulátorgyárat épít a Mercedes-Benz és a Stellantis közös cége

A Stellantis, a Mercedes-Benz és a TotalEnergies közös tulajdonában lévő ACC európai autóakkumulátor-gyártó hétfőn bejelentette, hogy három franciaországi, németországi és olaszországi "gigagyár" fejlesztéséhez szükséges nagyszabású finanszírozási kör lezárult.

Három európai akkumulátorgyárat épít a Mercedes-Benz és a Stellantis közös cége
Megosztás

Mégsem adja el alapkezelőjét a Duna House

A Dunka House a BÉT oldalán közölte, hogy a 2023. december 1-jén kötött adásvételi szerződés, mely az Impact Alapkezelő részvényeinek értékesítésére vonatkozott, a vevő általi teljesítés hiánya miatt meghiúsult és megszüntetésre került.

Mégsem adja el alapkezelőjét a Duna House
Megosztás

Emeli a tétet a PannErgy

A PannErgy a BÉT oldalán tájékoztatta a tőkepiaci szereplőket, hogy a vonatkozó közgyűlési határozattal összhangban, a részvény-visszavásárlási program keretén belül a társaság a Concorde, mint befektetési szolgáltató igénybevételével vásárolt PannErgy törzsrészvényt a Budapesti Értéktőzsdén.    

Emeli a tétet a PannErgy
Megosztás

Óvatos emelkedés jöhet Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,1 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 0,6 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 1 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,92 százalékot emelkedett, a Hang Seng 0,06 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 0,21 százalékot esett.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,4 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,2 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,1 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,03 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,06 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,1 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma nem számítunk fontos adatközlésre, elsősorban a dübörgő negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a befektetői hangulatot. Már a keddi napra készülhetnek a befektetők, ekkor érkezik ugyanis a januári amerikai inflációs adat, amely vízválasztó lehet a piacok számára a meglepő munkaerőpiaci adatok után.

2024. február 12-18. makronaptár
Magyar makrogazdaság
február 13. kedd 8:30 KSH Ipar (második becslés) dec.
február 13. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
február 14. szerda 8:30 KSH GDP (első becslés) Q4
február 14. szerda 8:30 KSH Építőipar 2023
február 14. szerda 8:30 MNB Havi fizetési mérleg dec.
február 14. szerda 8:30 MNB Statisztikai mérleg jan.
Nemzetközi makrogazdaság
február 13. kedd 8:00 UK Munkanélküliség dec.
február 13. kedd 14:30 USA Infláció jan.
február 14. szerda 8:00 UK Infláció jan.
február 14. szerda 11:00 EU GDP (második becslés) Q4
február 15. csütörtök 0:50 Japán GDP Q4
február 15. csütörtök 8:00 UK GDP Q4
február 15. csütörtök 14:30 USA Kiskereskedelem jan.
február 15. csütörtök 15:15 USA Ipari termelés jan.
február 16. péntek 8:00 UK Kiskereskedelem jan.
február 16. péntek 14:30 USA Termelői árak jan.
február 16. péntek 16:00 USA Michigan-index febr.
február 16. péntek 17:00 USA Fed monetáris politikai jelentés  
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 10,3 százalékos elmozdulással a Nikkei index áll az élen, a sereghajtó 7,6 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Richter részvénye teljesített 12,4 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 2,6 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 7,5 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 38 671,69 -0,1% 0,0% 3,1% 2,6% 14,8% 54,0%
S&P 500 5 026,61 0,6% 1,4% 5,7% 5,4% 23,2% 85,6%
Nasdaq 17 962,41 1,0% 1,8% 7,7% 6,8% 45,1% 159,8%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 36 897,42 0,1% 2,0% 9,3% 10,3% 33,8% 81,5%
Hang Seng 15 746,58 -0,8% 1,4% -2,7% -7,6% -27,2% -43,7%
CSI 300 3 364,93 0,0% 5,8% 2,2% -1,9% -18,5% 3,6%
Európai részvényindexek              
DAX 16 926,5 -0,2% 0,0% 1,4% 1,0% 9,0% 55,2%
CAC 7 647,52 -0,2% 0,7% 3,0% 1,4% 6,4% 54,1%
FTSE 7 572,58 -0,3% -0,6% -1,4% -2,1% -4,3% 7,1%
FTSE MIB 31 156,06 0,3% 1,4% 2,5% 2,7% 13,3% 61,0%
IBEX 9 896,6 -0,1% -1,6% -1,6% -2,0% 7,1% 11,7%
Régiós részvényindexek              
BUX 64 982,98 0,8% -0,5% 4,9% 7,2% 41,5% 63,7%
ATX 3 358,95 -0,3% -2,4% -2,0% -2,2% -3,3% 13,3%
PX 1 452,8 -0,7% -0,3% 0,3% 2,7% 4,6% 38,8%
WIG20 78 450,69 -0,3% -1,4% 1,5% 0,0% 27,8% 30,1%
Magyar blue chipek              
OTP 16 850 2,1% -1,3% 4,1% 6,6% 50,4% 49,5%
Mol 2 900 0,2% -1,0% 2,4% 2,6% 4,9% -8,2%
Richter 9 835 -0,1% 1,8% 7,9% 12,4% 24,3% 76,7%
Magyar Telekom 765 -0,6% -1,5% 12,0% 12,2% 112,5% 62,9%
Nyersanyagok              
WTI 77,26 0,8% 6,2% 6,7% 7,5% -1,0% 46,5%
Brent 81,73 0,6% 5,4% 7,9% 5,2% -2,6% 32,1%
Arany 2 021,35 -0,5% -0,7% -0,3% -2,1% 7,8% 53,8%
Ezüst 22,45 -0,3% -1,0% -2,5% -7,4% 0,9% 42,2%
Devizák              
EURHUF 387,2500 -0,2% 0,7% 2,2% 1,3% 0,4% 21,4%
USDHUF 359,0136 -0,4% 0,9% 3,4% 3,8% 0,2% 27,5%
GBPHUF 453,1699 -0,4% 0,8% 2,8% 2,7% 3,6% 24,3%
EURUSD 1,0787 0,2% -0,1% -1,2% -2,4% 0,2% -4,8%
USDJPY 149,4550 0,0% 0,8% 3,6% 6,0% 14,2% 36,3%
GBPUSD 1,2634 0,2% -0,2% -0,6% -0,9% 3,8% -2,4%
Kriptovaluták              
Bitcoin 47 161 4,1% 9,2% 2,2% 6,7% 116,3% 1 201,7%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,19 0,5% 4,0% 4,4% 8,4% 13,5% 59,2%
10 éves német állampapírhozam 2,35 1,1% 7,0% 9,1% 17,6% 3,6% 2 665,9%
10 éves magyar állampapírhozam 6,15 -1,9% 4,2% 0,0% 3,7% -21,5% 127,8%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Rég nem voltak ekkora bajban az ukrán erők – Itt van három frontszakasz, ahol beüthet a katasztrófa
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.