Előfizetői tartalom

Ijesztően nagy a rajongás napjaink legnagyobb tőzsdei sztárja körül

Portfolio
Olyan szinten megőrülnek a befektetők az Nvidia-sztoriért, hogy a héten a rajongás egy új szintet ért el, ami már-már mániának is tűnhet. A cég szerdán közzétette egy jelentést, amelyben közölte, hogy milyen más tőzsdei cégekben van részesedése – erre a piac egy emberként vetette rá magát ezekre a vállalatokra. A történetben viszont ott van a csavar, hogy az Nvidia már hosszú évek óta stratégiai befektetőként van jelen ezekben a vállalatokban, tehát úgy okozott durva mozgásokat a bejelentés, hogy valójában minimális új információt tartalmazott.

A bejelentés

Nincs forróbb részvény az amerikai tőzsdéken, mint az Nvidia, amely a héten megelőzte az Amazont és a Google anyacégét, az Alphabetet piaci kapitalizáció alapján, és ezzel a harmadik legértékesebb vállalat lett az USA-ban az Apple és a Microsoft mögött. Az előzés annak volt köszönhető, hogy Nvidia árfolyama az elmúlt 12 hónapban több mint 200 százalékkal emelkedett, és csak idén durván 45 százalékkal került feljebb a jegyzés. Az árfolyamemelkedést támogatja, hogy az Nvidia masszívan profitál az AI modellek terjedéséből, hiszen a vállalat chipjeit használják világ legnagyobb cégei, köztük a Google, az Amazon, és az OpenAI is használja az adatközpontokban a modellek trenírozásához.

A sztori tehát nagyon erős, a cég nagyon jó, a befektetők pedig mindezért odáig vannak, de talán kicsit túlságosan is. Szerdán ugyanis az Nvidia egy hatósági bejelentésben nyilvánosságra hozta, hogy részesedése van egy maroknyi tőzsdei vállalatban, amelyek a következők:

  • Arm,
  • SoundHound AI,
  • Recursion Pharmaceuticals,
  • Nano-X Imaging
  • TuSimple.

A bejelentést követően az Arm kivételével az összes említett cég részvényárfolyama kilőtt csütörtökön. Viszont, ha megnézzük a régebbi híreket és bejelentéseket, akkor valójában kevés oka lett volna a piacnak meglepődni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés